Ειδήσεις

Μια ταινία για τον σχολικό εκφοβισμό γυρισμένη από μαθητές (βίντεο)

Με το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού να κυριαρχεί στην ειδησεογραφία ύστερα από την αυτοκτονία του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα, το βίντεο σχετικά με το φαινόμενο του bullying που δημιούργησε μια παρέα μαθητών από το 4ο ΓΕΛ Κερατσινίου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η ιδέα ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο μετά την προβολή της ταινίας του Δημήτρη Σταύρακα «Το καναρινί ποδήλατο», που έγινε με αφορμή την περυσινή Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και η οποία έγινε αντικείμενο συζήτησης στις μαθητικές παρέες του σχολείου.

«Τα παιδιά συζητούσαν μεταξύ τους για το bullying, αλλά ως πρόσφατα δεν είχαμε κάνει κάτι για τον σχολικό εκφοβισμό. Ετσι έψαξα στο Ιnternet για το πότε είναι η ημέρα κατά του bullying» λέει στο «Βήμα» ο Χρήστος Παράσχος, μαθητής της Γ’ Λυκείου. Ανακάλυψε ότι είχε διορία μόλις μία εβδομάδα και απευθύνθηκε αμέσως στη διεύθυνση του σχολείου καταθέτοντας την ιδέα του για τη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

Παρά τις αρχικές αμφιβολίες για το αν θα προλάβουν να ετοιμάσουν εγκαίρως την ταινία, οι 16 μαθητές της Γ’ Λυκείου που συμμετείχαν χρειάστηκαν μόνο δύο ημέρες για να προετοιμαστούν και μιάμιση ημέρα για να γυρίσουν το περίπου 5 λεπτών φιλμάκι τους.

«Stop bullying»: Η ταινία

Στην ταινία ο πρωταγωνιστής μαζί με την παρέα του «εκφοβίζουν» μια συμμαθήτριά τους. Υβριστικά σχόλια και φωτογραφίες της ανεβαίνουν στο Διαδίκτυο και στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου προσβάλλοντάς την.
«Ενδοσχολική βία, εκφοβισμός, θυματοποίηση. Λέξεις που ορίζουν τη βία εντός και εκτός σχολείου ανάμεσα σε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν ότι όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους. Ισως υπάρχουν φορές που το θύμα μπορεί να αγνοήσει αυτό το πνεύμα κοροϊδίας που τον περιτριγυρίζει. Ισως όμως υπάρχουν και φορές που αυτό διαταράσσει την ψυχολογική του κατάσταση» ακούγεται κατά τη διάρκεια των πρώτων πλάνων του βίντεο.

Μια ημέρα, ύστερα από τη μεσημεριανή του βόλτα, ο πρωταγωνιστής ψάχνει τη Μαίρη, την αδελφή του, αλλά τυχαία βρίσκει στο κινητό της κάποια περίεργα μηνύματα. «Καρφί την επόμενη φορά δεν θα είναι εκεί για να σε σώσει. Κοιτάζεσαι στον καθρέφτη ή φοβάσαι;» αναφέρουν τα μηνύματα του αποστολέα, ενώ εκείνη στις απαντήσεις της του ζητεί να την αφήσει ήσυχη.

«Ποιος νοιάζεται, έχουν δίκιο» απαντά με λυγμό η Μαίρη, όταν ο αδελφός της τής ζητεί να του αποκαλύψει την ταυτότητα του αποστολέα.

«Οχι. Το κάνουν για να σε πειράξουν. Δεν ξέρουν ποια πραγματικά είσαι» την παρηγορεί εκείνος, για να έρθει η σκληρή αλλά ταυτόχρονα αληθινή απάντηση της Μαίρης: «Είσαι ακριβώς σαν και αυτούς, ειδικά στο σχολείο».

Είναι η στιγμή που ο πρωταγωνιστής συνειδητοποιεί πώς ένιωθε η συμμαθήτρια που εκείνος με την παρέα του ενοχλούσε στο σχολείο. Την επόμενη ημέρα, μετανιωμένος, πλησιάζει τη συμμαθήτρια που «πείραζαν», σκίζει την προσβλητική αφίσα που «κοσμούσε» τον πίνακα ανακοινώσεων και της ζητά συγγνώμη.

«Σε όλα τα σχολεία υπάρχει το bullying»

«Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές μας για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει το bullying» σχολιάζει η μαθήτρια Μαριάνθη Παπαδόγγονα.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει δυστυχώς τεράστιες διαστάσεις και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά. Οπως αναφέρουν οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Κερατσινίου, «οι άνθρωποι πολλές φορές με τη συμπεριφορά τους γίνονται ενοχλητικοί χωρίς να το καταλαβαίνουν. Η στάση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στο θύμα τα οποία θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή», ενώ σε άλλες περιπτώσεις η κατάληξη μπορεί να είναι τραγική, όπως στην περίπτωση του 20χρονου Βαγγέλη.

«Στο σχολείο έχουμε κάποια περιστατικά bullying, όπως συμβαίνει σε όλα τα σχολεία, αλλά είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό. Συνήθως είναι πειράγματα και η βία που ασκείται είναι λεκτική» σχολιάζει η Μαριάνθη. «Προσπαθούμε να το σταματήσουμε και εμείς και οι καθηγητές μας. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στεναχωριέμαι και εγώ» λέει ο Χρήστος.

Το βίντεο έχει αποσπάσει θετικές κριτικές και σχόλια τόσο από γονείς και καθηγητές όσο και από χρήστες του Διαδικτύου.

Στο βίντεο πρωταγωνιστούν η Αναστασία Λιβανού, ο Χρήστος Παράσχος, η Μαριάνθη Παπαδόγγονα και ο Γεράσιμος Πετρινώλης. Η σκηνοθεσία, το μοντάζ και η ηχοληψία είναι της Ελευθερίας-Μαρίας Κωστοπούλου, ενώ χρέη βοηθού σκηνοθέτη ανέλαβε η Μιρένα Λεμπέση. Το σενάριο και η συγγραφή του κειμένου αφήγησης, εκτός από την όλη ιδέα της ταινίας, είναι του Χρήστου Παράσχου, ενώ την αφήγηση έκανε η Εύη Καλαγκάτση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου