Με σημείο αιχμής το ζήτημα της Ryan Air και τον διαγωνισμό για την προμήθεια των φωτιστικών τύπου LED συνεδρίασε την Κυριακή, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση (διά στόματος Γιάννη Μαχαιρίδη και Ελευθερίας Φτακλάκη) να επιτίθεται συστηματικά στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, απαιτώντας «εξηγήσεις» για τον διαγωνισμό, την ακύρωσή του και τις εξελίξεις. Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, οι δήμαρχοι Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτης Κονταράτος και Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, ενώ εκφράστηκε προβληματισμός για πολλά ζητήματα όπως οι προσλήψεις, η υποστελέχωση κ.λπ. που απασχολούν την ΠΝΑΙ.
Ο κ. Μαχαιρίδης έθεσε εξ αρχής το ερώτημα για ποιον λόγο δεν συγκλήθηκε νωρίτερα το Π.Σ. ενόψει το Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διεξάγεται στην Ρόδο, με το σκεπτικό ότι απαιτείται μια ενιαία θέση, για να του απαντήσει ο κ. Χατζημάρκος, πως είναι μια ανοιχτή διαδικασία και βέβαια μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει τις εργασίες του και να κάνει παρεμβάσεις.
Τοποθετούμενος ο κ. Χατζημάρκος στο ζήτημα της προμήθειας των φωτιστικών LED έκανε εκτενή ενημέρωση στο χρονικό και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο διαγωνισμός πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή, προσεβλήθη από μια εταιρεία και ακυρώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή. Η απόφαση πήγε εκεί που ήθελαν κάποιοι να πάει…». Ταυτόχρονα κατάγγειλε ανοιχτά τους αντιπολιτευόμενους για πλήρη ευθυγράμμιση των θέσεών τους με τα ‘εργολαβικά συμφέροντα’ και ζήτησε από όσους κατηγόρησαν τους περιφερειακούς συμβούλους της Ο.Ε. «να ζητήσουν συγγνώμη –τόση λάσπη και συκοφαντία δεν είχε κανένας το φιλότιμο να πει: ας περιμένω να δω εάν προχωρήσει αυτή η ιστορία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η περιφερειακή αρχή δεν έχει απωλέσει καμία προθεσμία για να προσφύγει».
Αυτό ήταν το φυτίλι που άναψε τα….αίματα, καθώς ξεκίνησε μια μεγάλη σύγκρουση που κράτησε αρκετή ώρα, κυρίως από την παράταξη του κ. Μαχαιρίδη –ο οποίος είπε: «Θα παρακαλούσα τον κ. περιφερειάρχη να είναι πολύ προσεκτικός στην φρασεολογία του σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις και δεν είναι δυνατό να φταίμε εμείς όταν η Ανεξάρτητη Αρχή είπε πως ακυρώνει τον διαγωνισμό! Ο λαός δεν αντέχει τους παλικαρισμούς… Νομίζετε ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει καν να μιλάει;».
Ο κ. Χατζημάρκος απευθυνόμενος στην κα Φτακλάκη της είπε: «Εσείς κυρία μου, με έχετε κατηγορήσει για ΄φασίστα’, θα το πάρετε πίσω;» χαρακτηρίζοντας την συνεδρίαση ότι έχει… «εκπαιδευτικό χαρακτήρα και μοιάζει με Happy Hour!»
Για το θέμα, που κράτησε αρκετή ώρα, τοποθετήθηκε και ο νομικός σύμβουλος κ. Φιλιππάκος, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον διαγωνισμό αλλά και τις εξελίξεις με ανάλογη διαδικασία στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, και δέχτηκε ερωτήσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους κ.κ. Δεκαβάλλα, Χατζηγιάννη και Ανανία. Την πικρία του εξέφρασε με την σειρά του ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ως πρόεδρος της Ο.Ε. για το ζήτημα, λέγοντας πως «Κάποιοι προσπάθησαν να αρπάξουν από τα μαλλιά το θέμα, για να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της περιφερειακής αρχής. Επέλεξαν τις μηνύσεις και τα δελτία Τύπου αντί να δουν την ουσία…».
Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΝΑΙ, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών, εκφράζοντας παράλληλα το παράπονό του στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, πως «Εμείς πάντα ζητάμε προσωπικό για τους Δήμους, ενώ η ΠΕΔ δεν στηρίζει τα δικά μας αιτήματα».
Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε περαιτέρω –αν και ο κ. Μαχαιρίδης, απεχώρησε νωρίς από την αίθουσα.
Το θέμα με την ανέγερση νέας εκκλησίας στην Ιαλυσό
Με συντριπτική πλειοψηφία (μειοψηφούσης της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση) ψηφίστηκε στην ίδια συνεδρίαση η «Παραχώρηση στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τμήματος ακινήτου στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ. 65Β, στην Τοπική Κοινότητα Ιαλυσού, για την ανέγερση Ναού με χρηματοδότηση της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 22, ν. 4301/2014». Το θέμα εισηγήθηκε ο κ. Χατζημάρκος, ενώ τοποθετήθηκαν οι κ.κ. Χατζηγιάννη, Ανανίας κ Χ. Γιασιράνη, λέγοντας άπαντες ότι κρίνεται απολύτως απαραίτητο να προχωρήσει καθώς είναι αναγκαία η ανέγερση νέου ναού για να καλυφθούν οι ανάγκες του ποιμνίου στην Ιαλυσό, αφού έχει αυξηθεί ο πληθυσμός.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ