ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Θέλουμε γενναίες αποφάσεις από τους εταίρους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
200
Μέγεθος γραμμάτων

Βε­ρο­λί­νο, 16

Θα ενη­με­ρώ­σω την κα­γκε­λά­ριο για την θε­τι­κή πο­ρεία της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, τη θε­α­μα­τι­κή υπε­ρα­πό­δο­ση των εσό­δων και την επι­στρο­φή μετά από πολλά χρό­νια στην ανά­πτυ­ξη, ανέ­φε­ρε ο πρω­θυ­πουρ­γός στις κοι­νές δη­λώ­σεις με την A. Μέρ­κελ στο Βε­ρο­λί­νο και προ­σέ­θε­σε:

«Όραμά μας είναι η ανά­πτυ­ξη να μην αφορά μόνο στα­τι­στι­κές και αριθ­μούς αλλά να ανα­κου­φί­σει όλους εκεί­νους που όλα αυτά τα χρό­νια έκα­ναν τε­ρά­στιες θυ­σί­ες στο όνομα της Ευ­ρώ­πης».

Σύμ­φω­να με τον Αλέξη Τσί­πρα, «το όραμα της δί­και­ης ανά­πτυ­ξης απαι­τεί γεν­ναί­ες απο­φά­σεις από όλους τους εταί­ρους.Να στεί­λου­με μή­νυ­μα στην διε­θνή κοι­νό­τη­τα οτι η Ελ­λά­δα από μέρος της κρί­σης έγινε μέρος της λύσης και σε ό,τι αφορά την οι­κο­νο­μία όσον αφορά και την γε­ω­πο­λι­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα».

Ξε­κά­θα­ρο μή­νυ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού με αφορ­μή τις τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις

Όπως είπε ο ίδιος, «η Ελ­λά­δα τάσ­σε­ται στα­θε­ρά υπέρ της ευ­ρω­παϊ­κής πο­ρεί­ας της Τουρ­κί­ας, αλλά με αυ­στη­ρή προ­σή­λω­ση στα σχε­τι­κά κρι­τή­ρια».

Και συ­νέ­χι­σε: «Στο Κυ­πρια­κό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενερ­γό ρόλο. Είναι ζή­τη­μα στο οποίο θα δο­κι­μα­στεί το βάθος των ευ­ρω­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων όσο και η βού­λη­ση της Τουρ­κί­ας να εξευ­ρε­θεί μια λύση».

«Στη­ρί­ζου­με μια δί­καιη και βιώ­σι­μη λύση χωρίς εγ­γυ­ή­σεις, χωρίς στρα­τό κα­το­χής και χωρίς φόβο για οποιον­δή­πο­τε Κύ­πριο», ση­μεί­ω­σε.

Θα συ­ζη­τή­σου­με και για τις δυ­σκο­λί­ες με την Τουρ­κία μετά το απο­τρό­παιο πρα­ξι­κό­πη­μα του Ιου­λί­ου. Η Ελ­λά­δα δεν θα ανε­χθεί οποια­δή­πο­τε αμ­φι­σβή­τη­ση των κυ­ριαρ­χι­κών της δι­καιω­μά­των, πρό­σθε­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Το προ­σφυ­γι­κό

Οι σχέ­σεις μας δια­κρί­νο­νται για την ευ­θύ­τη­τα και τη στα­θε­ρό­τη­τά τους. Δια­νύ­ου­με μια πολύ κρί­σι­μη πε­ρί­ο­δο που δο­κι­μά­ζει τις δυ­να­τό­τη­τές μας να αντα­πο­κρι­θού­με στις προ­κλή­σεις: οι­κο­νο­μία, ασφά­λεια, με­τα­νά­στευ­ση, τό­νι­σε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας και συ­μπλή­ρω­σε:

«Η πε­ρί­ο­δος απαι­τεί καλή πίστη, συ­νερ­γα­σία και αλ­λη­λο­ε­κτί­μη­ση με­τα­ξύ των εταί­ρων. Κοι­νός μας στό­χος ο απε­γκλω­βι­σμός από τις πολ­λα­πλές κρί­σεις και το να σφυ­ρη­λα­τή­σου­με το νέο όραμα για την Ευ­ρώ­πη».

«Κοινή απει­λή είναι η άνο­δος των ακρο­δε­ξιών στην Ευ­ρώ­πη και πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί από τις δη­μο­κρα­τι­κές δυ­νά­μεις», επε­σή­μα­νε ο ίδιος.

Μέρ­κελ: Δεν λαμ­βά­νο­νται στο Βε­ρο­λί­νο οι απο­φά­σεις για το πρό­γραμ­μα

«Δεν είναι εδώ ο τόπος που λαμ­βά­νο­νται απο­φά­σεις. Οι δια­βου­λεύ­σεις γί­νο­νται με τους τρεις θε­σμούς και το Eurogroup. Οι συ­ζη­τή­σεις μας δεν είναι πάντα εύ­κο­λες, αλλά είναι πάντα ει­λι­κρι­νείς», τό­νι­σε για την αξιο­λό­γη­ση του ελ­λη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος η Α. Μέρ­κελ.

Όπως είπε η Γερ­μα­νί­δα κα­γκε­λά­ριος, η Ελ­λά­δα έχει επι­βα­ρυν­θεί σε τε­ρά­στιο βαθμό. Υπο­στη­ρί­ζου­με μια δί­καιη κα­τα­νο­μή προ­σφύ­γων στην ΕΕ, δεν μπο­ρεί να εγκα­τα­λεί­ψου­με την Ελ­λά­δα στην μοίρα της.

Έχου­με στενή συ­νερ­γα­σία στο θέμα της Συν­θή­κης ΕΕ-Τουρ­κί­ας. Η δρα­στη­ριο­ποί­η­ση του ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο είναι καλή δια­δι­κα­σία για να κα­τα­πο­λε­μη­θεί το δου­λε­μπό­ριο, πρό­σθε­σε η ίδια.

Νέο «χτύ­πη­μα» Σόι­μπλε: Η έκ­θε­ση για τις εξαγ­γε­λί­ες Τσί­πρα είναι επι­κρι­τι­κή

Οι δα­νει­στές που εμπλέ­κο­νται στο πρό­γραμ­μα βο­ή­θειας έχουν εκ­δώ­σει μια «επι­κρι­τι­κή» έκ­θε­ση αξιο­λο­γώ­ντας κατά πόσο τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η Αθήνα είναι συμ­βα­τά με τις υπο­χρε­ώ­σεις της στο πλαί­σιο της διά­σω­σης, δή­λω­σε εκ­πρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, την ώρα που ο Ελ­λη­νας πρω­θυ­πουρ­γός συ­να­ντά­ται με την κα­γκε­λά­ριο.

«Η έκ­θε­ση είναι προ­κα­ταρ­κτι­κή και είναι αρ­κε­τά επι­κρι­τι­κή», δή­λω­σε ο Ντέ­νις Κόλ­μπεργκ, προ­σθέ­το­ντας ότι το Βε­ρο­λί­νο θα αξιο­λο­γή­σει το πε­ριε­χό­με­νό της εις βάθος την επό­με­νη εβδο­μά­δα.

Όπως με­τέ­δω­σε ο δη­μο­σιο­γρά­φος Σω­τή­ρης Κα­ψώ­χας στο κε­ντρι­κό δελ­τίο του Real fm, οι τροϊ­κα­νοί ανα­χώ­ρη­σαν απο την Αθήνα αφή­νο­ντας πίσω την έκ­θε­σή τους, σύμ­φω­να με την οποία το έκτα­κτο βο­ή­θη­μα της κυ­βέρ­νη­σης έχει άνοιγ­μα 630 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, γε­γο­νός που δη­μιουρ­γεί «τρύπα» στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, που εν­δε­χο­μέ­νως να χρεια­στεί η λήψη νέων μέ­τρων για την κά­λυ­ψη του ποσού.

Πα­ρα­δο­χή Κου­ρου­μπλή: Λάθος που δεν στη­ρί­ξα­με το μέ­ρι­σμα Σα­μα­ρά το 2014

Σε αυ­το­κρι­τι­κή προ­χώ­ρη­σε για πρώτη φορά στέ­λε­χος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, όσον αφορά τα όσα έλεγε το νυν κυ­βερ­νη­τι­κό κόμμα για το κοι­νω­νι­κό μέ­ρι­σμα Σα­μα­ρά πριν τις ευ­ρω­ε­κλο­γές του 2014.

Ο υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας Πα­να­γιώ­της Κου­ρου­μπλής χα­ρα­κτή­ρι­σε λάθος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το γε­γο­νός ότι δεν είχε στη­ρί­ξει το  κοι­νω­νι­κό μέ­ρι­σμα του Αντώ­νη Σα­μα­ρά. «Από τα λάθη μας να απο­κτού­με μια ωρι­μό­τη­τα, να βρί­σκου­με τον κοινό τόπο», ση­μεί­ω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, μι­λώ­ντας στον ΣΚΑΙ.

Πα­ράλ­λη­λα μί­λη­σε για «ψί­χου­λα» όσον αφορά το επί­δο­μα στους συ­ντα­ξιού­χους, ξε­κα­θα­ρί­ζο­ντας ωστό­σο ότι η πα­ρο­χή αυτή είναι στην δι­καιο­δο­σία της κυ­βέρ­νη­σης.

«Δεν ση­μαί­νει ότι επει­δή ήρ­θα­με σε έναν συμ­βι­βα­σμό πρέ­πει να τους λέμε σε όλα ναι», ανέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, απο­δί­δο­ντας τις αντι­δρά­σεις που προ­κλή­θη­καν στο ότι «έχει σπά­σει το μέ­τω­πο της Ευ­ρώ­πης, ότι η Ελ­λά­δα δεν κάνει αυτά που έχει συμ­φω­νή­σει».

Τέλος ο κ. Κου­ρου­μπλής απέ­κλει­σε το εν­δε­χό­με­νο πρό­ω­ρων εκλο­γών. «Μπή­κα­με μέσα στη φωτιά και ο λαός θα μας κρί­νει στο τέλος της τε­τρα­ε­τί­ας», σχο­λί­α­σε.

Μέχρι τη Δευ­τέ­ρα

η ψή­φι­ση της τρο­πο­λο­γί­ας για το ΦΠΑ στα νησιά

Μέχρι την προ­σε­χή Δευ­τέ­ρα θα έχει κα­τα­τε­θεί και ψη­φι­στεί στη Βουλή η τρο­πο­λο­γία που κάνει πράξη την εξαγ­γε­λία του Αλέξη Τσί­πρα για την ανα­στο­λή της αύ­ξη­σης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πλη­γεί από την προ­σφυ­γι­κή κρίση.

Για την επι­κεί­με­νη τρο­πο­λο­γία έχει, επί­σης, προ­α­ναγ­γελ­θεί από την Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομάδα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ότι στην ψή­φι­σή της θα ακο­λου­θη­θεί δια­δι­κα­σία αντί­στοι­χη με αυτή της τρο­πο­λο­γί­ας για την έκτα­κτη ενί­σχυ­ση προς τους χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους, δη­λα­δή η υπο­βο­λή αι­τή­μα­τος ονο­μα­στι­κής ψη­φο­φο­ρί­ας.

Σύσ­σω­μη η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομάδα της ΝΔ θα ψη­φί­σει την τρο­πο­λο­γία για τον μειω­μέ­νο ΦΠΑ στα νησιά, ανέ­φε­ρε ο βου­λευ­τής της ΝΔ, Χάρης Αθα­να­σί­ου, μι­λώ­ντας   στην Ολο­μέ­λεια.

Η ΝΔ θα ψη­φί­σει τη ρύθ­μι­ση για την ανα­στο­λή της αύ­ξη­σης του ΦΠΑ στα νησιά, όπως ανέ­φε­ρε νω­ρί­τε­ρα σε συ­νέ­ντευ­ξή του στον Real Fm ο εκ­πρό­σω­πος Tύπου του κόμ­μα­τος Βα­σί­λης Κι­κί­λιας, ο οποί­ος εξα­πέ­λυ­σε πα­ράλ­λη­λα σφο­δρή επί­θε­ση στην κυ­βέρ­νη­ση.

«Δεν εί­χα­με ποτέ αντίρ­ρη­ση στη ρύθ­μι­ση για την ανα­στο­λή του ΦΠΑ στα νησιά. Προ­κα­λεί λίγο ότι με την κα­τα­στρε­πτι­κή πο­λι­τι­κή στο προ­σφυ­γι­κό- με­τα­να­στευ­τι­κό, ει­δι­κά στο πρώτο 6μηνο της κυ­βέρ­νη­σης, δη­μιουρ­γή­θη­κε τε­ρά­στιο πρό­βλη­μα στις κλει­στές κοι­νω­νί­ες των νη­σιών μας, διερ­ρά­γη ο κοι­νω­νι­κός ιστός, δια­λύ­θη­κε ο του­ρι­σμός, κα­τα­στρά­φη­κε η οι­κο­νο­μία τους, και τώρα έρ­χε­ται να τους πει, δεί­χνο­ντάς τους με το δά­χτυ­λο, ότι ένα­ντι αυτών που έχουν συμ­βεί, θα κρα­τή­σει τον ΦΠΑ στα πρό­τε­ρα επί­πε­δα» είπε ο κ. Κι­κί­λιας.

Σχε­τι­κά με την επι­λο­γή της ΝΔ να ψη­φί­σει στη χθε­σι­νή ψη­φο­φο­ρία «παρών», κα­τη­γό­ρη­σε τον πρω­θυ­πουρ­γό ότι επι­χεί­ρη­σε να με­τα­φέ­ρει ένα προ­σω­πι­κό του πο­λι­τι­κό αδιέ­ξο­δο σε αδιέ­ξο­δο για τη χώρα, θέ­το­ντας σε κίν­δυ­νο τις θυ­σί­ες των πο­λι­τών.

«Και γι’ αυτό εμείς λέμε ναι στο επί­δο­μα, λέμε όχι στον πο­λι­τι­κό τυ­χο­διω­κτι­σμό», συ­νέ­χι­σε, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως η με­γά­λη πλειο­νό­τη­τα του ελ­λη­νι­κού λαού θέλει συ­νεν­νό­η­ση και όχι να τα τι­νά­ξου­με όλα στον αέρα αλλά να πε­τύ­χου­με μια έντι­μη συμ­φω­νία» ση­μεί­ω­σε.

«Αντί­θε­τα, ο κ. Τσί­πρας με τη συ­μπε­ρι­φο­ρά του δίνει άλ­λο­θι σε ακραί­ες φωνές εκτός Ελ­λά­δας να τε­ντώ­σουν το σχοι­νί και να δυ­να­μι­τί­σουν την όποια τέ­τοια συμ­φω­νία», προ­σέ­θε­σε κά­νο­ντας λόγο για μι­κρο­ε­πι­κοι­νω­νια­κή πο­λι­τι­κή ντρί­μπλα μιας-δύο ημε­ρών που συ­νι­στά πο­λι­τι­κό τυ­χο­διω­κτι­σμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.