Τοπικές Ειδήσεις

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Δωδ/σου: Δικαίωση συναδέλφου Μηχανικού στον Άρειο Πάγο

Μετά την οκταετή δικαστική περιπέτειά του, ο πρώην Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών του Δήμου Ρόδου, ο οποίος κατηγορείτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια, μετά από άσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, τελικά δικαιώθηκε. Συγκεκριμένα, μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση και τη μετέπειτα μείωση της ποινής, λόγω πρότερου σύννομου βίου, στο εφετείο, ο συνάδελφος Μηχανικός, μετά από αίτηση αναίρεσης που άσκησε στον Άρειο Πάγο, κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, κρίθηκε πριν από λίγες μόλις ημέρες αθώος. Η περιπέτεια του συναδέλφου Μηχανικού άρχισε το 2014.

Δυστυχώς, είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια, συνάδελφοι Μηχανικοί να σύρονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις αίθουσες των Δικαστηρίων ως εξιλαστήρια θύματα, μετά από άδικες και ατεκμηρίωτες δικαστικές διώξεις εναντίον τους για θέματα που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων τους. Χρονοβόρες δίκες, με σοβαρότατες ηθικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, τόσο για τους ίδιους τους συναδέλφους, όσο και για τις οικογένειές τους, λαμβάνουν χώρα ολοένα και πιο συχνά, θίγοντας την αξιοπρέπεια των Μηχανικών και προκαλώντας συνεχώς κλίμα φόβου στις δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και υπηρεσίες Δόμησης. Η μετατόπιση και προσωποποίηση ευθυνών, άδικα στους Μηχανικούς Δημόσιους Υπαλλήλους εν ώρα υπηρεσίας και οι συνεχείς διώξεις αυτών, είναι ένα φαινόμενο το οποίο συναντάται ολοένα και πιο συχνά, εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της συνεχιζόμενης περικοπής πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναμφίβολα, οι ευθύνες για τις δυσλειτουργίες είναι επιτελικές, διαχρονικές και σε υψηλότερο επίπεδο από τους υπαλλήλους. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δόμησης με τους ελάχιστους εναπομείναντες τεχνικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, εξυπηρέτηση κοινού, αυτοψίες, εισηγήσεις, κ.λπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των συναδέλφων Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων που υπηρετούν στη Δωδεκάνησο έχει μείωση της τάξης του 20%. Μια μείωση η οποία δεν έχει συνοδευτεί με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας ή πρόσληψης νέων Μηχανικών. Πέραν αυτών, η πολυνομία στην Πολεοδομική Νομοθεσία και την Νομοθεσία Δημοσίων Έργων, όλο και επεκτείνεται, διογκώνοντας τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα.

Πληθώρα προτάσεων έχουν κατατεθεί τόσο από την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, όσο και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, προκειμένου να βελτιωθεί, αφενός μεν η Δημόσια Διοίκηση, αφετέρου δε οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών των Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αποτροπή φαινομένων προσωποποιημένης δίωξης ατόμων για ελλείψεις και κενά των υπηρεσιών που υπηρετούν. Δυστυχώς, οι προτάσεις αυτές δεν έχουν εισακουστεί και τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά.

Το ήθος, η προσφορά και η ακεραιότητα του συναδέλφου, αρετές που τον συνόδευαν καθ’ όλη τη καριέρα του ως Μηχανικός, τελικά αναγνωρίστηκαν και από την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία παρά το πέρασμα 8 ετών, εν τέλει αποφάσισε ορθώς και αθώωσε τον συνάδελφο. Βέβαια για την ψυχολογική φθορά, την οποία έχει υποστεί, δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθεί. Η τελική δικαίωση του όμως είναι η ουσιαστική απάντηση που μένει.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το τελικό πόρισμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης και εύχεται στο συνάδελφο τα καλύτερα, μιας και ουσιαστικά, μετά από αρκετά χρόνια από την συνταξιοδότησή του τυπικά, μπορεί πλέον να απαγκιστρωθεί από το άγχος του Μηχανικού Δημοσίου Υπαλλήλου.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος

Μιχαλάκη Μίκα Αρχιτέκτων Μηχανικός

O Γενικός Γραμματέας

Φιλήμων Φραντζής Μηχανολόγος Μηχανικός

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου