Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στέλνει αυξημένες ενισχύσεις στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά του νομού ενόψει της τουριστικής σεζόν κατά την οποία αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι τουριστικές ροές και αντίστοιχα οι ανάγκες ελέγχου στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια-λιμάνια).
Πριν το Πάσχα αναμένεται να φτάσει το ένα γκρουπ μονίμων αστυνομικών οι οποίοι θα αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες, ενώ την 1η Ιουνίου πρόκειται να ενισχυθούν οι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες (κυρίως στα αεροδρόμια) με τους πρωτοετείς των αστυνομικών σχολών.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες στα Δωδεκάνησα είναι υποστελεχωμένες (υπολείπονται 60 άτομα από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη) και πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κυρίως κατά την υψηλή τουριστική περίοδο.
«Λάβαμε διαβεβαιώσεις από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ότι λόγω της αναμενόμενης αύξησης της τουριστικής κίνησης θα σταλούν ενισχύσεις στα νησιά μας για την κάλυψη των αναγκών. Όντως είναι απολύτως αναγκαίες οι ενισχύσεις αυτές και αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα τηρηθούν οι υποσχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Α’ Δωδεκανήσου Μανώλης Ανδρουλάκης.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές. Μπορεί το φαινόμενο να βρίσκεται σε ύφεση, τακτικά όμως καταλήγουν στα νησιά μας γκρουπ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, με αποτέλεσμα να απασχολείται αρκετά μεγάλος αριθμός αστυνομικών με τις μεταγωγές. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Κω και στη Λέρο είναι ασφυκτικά γεμάτα, με αποτέλεσμα οι παράτυποι μετανάστες να μεταφέρονται στα υπόλοιπα νησιά και συνήθως στη Ρόδο και να παραμένουν για μεγάλο διάστημα στα κρατητήρια.
«Οι προσφυγικές ροές μπορεί να βρίσκονται σε ύφεση, παρόλα αυτά αρκετά συχνά καταλήγουν στα νησιά μας διάφορα γκρουπ. Μεγάλος αριθμός συναδέλφων δεσμεύεται για τις μεταγωγές με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες. Σε περίπτωση που τύχει να αυξηθούν οι ροές, το πρόβλημα θα είναι εντονότερο. Συνεπώς είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των υπηρεσιών κατά τη θερινή σεζόν», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Στο μεταξύ, αναμένεται η κατάθεση από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου της Ρόδου της μελέτης για την αναδιαμόρφωση των κρατητηρίων του Α.Τ. Ρόδου ώστε να αυξηθεί η λειτουργικότητά τους. Συμβαίνει συχνά τα κρατητήρια να φιλοξενούν μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών υπερβαίνοντας κατά πολύ τη χωρητικότητά τους, ενώ δεν υπάρχουν χώροι υγιεινής και ειδικοί χώροι για γυναίκες και παιδιά. Απαιτείται συνεπώς η αναμόρφωσή των χώρων των κρατηρίων και όταν κατατεθεί η μελέτη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο περιφερειάχης, κ. Γ. Χατζημάρκος θα χρηματοδοτήσει το έργο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ