ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Ρόδου: Θα κριθούν οι εκλογές στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης από το Εκλογοδικείο;

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΛΠΗ

Η υποβολή ή μη ενστά­σεως κατά του κύρους των απο­τε­λε­σμά­των του πρώτου γύρου της εκλο­γι­κής ανα­μέ­τρη­σης στον Δήμο Ρόδου, όπου κατα­γρά­φη­σαν αρμο­δίως στον πίνακα απο­τε­λε­σμά­των του Πρω­το­δι­κείου Ρόδου 1.405 άκυρα ψηφο­δέλ­τια, είναι ένα από τα θέματα που απα­σχο­λούν την παρά­ταξη του Αντώνη Καμπου­ράκη μετά και την συντρι­πτική επι­κρά­τηση του Αλέ­ξαν­δρου Κολιάδη στον δεύτερο γύρο της εκλο­γι­κής ανα­μέ­τρη­σης με ποσοστό 57,96%.

Στην παρά­ταξη του κ. Καμπου­ράκη υπάρ­χουν δύο τάσεις: Μία που θεωρεί ότι μετά την δήλωσή του και την ανα­γνώ­ριση της ήττας του στον δεύτερο γύρο δεν υπάρχει πλέον πολι­τική νομι­μο­ποί­ηση για να ζητήσει την μετα­βολή των απο­τε­λε­σμά­των των εκλογών καθώς έχει χάσει την «δεδη­λω­μένη» στο εκλο­γικό σώμα και μία άλλη που θεωρεί ότι σε ένα κράτος δικαίου αν κριθεί ότι είχε κερ­δί­σει από τον πρώτο γύρο και είχε αδι­κη­θεί ο ίδιος και η παρά­ταξή του θα πρέπει να υπάρξει απο­κα­τά­σταση.

Η δεύτερη μάλιστα τάση λαμ­βά­νει υπόψιν της και τον παρά­γο­ντα ότι υπο­ψή­φιοι δημο­τι­κοί σύμ­βου­λοι της παρα­τά­ξεως Καμπου­ράκη έλαβαν πολ­λα­πλά­σιο αριθμό ψήφων από εκεί­νους που κατα­λαμ­βά­νουν τις 26 έδρες στο δημο­τικό συμ­βού­λιο μετά την ανα­τροπή από την παρά­ταξη Κολιάδη.

Σε κάθε περί­πτωση, το τι θα πράξει η παρά­ταξη Καμπου­ράκη μένει να δια­πι­στω­θεί στα επόμενα 24ωρα καθώς η ένσταση θα στραφεί κατά της απο­φά­σεως του Πολυ­με­λούς Πρω­το­δι­κείου Ρόδου με την οποία θα ανα­κη­ρυ­χθούν οι συν­δυα­σμοί.

Επί του παρό­ντος, εκκρε­μεί η αίτηση του κ. Καμπου­ράκη για την επί­δειξη ψηφο­δελ­τίων και επα­να­κα­τα­μέ­τρηση που έχει υπο­βλη­θεί σε αντι­κα­τά­σταση άλλης από την οποία είχε παραι­τη­θεί.

Σύμφωνα με τους πίνακες απο­τε­λε­σμά­των της εκλο­γι­κής Περι­φέ­ρειας Ρόδου προ­έ­κυ­ψαν τα κάτωθι:

α) ο αριθμός των εκλο­γέων που ψήφισαν ανήλθε στους 57.585.

β) ο αριθμός των έγκυρων ψηφο­δελ­τίων ανήλθε στα 55.722.

γ) ο αριθμός των άκυρων ψηφο­δελ­τίων ανήλθε στα 1.405.

δ) ο αριθμός των λευκών ψηφο­δελ­τίων ανήλθε στα 458.

ε) ο Συν­δυα­σμός με την ονο­μα­σία «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ» έλαβε

23.856 σταυ­ρούς (έγκυρα ψηφο­δέλ­τια υπέρ του), ήτοι ποσοστό 42,81% του

συνόλου των εγκύρων ψηφο­δελ­τίων.

ζ) ο Συν­δυα­σμός με την ονο­μα­σία «ΕΝΑ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ –

ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ» έλαβε 16.120 σταυ­ρούς (έγκυρα ψηφο­δέλ­τια υπέρ

του), ήτοι ποσοστό 28,93% του συνόλου των εγκύρων ψηφο­δελ­τίων.

Οπως τονί­ζε­ται στην αίτηση Καμπου­ράκη μετά το πέρας της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σίας της 8ης Οκτω­βρίου 2023 περι­ήλ­θαν, εις γνώση του βάσιμες πλη­ρο­φο­ρίες ότι στα εκλο­γικά τμήματα Ρόδου υπ’ αρίθμ.: 188, 204, 225, 226, 230, 237, 246, 250, 275, 283, 284, 293 και 393, κατά παρά­βαση και εσφαλ­μένη εφαρ­μογή των σχε­τι­κών δια­τά­ξεων του Ν. 4804/2021, ακυ­ρώ­θη­καν ψηφο­δέλ­τια, τα οποία ετύγ­χα­ναν έγκυρα.

Ειδι­κό­τερα, ότι ακυ­ρώ­θη­καν ψηφο­δέλ­τια που περιεί­χαν περισ­σό­τε­ρους των τεσ­σά­ρων σταυρών προ­τί­μη­σης για την ανά­δειξη δημο­τι­κών συμ­βού­λων, ενώ αυτά θα έπρεπε να θεω­ρη­θούν έγκυρα και να προ­σμε­τρη­θούν υπέρ του Συν­δυα­σμού. Επίσης, κατέ­στη­σαν εσφαλ­μένα άκυρα ψηφο­δέλ­τια έτερης δημο­τι­κής ενό­τη­τας που ανευ­ρέ­θη­σαν στα ανωτέρω εκλο­γικά τμήματα, ενώ θα έπρεπε να ληφθούν ως έγκυρα και να προ­σμε­τρη­θούν υπέρ του Συν­δυα­σμού. Τούτο προ­κύ­πτει βάσιμα από το γεγονός πως στα ανωτέρω εκλο­γικά τμήματα η τιμή του μέσου όρου άκυρων ψηφο­δελ­τίων υπερ­βαί­νει το 13, ήτοι είναι υπερ­δι­πλά­σια του γενικού μ.ο. τιμής άκυρων ψηφο­δελ­τίων ανά εκλο­γικό τμήμα, που είναι 6,2.

Τονί­ζο­νται στην αίτηση και τα ακό­λουθα:

«Επειδή, έχω πρόδηλο έννομο συμ­φέ­ρον για την υποβολή της παρού­σας αιτή­σεως, ως υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος και επι­κε­φα­λής του Συν­δυα­σμού «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟ», που συμ­με­τείχε στις Δημο­τι­κές Εκλογές της 8ης Οκτω­βρίου 2023 για την εκλογή δημο­τι­κών αρχών του Δήμου ΡΟΔΟΥ, Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας ΡΟΔΟΥ.

Επειδή, δεκτών των ανωτέρω, έχει αλλοιω­θεί το εκλο­γικό απο­τέ­λε­σμα, το οποίο δύναται να ανα­τρα­πεί και να ανα­κη­ρυ­χθεί επι­τυ­χών ο Συν­δυα­σμός μας, δεδο­μέ­νου του υπο­λει­πό­ντος ποσο­στού 0,19% +1 ψήφος για την επί­τευξη της πλειο­ψη­φίας που προ­βλέ­πε­ται στην παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 4804/2021.

Επειδή μόνον με την ικα­νο­ποί­ηση του παρό­ντος αιτή­μα­τός μας, δυνά­μεθα να αξιώ­σουμε έννομη προ­στα­σία για παρά­βαση του νόμου κατά την εκλο­γική δια­δι­κα­σία ή την εξαγωγή του εκλο­γι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος ή για ακυ­ρό­τητα ή εσφαλ­μένη αρίθ­μηση των ψηφο­δελ­τίων, κατ’ άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγ­μα­τος και κατ’ άρθρα 246επ. ΚΔΔ, όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­καν με τον Ν. 4804/2021, καθώς και το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Επειδή, η παρούσα αίτησή μας υπο­βάλ­λε­ται νομίμως, εμπρο­θέ­σμως, τυγ­χά­νει δε βάσιμη, νόμιμη και αληθής.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

-Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση μας …κλπ».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.