Ειδήσεις

Γ. Ματσίγκος: «Η Ρόδος έχασε αρκετούς πόντους σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας»

Μεγάλη υστέρηση παρουσιάζουν οι τουριστικές κρατήσεις για το νησί μας. Η ζήτηση από όλες σχεδόν τις τουριστικές αγορές είναι περιορισμένη, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες αποδίδεται στην αύξηση του ΦΠΑ, η οποία έχει μετακυλήσει αναγκαστικά στις τιμές των πακέτων. Την ίδια στιγμή, οι κρατήσεις σε Χαλκιδική, Ιόνιο και Κρήτη κινούνται ανοδικά.
Μιλώντας στη «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος ανέφερε ότι η αύξηση των τιμών των τουριστικών πακέτων είναι ορατή έναντι του ανταγωνισμού και ότι η προσπάθεια για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος δεν θα είναι εύκολη, τη στιγμή που η Ρόδος έχει χάσει αρκετούς πόντους σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Πιο αναλυτικά ο κ. Ματσίγκος δήλωσε: «Αυτή την περίοδο οι κρατήσεις από όλες τις τουριστικές αγορές παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αυξάνεται ο ρυθμός των κρατήσεων και μέχρι το Γενάρη έχουμε μία καλή εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση.
Τα μηνύματα που δεχόμαστε όμως τώρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Προφανώς η μείωση των κρατήσεων έχει να κάνει με την αύξηση του ΦΠΑ, μέρος της οποίας έχει μετακυλήσει στον πελάτη. Δυστυχώς η αύξηση των τιμών των πακέτων φαίνεται εάν συγκρίνει κανείς τις τιμές μας με την Τουρκία, την Ισπανία ή ακόμη και με άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.
Είχαμε επανειλημμένως προειδοποιήσει για τις δραματικές συνέπειες που θα έφερνε στον τουρισμό η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Σήμερα με μεγάλη μας λύπη βλέπουμε ότι είχαμε δίκιο σε όλες μας τις θέσεις, τις οποίες αγνόησε εντελώς η Κεντρική Διοίκηση. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα. Η προσπάθειαά μας όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολη τη στιγμή που έχουμε χάσει αρκετούς πόντους σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας».
Σε περίπτωση που η ροή των κρατήσεων δεν βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του νέου έτους, τότε θα απειληθεί η βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας. Εάν δε λόγω της χαμηλής ζήτησης οι ντόπιες επιχειρήσεις αναγκαστούν να ρίξουν και άλλο τις τιμές για να πετύχουν ικανοποιητικές πληρότητες, τότε  αναμένεται η επικείμενη τουριστική σεζόν να είναι από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου