Ειδήσεις

Νέες διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων

Έκκληση προς όλους τους νησιώτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες, να ζητούν την αρωγή και ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών απηύθυνε χτες, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης μετά τις συσκέψεις που έγιναν στις υπηρεσίες των οποίων προϊσταται, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Έγινε εκτενής ενημέρωση από τις υπηρεσίες για το αποτέλεσμα της συνάντησης στην Αθήνα, στο υπουργείο Ανάπτυξης για την σχετική εφαρμογή του Νόμου. Σήμερα έγινε σύσκεψη με τις δύο Διευθύνσεις Ανάπτυξης Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, μέσω τηλεδιάσκεψης όπου αναφερθήκαμε στα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με σκοπό την ενημέρωση για την αλλαγή της βιομηχανικής νομοθεσίας. Μετείχαν οι διευθυντές των υπηρεσιών καθώς επίσης και οι συνάδελφοι – μέλη των υπηρεσιών που είχαν λάβει μέρος στις συναντήσεις αυτές, για μια τεχνοκρατική ενημέρωση. Αυτό που θέλω να σημειώσω είναι ότι έχουμε πολύ σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία. Από τώρα και στο εξής, εφαρμόζεται η νέα διαδικασία αδειοδότησης. Στόχος του νομοθέτη και των κανονιστικών διατάξεων είναι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων. Εμείς θέσαμε αυτό που είναι αναγκαίο για τους νησιώτες: πρέπει να θεσμοθετηθεί ειδική διαδικασία αδειοδοτήσεων, αφού κάθε νησί πρέπει να έχει συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες με νόμιμη αδειοδότηση. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. σε κάθε νησί πρέπει να υπάρχει σκυρόδεμα και να εκδίδονται από τις υπηρεσίες μας, οι απαραίτητες άδειες, να λειτουργεί ελαιουργείο, να υπάρχουν μονάδες για ασφαλτομίγματα και άλλες απαραίτητες ύλες που απαιτούνται να υπάρχουν στα νησιά. Γι αυτό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για εθνικούς λόγους αλλά και για λόγους πραγματικής οικονομίας, πρέπει να βοηθήσει τα νησιά να  απεγκλωβιστούν από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, διότι….Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα και οι μεγάλες μητροπόλεις. Τα νησιά μας έχουν ανάγκες και κάθε νησί είναι μία αυτόνομη οικονομική, παραγωγική μονάδα. Αυτό είναι σημαντικό για την ύπαρξή μας στο Αιγαίο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εισήγησή του στις υπηρεσίες ήταν να καταγραφούν όλες οι ανάγκες στα νησιά, να γίνει η απαραίτητη ενημέρωση προς τους νησιώτες που έχουν παραγωγικές μονάδες ώστε να υπάρχει και η έγκαιρη αδειοδότηση.

Οι δασικοί χάρτες
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν εξελίξεις με τους δασικούς χάρτες που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και ανησυχία σε όλα τα νησιά μας, μερικά εκ των οποίων χαρακτηρίστηκαν….δασικά, ο κ. Φλεβάρης δήλωσε:
«Για τους δασικούς χάρτες, υπάρχουν τα εξής στοιχεία. Ξεκινήσαμε με την κήρυξη των δασικών χαρτών, όπου ολόκληρα νησιά όπως η Πάτμος και η Σύμη π.χ. χαρακτηρίστηκαν….δάση! Μέχρι σήμερα, η δασική νομοθεσία αφορά την διαδικασία των αναδασώσεων και των αναδασωτέων εκτάσεων. Δηλαδή, αν είχαμε πριν 30 χρόνια μια πυρκαγιά σε κάποια περιοχή, αυτή να θεωρείται ακόμη αναδασωτέα. Εδώ χρειάζεται αλλαγή στην νομοθεσία. Αυτές οι διαδικασίες κρατούν δεκαετίες, και πολλές φορές δεν ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ωστόσο, σε περιοχές όπου δεν υπήρξε ποτέ δάσος, δεν μπορεί να δεσμευτεί ολόκληρη η οικονομία μίας περιοχής! Παρά τις βελτιώσεις σχετικά με τις ενστάσεις και τις διευκολύνσεις στην διαδικασία κ.λπ. δεν υπάρχει ακόμη, μια βασική και ουσιαστική εξέλιξη που ζήτησαν οι φορείς. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί λύση μέσω νομοθετικών αλλαγών με γνώμονα την προστασία, πάντοτε, του περιβάλλοντος. Κατά την άποψή μου, το ζήτημα των δασικών χαρτών, πρέπει να επανεξεταστεί από μηδενικής βάσης….»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου