Με βούλευμα, που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, έπαυσε οριστικά λόγω παραγραφής η δίωξη εις βάρος ενός κατοίκου της Ρόδου που καταγγέλθηκε από μια έμπορο, που δραστηριοποιείται στο εμπορικό κέντρο του νησιού, για τοκογλυφία.
Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι η δίωξη εις βάρος του κατηγορούμενου για το κακούργημα της διακεκριμένης τοκογλυφίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί παρά μόνο εκείνο της τοκογλυφίας σε πλημμεληματική μορφή και έπαυσε την δίωξη εις βάρος του.
Η υπόθεση ήλθε σε γνώση των αρχών το Νοέμβριο του 2013 με εξώδικη διαμαρτυρία και κινήθηκε αυτεπαγγέλτως.
Η εξώδικη δήλωση κοινοποιήθηκε συγκεκριμένα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, στο ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου και στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τις δικές τους ενέργειες, ενώ φέρεται να αποτελεί συνέχεια άλλων εξωδίκων, που είχαν αποσταλεί στον ίδιο καταγγελλόμενο το Νοέμβριο του 2008.
Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση την 30ή Μαΐου 2008, η έμπορος, ευρισκόμενη σε ταμειακή ανάγκη για την κάλυψη επιταγής ΕΠΕ στην οποία ήταν συμμέτοχος δανείστηκε από τον καταγγελλόμενο το ποσό των 7.190 ευρώ.
Υποστηρίζει ότι για την εξασφάλισή του, του παρέδωσε δύο επιταγές και συγκεκριμένα μια της ΕΠΕ στην οποία συμμετείχε, ύψους 10.000 ευρώ, με ημερομηνία πληρωμής την 30ή Νοεμβρίου 2009 και μια επιταγή επ’ ονόματί της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2008, την οποία είχε πάρει από έναν τρίτο.
Η τελευταία επιταγή εφέρετο μάλιστα, όπως περιγράφεται στο εξώδικο, να αποτελούσε ενέχυρο καλής πληρωμής του δανείου, ενώ φέρεται να υπήρχε υπόσχεση για την επιστροφή της.
Ο καταγγελλόμενος, ενώ είχε ενημερωθεί με τα δύο εξώδικα, που προαναφέραμε, για την εξόφληση της υποχρέωσης, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται, προχώρησε στην είσπραξη και της δεύτερης επιταγής, την 8η Δεκεμβρίου 2008 την οποία είχε μεταβιβάσει σε μια τρίτη εταιρεία.
Επιπλέον φέρεται να επεδίωξε να εισπράξει και την πρώτη επιταγή ύψους 10.000 ευρώ, ενώ είχε ανακληθεί προκειμένου, όπως υποστηρίζει η έμπορος, να εισπράξει για κεφάλαιο 7.190 ευρώ, 20.000 ευρώ σε διάστημα πέντε μηνών.
Φέρεται τότε να προχώρησε στην έκδοση διαταγής πληρωμής του Ειρηνοδικείου Ρόδου, ενώ μήνυσε την έμπορο για ακάλυπτη επιταγή.
Την διαταγή πληρωμής φέρεται να ενεργοποίησε μάλιστα πρόσφατα αφού η ανακοπή της εμπόρου δεν ευδοκίμησε και το θέμα είχε… “κοιμηθεί”.
Ο καταγγελλόμενος αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται.

Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι η καταγγέλλουσα προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή των οφειλομένων από σύμβαση δανείου που συνήψαν εξ αφορμής του οποίου εξέδωσε επιταγή, επιχειρεί να ποινικοποιήσει την ιδιωτική τους διαφορά. Ισχυρίζεται ότι αποκρύπτει την πορεία της υπόθεσης που εκκρεμεί στα πολιτικά δικαστήρια και συγκεκριμένα ότι εκδόθηκε για επιταγή αξίας 10.000 ευρώ εκδόσεως μιας ΕΠΕ διαταγή πληρωμής του Ειρηνοδικείου Ρόδου.
Κατά της διαταγής πληρωμής ασκήθηκε το Δεκέμβριο του 2008 ανακοπή, που συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2011. Επί της ανακοπής εκδόθηκε το 2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου με την οποία απορρίφθηκε η ανακοπή και εκκρεμεί η συζήτηση της έφεσης που έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2014.
Ισχυρίζεται ότι ποτέ ως σήμερα δεν τον κατάγγειλε για τοκογλυφία και ότι αξίωσε την οφειλή από το έτος 2008.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ν. Γιαννάς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ