Τοπικές Ειδήσεις

«Στη Ρόδο υπάρχει η μεγαλύτερη ανεργία που κατεγράφη ποτέ»! Συνάντηση ΕΚΡ και Σωματείου Ξεν/λων με τον δήμαρχο Ρόδου

Συνάντηση με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, είχαν χτες στο Δημαρχείο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης.
Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό στο νησί της Ρόδου, ενώ ζητήθηκε από τον δήμαρχο η παρέμβασή του προς μερίδα ξενοδόχων, ώστε να τακτοποιήσουν κάποιες εκκρεμότητες που έχουν προς υπαλλήλους. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ζήτησαν την παρέμβαση του κ. Καμπουράκη ώστε να περάσει η τροπολογία για να λάβουν κάποιες ομάδες εργαζομένων ένα επίδομα (με την ποσόστωση του 75%).

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΓΓΛΕΖΟΣ
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, τόνισε πως το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους εργαζόμενους, ακόμη και σε σχέση με τα χρόνια των μνημονίων, ενώ το μεγάλο ζητούμενο είναι πότε θα ανοίξει η νέα τουριστική σεζόν:
«Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας –σε πρώτη φάση για όσους η ανεργία έληξε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο- το επίδομα για δύο μήνες σε όσους εργαζόμενους δεν είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και είχαν πάρει μόνον τρεις μήνες το βοήθημα (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2020). Επίσης, περιμένουμε να υιοθετηθεί το αίτημά μας, ώστε να μην ισχύει η ποσόστωση του 75% της απόλυσης εργαζομένων για να μπορέσουν να πάρουν κάποιες κατηγορίες το επίδομα ανεργίας. Μιλάμε για τους υπαλλήλους σε τουριστικά γραφεία και τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο. Το ίδιο ισχύει και για τους ξεναγούς.
»Μέσα από συνεχείς αγώνες και προσπάθειες, καταφέραμε για ένα μέγιστο αριθμό εργαζομένων, να τακτοποιηθούν και να μπορέσουν να πάρουν ένα μικρό βοήθημα. Τουλάχιστον, προσπαθούμε με συνεχείς πιέσεις να βοηθήσουμε. Το ΕΚΡ έχει καταφέρει μέσα από συνεργασίες και πιέσεις να ανοίξει τον δρόμο σε εργαζομένους για να διεκδικήσουν αυτά που τους αναλογούν».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εικόνα που κυριαρχεί στην αγορά εργασίας στην Ρόδο με χιλιάδες ανέργους, ο κ. Εγγλέζος υπογράμμισε τα εξής:
«Κυριαρχεί μεγάλη αγωνία. Η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφτηκε ποτέ στην Ρόδο ενώ η αβεβαιότητα είναι αυτή που… σκοτώνει. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου. Αυτό είναι το τραγικό που εξακολουθεί να μας πληγώνει. Τίποτε δεν είναι βέβαιο. Οποιαδήποτε αναβολή έστω για ένα μήνα της έναρξης της σεζόν για την Ρόδο, είναι καταστροφική.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τις 25 Μαρτίου. Μέχρι τότε, δεν υπάρχει τίποτε βέβαιο. Εμείς ως ΕΚΡ θα έχουμε ακόμη μία συνάντηση με όλους τους τουριστικούς παράγοντες για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Υπάρχει και αγαστή συνεργασία μέσα από τον Ενιαίο Φορέα στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι φορείς και οι τοπικές αρχές ενώ γίνονται προσπάθειες τόσο για την γρήγορη έναρξη της τουριστικής περιόδου, όσο και για την επιμήκυνσΉ της…»

Ο Θ. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔ/ΛΟΥΣ & ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης σε δηλώσεις του, υπογράμμισε τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό, βίωσαν μία πολύ δύσκολη σεζόν το 2020. Ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό, έμειναν άνεργοι ενώ ένα μικρό ποσοστό εργάστηκαν για τρεις περίπου μήνες. Αυτό σημαίνει ότι, αφενός τα έσοδα ήταν περιορισμένα και αφετέρου, είχαν προβλήματα με το να συμπληρώσουν ικανό αριθμό ενσήμων για τα επιδόματα. Μέχρι στιγμής, κυριαρχεί πλήρης αβεβαιότητα στον τουρισμό. Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με τον οποίο συναντηθήκαμε πολλές φορές, δεν ήταν σε θέση να μας δώσει σαφείς πληροφορίες για το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επιμήκυνση της φετινής σεζόν. Αυτό όμως, είναι πολύ δύσκολο για τους εργαζόμενους…»
Ο κ. Σταμούλης, υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι υπάρχει σε ισχύ η Σύμβαση Εργασίας την οποία έχει υπογράψει το ΕΚΡ με την ΕΞΡ και από αυτήν, απορρέει ξεκάθαρα πως δεν επιτρέπεται να γίνουν μειώσεις σε μισθούς, φέτος:
«Η δική μας σύμβαση, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που έχει υπογραφεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Εμείς φροντίσαμε και διασφαλίσαμε αυξήσεις μισθών στο 5% ενώ υπάρχει και αύξηση 2,8% στο εποχικό βοήθημα συν 5% στο σπαστό ωράριο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εμείς καλούμε στους ξενοδόχους να τηρήσουν την σύμβασή μας, διότι εάν την αμφισβητήσουν δίνουν τροφή σε κάποιους που προσπαθούν να μας κάνουν αντιπολίτευση, να το χρησιμοποιήσουν εναντίον των εργαζομένων».
Ερωτηθείς τέλος σχετικά με τις επαναπροσλήψεις, ο κ. Σταμούλης ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 3.500 τον αριθμό με την προϋπόθεση, ότι ακόμη κι αν δεν ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία, να είναι οι εργαζόμενοι καλυμμένοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου