ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακυρώσεις κρατήσεων για δυο στα τρία ελληνικά ξενοδοχεία-Ζητούν μέτρα στήριξης

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Το 64% των ξενο­δο­χείων της έρευνας δηλώνει ότι κατέ­γραψε ακυ­ρώ­σεις λόγω του κορω­νοϊού, ενώ το 36% απαντά αρνη­τικά. Τις περισ­σό­τε­ρες ακυ­ρώ­σεις τις είχαμε στις αμιγώς του­ρι­στι­κές περιο­χές (νησιά με 67%) και ακο­λου­θεί η Αττική με 58%.

Μεγάλες απώ­λειες που δεν μπορούν μέχρι στιγμής να ποσο­τι­κο­ποι­η­θούν και ξεκά­θα­ρες αρνη­τι­κές συνέ­πειες στην επερ­χό­μενη θερινή του­ρι­στική σαιζόν ανα­μέ­νουν οι ξενο­δο­χεια­κές μονάδες, λόγω της παν­δη­μίας του κορω­νοϊού και των πολύ σημα­ντι­κών επι­πτώ­σεων του στην του­ρι­στική κίνηση και στην γενι­κό­τερη οικο­νο­μική δρα­στη­ριό­τητα.

Η 2η έρευνα COVID CONTROL απο­τυ­πώ­νει ανά­γλυφα την κατα­στροφή που υφί­στα­ται ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους κλάδους της εθνικής οικο­νο­μίας, ο του­ρι­σμός, που είναι «υπεύ­θυ­νος» άμεσα και έμμεσα περίπου για το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Η έρευνα πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε από την εται­ρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε σταθ­μι­σμένο δείγμα 305 ξενο­δο­χείων πανελ­λα­δικά και με περίοδο διε­ξα­γω­γής από τις 12 -16 Μαρτίου 2020. Αξίζει να σημειω­θεί ότι η Interview στη­ρί­ζει απόλυτα την καμπά­νια #Μένουμε Σπίτι και για το λόγο αυτό εφαρ­μό­ζει με συνέ­πεια την τηλερ­γα­σία, προ­κει­μέ­νου οι ερευ­νη­τές της να μπορούν με την χρήση της κατάλ­λη­λης τεχνο­λο­γίας, να συλ­λέ­γουν από τις κατοι­κίες τους τα δεδο­μένα της έρευνας.

Ειδι­κό­τερα και όσον αφορά στα απο­τε­λέ­σματα του 2ου COVID CONTROL (που δημο­σιο­ποιεί­ται εκτά­κτως σήμερα και όχι την προσεχή Πέμπτη όπως είχε προ­α­ναγ­γελ­θεί), το 64% των ξενο­δο­χείων της έρευνας δηλώνει ότι κατέ­γραψε ακυ­ρώ­σεις λόγω του κορω­νοϊού, ενώ το 36% απαντά αρνη­τικά σε αυτό το ερώτημα.

Τις περισ­σό­τε­ρες ακυ­ρώ­σεις τις είχαμε στις αμιγώς του­ρι­στι­κές περιο­χές (νησιά με 67%) και ακο­λου­θεί η Αττική (με 58%) και τελευ­ταία η Μακε­δο­νία και η Θράκη (με 44%).

Τα ξενο­δο­χεία περι­μέ­νουν σε ποσοστό 92% ότι θα επη­ρε­α­στεί αρνη­τικά η του­ρι­στική περί­ο­δος και μόλις το 8% απαντά όχι/μάλλον όχι σε αυτό το ερώτημα.

Για την δια­τή­ρηση/αύξηση των κρα­τή­σεων, το 48% των ξενο­δο­χεια­κών μονάδων είναι δια­τε­θει­μένο να μειώσει τις τιμές, το 32% δεν θα τις μειώσει και το 20% δεν γνω­ρί­ζει/δεν απαντά.

Η μεγα­λύ­τερη μείωση κρα­τή­σεων που ποσο­στιαία προ­σεγ­γί­ζει το 51% προ­έρ­χε­ται από το εξω­τε­ρικό, από το εσω­τε­ρικό της χώρας το αντί­στοιχο ποσοστό είναι 13% και από το εσωτερικό-εξωτερικό (δηλαδή εξίσου το ίδιο) απαντά το 36%.

Στο πλαίσιο αυτό, το 72% των ξενο­δο­χείων εκτιμά ότι χρειά­ζο­νται και άλλα οικο­νο­μικά μέτρα στή­ρι­ξης από την κυβέρ­νηση για την αντι­με­τώ­πιση των επι­πτώ­σεων της παν­δη­μίας, ενώ επαρκή τα χαρα­κτη­ρί­ζει το 28%.

Τα ξενο­δο­χεία σε ποσοστό 89% έχουν λάβει προ­λη­πτικά μέτρα για την αντι­με­τώ­πιση του ιού (ύπαρξη στα δωμάτια και σε κοινούς χώρους αντι­ση­πτι­κού υγρού, προ­λη­πτική απο­λύ­μανση του ξενο­δο­χείου κα).

Το 41% των ξενο­δο­χείων δηλώνει ότι διε­ξά­γει και προ­λη­πτικό ιατρικό έλεγχο στο προ­σω­πικό του (το 59% δεν έχει πράξει κάτι ανάλογο).

Τέλος, στην ερώτηση: “Η ηλε­κτρο­νική ιστο­σε­λίδα του ξενο­δο­χείου σας παρέχει κατάλ­ληλη – επαρκή ενη­μέ­ρωση στους επι­σκέ­πτες της σχετικά με τα μέτρα που έχετε λάβει για τον ιό;” οι απα­ντή­σεις είναι:

Ναι/Μάλλον ναι 31%, Όχι/Μάλλον όχι 54%, ΔΓ/ΔΑ/Δεν έχω ιστο­σε­λίδα 15%.

πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.