Με ένα αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σπουδές στη Φιλολογία και στο European Project management, η Έφη Αναστασοπούλου δηλώνει πολίτης του κόσμου. Και ίσως αυτός είναι ο τίτλος που μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο την πολυσχιδή προσωπικότητα μια νέας γυναίκας, με τόσο πολλά ενδιαφέροντα και πεδία δράσης. Από την εθελοντική εκπαιδευτική δράση της στο Βιετνάμ, όπου δίδασκε την αγγλική γλώσσα σε οικογένειες, από την μεγάλη εμπειρία της στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ως τον κόσμο της μόδας, δίπλα σε διεθνείς σχεδιαστές, στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ως μοντέλο αλλά και ως σύμβουλος μόδας και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων και επικοινωνίας, είναι έτοιμη να κάνει ένα ακόμα βήμα. Αυτή τη φορά, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, με τον συνδυασμό του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στην Περιφερειακή Ενότητα της Σύρου, μιλά στη “δημοκρατική” για τους λόγους που την ώθησαν να πάρει την απόφαση να μπει στο στίβο της πολιτικής και δηλώνει έτοιμη να θέσει στην υπηρεσία του Νοτίου Αιγαίου τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει αποκομίσει ως τώρα, μέσα από το εύρος των δραστηριοτήτων της. Όπως η ίδια αναφέρει, «το Νότιο Αιγαίο είναι η ψυχή της Ελλάδας μας, λίκνο του πολιτισμού και μεγαθήριο του τουρισμού. Το όνειρο μου είναι η μεγαλύτερη προβολή των νησιών μας στο εξωτερικό, η ανάδειξη εξωστρέφειας καθώς και του ξεχωριστού πολιτισμικού τους προφίλ».
Η Συνέντευξη:
• Σε μια εποχή απαξίωσης της πολιτικής, κυρίως από τη νέα γενιά, τι είναι αυτό που οδηγεί μια νέα γυναίκα να κατέλθει στον εκλογικό στίβο;
Αποτελεί φαινόμενο των χαλεπών καιρών που ζούμε ότι οι νέοι πολίτες απαξιούν για τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας. Ως νέα γυναίκα με πολιτική συνείδηση και κοινωνική ευθύνη επιθυμώ να προσφέρω και να μεταδώσω ένα ηχηρό μήνυμα. Λύση δεν είναι η αποχή και η απαξίωση. Λύση είναι η συμμετοχή. Μπορώ να προσφέρω μέσω καινοτόμων ιδεών και να δώσω μια νέα πνοή. Η νεολαία αποτελεί το μέλλον της χώρας μας και χρειάζεται ανθρώπους που είναι κοντά τους, νιώθουν τον ψυχισμό τους και παλεύουν καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο.
• Γιατί επιλέξατε τον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια) και την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου για να κάνετε αυτό το βήμα;
Επέλεξα τον Β βαθμό Αυτοδιοίκησης ,την Περιφέρεια και την παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο “,διότι ένιωσα ασφάλεια, σθένος και είδα την υλοποίηση των πράξεων τους. Κατανόησα πλήρως το όραμα τους. Επιπλέον το ήθος ,η αξιοπρέπεια καθώς και η επαγγελματική πορεία του κυρίου Χατζημάρκου μου ενέπνευσαν το σεβασμό και έτσι θέλησα να δεχτώ αυτή την τιμητική πρόταση. Βρίσκεται κοντά στους πολίτες και στη νέα γενιά και το αποδεικνύει με το έργο του.

• Μέχρι τώρα, έχετε μια διαγράψει μια εξαιρετικά πλούσια επαγγελματική πορεία και σε διαφορετικούς χώρους. Σε ποιους τομείς θα θέλατε να διοχετεύσετε τις γνώσεις και την εμπειρία σας;
Μέσω της ενασχόλησης μου με την συγγραφή και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με εταίρους όπως δήμους,πανεπιστήμια και ΜΚΟ της Ελλάδας και του εξωτερικού επι σειρά ετών ,μπορώ να προσφέρω στους τομείς του τουρισμού ,του πολιτισμού και της παιδείας. Οι καινοτόμες ιδέες και η εξεύρεση ευρωπαϊκών προτάσεων και επιδοτήσεων που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, η βιωσιμότητα, η εξωστρέφεια και η αναζήτησή νέων πόρων αποτελούν το κίνητρο μου. Επιπλέον ως πολίτης του κόσμου και της διαμονής μου στο εξωτερικό για εργασιακούς και εκπαιδευτικούς λόγους, μου έδωσαν την ευκαιρία να λάβω μαθήματα ζωής και μέσα από αυτά να προσφέρω στα νησιά μας.
• Η δημοσιότητα που δόθηκε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας πριν λίγες μέρες, έδωσε έμφαση μόνο σε ένα στοιχείο της επαγγελματικής σας πορείας: «Το μοντέλο Έφη Αναστασοπούλου κατεβαίνει στην πολιτική». Σίγουρα είναι ένας τίτλος που στα ΜΜΕ “πουλάει”. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;
Κατανοώ πλήρως ότι ο τίτλος αυτός πουλάει για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν αποποιούμαι το επάγγελμα του μοντέλου, μέσω αυτού γνώρισα διεθνούς φήμης σχεδιαστές και συνεργάστηκα μαζί τους επί σειρά ετών όχι μόνο ως μοντέλο αλλά και ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων. Η εμπειρία μου αυτή με έκανε δυνατότερη και ανέπτυξα πτυχές της προσωπικότητάς μου και της καριέρας μου. Παράλληλα, θεωρώ ότι έπρεπε να σταθούν και σε άλλες πτυχές του βιογραφικού μου και όχι απλά σε μια εικόνα. Έχω παλέψει μόνη στη ζωή μου, είμαι απόφοιτη Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και European Project management στην Ιταλία. Όλοι παλεύουμε ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δυσχερείς συνθήκες και την εποχή μας.
• Υπήρξαν και κάποια σχόλια που με αφορμή την εμφάνιση και τη σχέση σας με το χώρο της μόδας, αναπαρήγαγαν απαράδεκτα και ξεπερασμένα στερεότυπα, όσον αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Τι απαντάτε σε αυτούς;
Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική αποτελεί καίριο ζήτημα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις φυλετικές, ηλικιακές και επαγγελματικές.
Οι γυναίκες αποτελούμε ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, ενώ διαθέτουμε πολλαπλούς ρόλους της μητέρας, της συζύγου και της εργαζομένης. Εν κατακλείδι, γυναίκες πολιτικοί διαπρέπουν παγκοσμίως, συνδυάζοντας την γυναικεία τους υπόσταση και υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των κρατών τους.
• Ας επιστρέψουμε στην υποψηφιότητά σας. Τι είναι για σας το Αιγαίο; Και ποιο είναι το όνειρό σας για τα νησιά του;
Το Νότιο Αιγαίο είναι η ψυχή της Ελλάδας μας, λίκνο του πολιτισμού και μεγαθήριο του τουρισμού. Τα νησιά μας, μέσα από την πολυετή εμπειρία μου στο εξωτερικό ,αγαπιούνται από τους τουρίστες παγκοσμίως και τα στατιστικά στοιχεία το αποδεικνύουν άλλωστε.
Το όνειρο μου είναι η μεγαλύτερη προβολή των νησιών μας στο εξωτερικό ,η ανάδειξη εξωστρέφειας καθώς και του ξεχωριστού πολιτισμικού τους προφίλ .Όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα δεν διαθέτουμε βαριά βιομηχανία όπως σε άλλες χώρες, για εμάς η βαριά “βιομηχανία “θεωρείται ο τουρισμός. Η ελληνική τουριστική ανάπτυξη υφίσταται και η επένδυση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (όπως γαστρονομικός τουρισμός, εκκλησιαστικός κλπ) συμπορεύονται με την πολιτισμική μας κληρονομιά και αποτελούν φάρο πορείας για το μέλλον μας. Κύριο μέλημα μου είναι η πρόοδος μέσω της ισχυροποίησης και υλοποίησης διακρατικών συνεργασιών, που μπορούν να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτέλεσματα με συνέπεια,ήθος και σεβασμό. Επιπλέον η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος συμβάλλουν καθοριστικά στον σκοπό αυτό και υφίσταται το μήνυμα της οικολογίας και της οικολογικής συνείδησης που μας διέπει.
Το σύνθημά μου: Το Νότιο Αιγαίο είναι οι άνθρωποι του και η ψυχή του είμαστε όλοι εμείς. Μπροστά το Νότιο Αιγαίο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ