ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επανεξετάζεται το τέλος 2% σε smartphones, υπολογιστές μετά τις έντονες αντιδράσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
υπολογιστής-κινητό

Η κυβέρ­νηση φαί­νε­ται να επα­νε­ξε­τά­ζει την επιβολή του φορο­λο­γι­κού τέλους 2% σε «έξυπνα» κινητά τηλέ­φωνα (smartphones) και ηλε­κτρο­νι­κούς υπο­λο­γι­στές. Σύμφωνα με δηλώ­σεις, αλλά και μηνύ­ματα του υπουρ­γού Ψηφια­κής Πολι­τι­κής Νίκου Παππά στα κοι­νω­νικά δίκτυα, το μέτρο που επέβαλε το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, μετά και τις αντι­δρά­σεις που προ­κά­λεσε, επα­νε­ξε­τά­ζε­ται.

Στο μεταξύ, σε κρίσιμο ζήτημα ανα­δει­κνύ­ε­ται και η ανα­δρο­μική ισχύς του μέτρου, που επι­βάλ­λει την εφαρ­μογή του από 1ης Ιουλίου 2017. Στην πράξη, όπως υπο­στη­ρί­ζει ο νομικός σύμ­βου­λος του Συν­δέ­σμου Επι­χει­ρή­σεων Πλη­ρο­φο­ρι­κής Επι­κοι­νω­νιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) Γιάννης Βραδής, το μέτρο επι­βάλ­λει ανα­δρο­μικά στις εισα­γω­γι­κές επι­χει­ρή­σεις φόρο 10 εκατ. ευρώ και επο­μέ­νως δεν μπορούν να μετα­κυ­λί­σουν την επι­βά­ρυνση –εφόσον το ήθελαν– στους κατα­να­λω­τές. Επίσης, ο νομικός σύμ­βου­λος του ΣΕΠΕ ανέφερε ότι το μέτρο δεν μπορεί να ισχύσει για όσους αγο­ρά­ζουν τα προ­ϊ­ό­ντα αυτά ηλε­κτρο­νικά μέσω eBay, Amazon κ.λπ.

Θα χρεια­σθούν 3 μήνες…

Σε ό,τι αφορά τις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης, σύμφωνα με το Αθη­ναϊκό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σεων (ΑΠΕ), θα επα­νε­ξε­τα­στεί ο φόρος 2% για τα κινητά. Την απόφαση αυτή φέρεται ότι έλαβαν ο υπουρ­γός Ψηφια­κής Πολι­τι­κής, Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Ενη­μέ­ρω­σης Νίκος Παππάς και ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας Χρι­στό­φο­ρος Βερ­ναρ­δά­κης. Το ΑΠΕ ανα­φέ­ρει ακόμη ότι υπήρξαν δια­φο­ρε­τι­κές κυβερ­νη­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις κατά τη διάρ­κεια σύντα­ξης της τρο­πο­λο­γίας. Ωστόσο, όπως σημειώ­νει, η επα­νε­ξέ­ταση του μέτρου θα απαι­τή­σει σχεδόν τρεις μήνες.

Ο Σύν­δε­σμος Επι­χει­ρή­σεων Πλη­ρο­φο­ρι­κής ωστόσο, δεν ανα­μέ­νε­ται να μείνει με σταυ­ρω­μένα χέρια. Ο ίδιος πρό­κει­ται να ανα­δεί­ξει το θέμα, εφόσον δεν λάβει τις δια­βε­βαιώ­σεις περί ανά­κλη­σης. Σημειώ­νε­ται ότι το μέτρο επι­βάλ­λει επι­πρό­σθε­τους ετή­σιους φόρους της τάξης των 65 εκατ. ευρώ σε εισα­γω­γι­κές και επι­χει­ρή­σεις συναρ­μο­λό­γη­σης smartphones και ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών.

Ο υπουρ­γός Ν. Παππάς χθες, σε tweet που ανήρ­τησε, ανα­φέ­ρει ότι η επιβολή του τέλους του 2% σε tablets και κινητά πρέπει να επα­νε­ξε­τα­στεί. Ο ίδιος σημεί­ωσε ότι «είναι σημα­ντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευ­μα­τικά δικαιώ­ματα, αλλά χωρίς να προ­κα­λού­νται επι­πλέον αχρεί­α­στα προ­βλή­ματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοι­κειω­θεί με τις νέες τεχνο­λο­γίες». Παρό­μοιες ήταν και οι δηλώ­σεις για το θέμα σε ραδιο­φω­νικό σταθμό.

Πάντως, όπως επι­σή­μανε ο βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ Οδυσ­σέας Κων­στα­ντι­νό­που­λος, ο κ. Παππάς είναι ένας εκ των πέντε υπουρ­γών που υπέ­γρα­ψαν στις 11/5/2018 τη σχετική τρο­πο­λο­γία για την επιβολή του τέλους υπέρ των πνευ­μα­τι­κών δημιουρ­γών. «Και υπο­γρά­φει και δια­φω­νεί! Πότε επι­τέ­λους θα έρθει η κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ να το καταρ­γή­σει!» σχο­λιά­ζει σκω­πτικά ο κ. Κων­στα­ντι­νό­που­λος.

Ενα ακόμα χαράτσι

Θέση για το θέμα έλαβε επι­σή­μως και η Ν.Δ., μέσω της τομε­άρ­χου Ψηφια­κής Πολι­τι­κής Αννας-Μισέλ Αση­μα­κο­πού­λου. «Η κυβέρ­νηση αφού κατόρ­θωσε να δια­λύ­σει, αντί να εξυ­γιά­νει, τον συλ­λο­γικό φορέα προ­στα­σίας των πνευ­μα­τι­κών δικαιω­μά­των των καλ­λι­τε­χνών, για να καλύψει την ανι­κα­νό­τητά της, κάνει το μόνο που ξέρει: Βάζει ένα ακόμη χαράτσι στους Ελληνες, φορο­λο­γώ­ντας τους ηλε­κτρο­νι­κούς υπο­λο­γι­στές, τα τάμπλετ και τα κινητά». H βου­λευ­τής υπο­στη­ρί­ζει ακόμη ότι η Ν.Δ. «θα καταρ­γή­σει αυτόν τον άδικο φόρο που πλήττει βάναυσα τις ελλη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις του κλάδου της τεχνο­λο­γίας και ιδιαί­τερα τους νέους ανθρώ­πους».

Πηγή: Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.