ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μια πολίτης του κόσμου, υποψήφια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δίπλα στον Γιώργο Χατζημάρκο

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
εφη Αναστασοπουλου

Με ένα αξιο­ζή­λευ­τη επαγ­γελ­μα­τι­κή πο­ρεία στην Ελ­λά­δα και στο εξω­τε­ρι­κό, με σπου­δές στη Φι­λο­λο­γία και στο European Project management, η Έφη Ανα­στα­σο­πού­λου δη­λώ­νει πο­λί­της του κό­σμου. Και ίσως αυτός είναι ο τί­τλος που μπο­ρεί να απο­τυ­πώ­σει με τον κα­λύ­τε­ρο τρόπο την πο­λυ­σχι­δή προ­σω­πι­κό­τη­τα μια νέας γυ­ναί­κας, με τόσο πολλά εν­δια­φέ­ρο­ντα και πεδία δρά­σης. Από την εθε­λο­ντι­κή εκ­παι­δευ­τι­κή δράση της στο Βιετ­νάμ, όπου δί­δα­σκε την αγ­γλι­κή γλώσ­σα σε οι­κο­γέ­νειες, από την με­γά­λη εμπει­ρία της στα ευ­ρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα, ως τον κόσμο της μόδας, δίπλα σε διε­θνείς σχε­δια­στές, στις με­γά­λες ευ­ρω­παϊ­κές πρω­τεύ­ου­σες, ως μο­ντέ­λο αλλά και ως σύμ­βου­λος μόδας και υπεύ­θυ­νη διε­θνών σχέ­σε­ων και επι­κοι­νω­νί­ας, είναι έτοι­μη να κάνει ένα ακόμα βήμα. Αυτή τη φορά, στο χώρο της Αυ­το­διοί­κη­σης.

Ως υπο­ψή­φια πε­ρι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος, με τον συν­δυα­σμό του Πε­ρι­φε­ρειάρ­χη Γιώρ­γου Χα­τζη­μάρ­κου, στην Πε­ρι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα της Σύρου, μιλά στη “δη­μο­κρα­τι­κή” για τους λό­γους που την ώθη­σαν να πάρει την από­φα­ση να μπει στο στίβο της πο­λι­τι­κής και δη­λώ­νει έτοι­μη να θέσει στην υπη­ρε­σία του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου τις γνώ­σεις και την εμπει­ρία που έχει απο­κο­μί­σει ως τώρα, μέσα από το εύρος των δρα­στη­ριο­τή­των της. Όπως η ίδια ανα­φέ­ρει, «το Νότιο Αι­γαίο είναι η ψυχή της Ελ­λά­δας μας, λίκνο του πο­λι­τι­σμού και με­γα­θή­ριο του του­ρι­σμού. Το όνει­ρο μου είναι η με­γα­λύ­τε­ρη προ­βο­λή των νη­σιών μας στο εξω­τε­ρι­κό, η ανά­δει­ξη εξω­στρέ­φειας καθώς και του ξε­χω­ρι­στού πο­λι­τι­σμι­κού τους προ­φίλ».

Η Συ­νέ­ντευ­ξη:

• Σε μια εποχή απα­ξί­ω­σης της πο­λι­τι­κής, κυ­ρί­ως από τη νέα γενιά, τι είναι αυτό που οδη­γεί μια νέα γυ­ναί­κα να κα­τέλ­θει στον εκλο­γι­κό στίβο;

Απο­τε­λεί φαι­νό­με­νο των χα­λε­πών και­ρών που ζούμε ότι οι νέοι πο­λί­τες απα­ξιούν για τα πο­λι­τι­κά τε­κται­νό­με­να της χώρας μας. Ως νέα γυ­ναί­κα με πο­λι­τι­κή συ­νεί­δη­ση και κοι­νω­νι­κή ευ­θύ­νη επι­θυ­μώ να προ­σφέ­ρω και να με­τα­δώ­σω ένα ηχηρό μή­νυ­μα. Λύση δεν είναι η αποχή και η απα­ξί­ω­ση. Λύση είναι η συμ­με­το­χή. Μπορώ να προ­σφέ­ρω μέσω και­νο­τό­μων ιδεών και να δώσω μια νέα πνοή. Η νε­ο­λαία απο­τε­λεί το μέλ­λον της χώρας μας και χρειά­ζε­ται αν­θρώ­πους που είναι κοντά τους, νιώ­θουν τον ψυ­χι­σμό τους και πα­λεύ­ουν κα­θη­με­ρι­νά για ένα κα­λύ­τε­ρο αύριο.

• Γιατί επι­λέ­ξα­τε τον Β’ βαθμό Αυ­το­διοί­κη­σης (Πε­ρι­φέ­ρεια) και την πα­ρά­τα­ξη του Γιώρ­γου Χα­τζη­μάρ­κου για να κά­νε­τε αυτό το βήμα;

Επέ­λε­ξα τον Β βαθμό Αυ­το­διοί­κη­σης ,την Πε­ρι­φέ­ρεια και την πα­ρά­τα­ξη “Μπρο­στά το Νότιο Αι­γαίο “,διότι ένιω­σα ασφά­λεια, σθέ­νος και είδα την υλο­ποί­η­ση των πρά­ξε­ων τους. Κα­τα­νό­η­σα πλή­ρως το όραμα τους. Επι­πλέ­ον το ήθος ,η αξιο­πρέ­πεια καθώς και η επαγ­γελ­μα­τι­κή πο­ρεία του κυ­ρί­ου Χα­τζη­μάρ­κου μου ενέ­πνευ­σαν το σε­βα­σμό και έτσι θέ­λη­σα να δεχτώ αυτή την τι­μη­τι­κή πρό­τα­ση. Βρί­σκε­ται κοντά στους πο­λί­τες και στη νέα γενιά και το απο­δει­κνύ­ει με το έργο του.

• Μέχρι τώρα, έχετε μια δια­γρά­ψει μια εξαι­ρε­τι­κά πλού­σια επαγ­γελ­μα­τι­κή πο­ρεία και σε δια­φο­ρε­τι­κούς χώ­ρους. Σε ποιους το­μείς θα θέ­λα­τε να διο­χε­τεύ­σε­τε τις γνώ­σεις και την εμπει­ρία σας;

Μέσω της ενα­σχό­λη­σης μου με την συγ­γρα­φή και την υλο­ποί­η­ση ευ­ρω­παϊ­κών προ­γραμ­μά­των με εταί­ρους όπως δή­μους,πα­νε­πι­στή­μια και ΜΚΟ της Ελ­λά­δας και του εξω­τε­ρι­κού επι σειρά ετών ,μπορώ να προ­σφέ­ρω στους το­μείς του του­ρι­σμού ,του πο­λι­τι­σμού και της παι­δεί­ας. Οι και­νο­τό­μες ιδέες και η εξεύ­ρε­ση ευ­ρω­παϊ­κών προ­τά­σε­ων και επι­δο­τή­σε­ων που δεν είναι γνω­στές στο ευρύ κοινό, η βιω­σι­μό­τη­τα, η εξω­στρέ­φεια και η ανα­ζή­τη­σή νέων πόρων απο­τε­λούν το κί­νη­τρο μου. Επι­πλέ­ον ως πο­λί­της του κό­σμου και της δια­μο­νής μου στο εξω­τε­ρι­κό για ερ­γα­σια­κούς και εκ­παι­δευ­τι­κούς λό­γους, μου έδω­σαν την ευ­και­ρία να λάβω μα­θή­μα­τα ζωής και μέσα από αυτά να προ­σφέ­ρω στα νησιά μας.

• Η δη­μο­σιό­τη­τα που δό­θη­κε στην ανα­κοί­νω­ση της υπο­ψη­φιό­τη­τάς σας πριν λίγες μέρες, έδωσε έμ­φα­ση μόνο σε ένα στοι­χείο της επαγ­γελ­μα­τι­κής σας πο­ρεί­ας: «Το μο­ντέ­λο Έφη Ανα­στα­σο­πού­λου κα­τε­βαί­νει στην πο­λι­τι­κή». Σί­γου­ρα είναι ένας τί­τλος που στα ΜΜΕ “που­λά­ει”. Πως αι­σθά­νε­στε γι’ αυτό;

Κα­τα­νοώ πλή­ρως ότι ο τί­τλος αυτός που­λά­ει για τα μέσα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης. Δεν απο­ποιού­μαι το επάγ­γελ­μα του μο­ντέ­λου, μέσω αυτού γνώ­ρι­σα διε­θνούς φήμης σχε­δια­στές και συ­νερ­γά­στη­κα μαζί τους επί σειρά ετών όχι μόνο ως μο­ντέ­λο αλλά και ως σύμ­βου­λος διε­θνών σχέ­σε­ων. Η εμπει­ρία μου αυτή με έκανε δυ­να­τό­τε­ρη και ανέ­πτυ­ξα πτυ­χές της προ­σω­πι­κό­τη­τάς μου και της κα­ριέ­ρας μου. Πα­ράλ­λη­λα, θεωρώ ότι έπρε­πε να στα­θούν και σε άλλες πτυ­χές του βιο­γρα­φι­κού μου και όχι απλά σε μια ει­κό­να. Έχω πα­λέ­ψει μόνη στη ζωή μου, είμαι από­φοι­τη Φι­λο­λο­γί­ας στο Εθνι­κό Κα­πο­δι­στρια­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών και European Project management στην Ιτα­λία. Όλοι πα­λεύ­ου­με ώστε να αντα­πε­ξέλ­θου­με στις δυ­σχε­ρείς συν­θή­κες και την εποχή μας.

• Υπήρ­ξαν και κά­ποια σχό­λια που με αφορ­μή την εμ­φά­νι­ση και τη σχέση σας με το χώρο της μόδας, ανα­πα­ρή­γα­γαν απα­ρά­δε­κτα και ξε­πε­ρα­σμέ­να στε­ρε­ό­τυ­πα, όσον αφορά τη συμ­με­το­χή των γυ­ναι­κών στην πο­λι­τι­κή. Τι απα­ντά­τε σε αυ­τούς;

Η συμ­με­το­χή των γυ­ναι­κών στην πο­λι­τι­κή απο­τε­λεί καί­ριο ζή­τη­μα. Θεωρώ ότι δεν πρέ­πει να υπάρ­χουν δια­κρί­σεις φυ­λε­τι­κές, ηλι­κια­κές και επαγ­γελ­μα­τι­κές.

Οι γυ­ναί­κες απο­τε­λού­με ενερ­γά μέλη της κοι­νω­νί­ας μας, ενώ δια­θέ­του­με πολ­λα­πλούς ρό­λους της μη­τέ­ρας, της συ­ζύ­γου και της ερ­γα­ζο­μέ­νης. Εν κα­τα­κλεί­δι, γυ­ναί­κες πο­λι­τι­κοί δια­πρέ­πουν πα­γκο­σμί­ως, συν­δυά­ζο­ντας την γυ­ναι­κεία τους υπό­στα­ση και υπε­ρα­σπί­ζο­ντας τα συμ­φέ­ρο­ντα των κρα­τών τους.

• Ας επι­στρέ­ψου­με στην υπο­ψη­φιό­τη­τά σας. Τι είναι για σας το Αι­γαίο; Και ποιο είναι το όνει­ρό σας για τα νησιά του;

Το Νότιο Αι­γαίο είναι η ψυχή της Ελ­λά­δας μας, λίκνο του πο­λι­τι­σμού και με­γα­θή­ριο του του­ρι­σμού. Τα νησιά μας, μέσα από την πο­λυ­ε­τή εμπει­ρία μου στο εξω­τε­ρι­κό ,αγα­πιού­νται από τους του­ρί­στες πα­γκο­σμί­ως και τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία το απο­δει­κνύ­ουν άλ­λω­στε.

Το όνει­ρο μου είναι η με­γα­λύ­τε­ρη προ­βο­λή των νη­σιών μας στο εξω­τε­ρι­κό ,η ανά­δει­ξη εξω­στρέ­φειας καθώς και του ξε­χω­ρι­στού πο­λι­τι­σμι­κού τους προ­φίλ .Όπως γνω­ρί­ζου­με στην Ελ­λά­δα δεν δια­θέ­του­με βαριά βιο­μη­χα­νία όπως σε άλλες χώρες, για εμάς η βαριά “βιο­μη­χα­νία “θε­ω­ρεί­ται ο του­ρι­σμός. Η ελ­λη­νι­κή του­ρι­στι­κή ανά­πτυ­ξη υφί­στα­ται και η επέν­δυ­ση στις εναλ­λα­κτι­κές μορ­φές του­ρι­σμού (όπως γα­στρο­νο­μι­κός του­ρι­σμός, εκ­κλη­σια­στι­κός κλπ) συ­μπο­ρεύ­ο­νται με την πο­λι­τι­σμι­κή μας κλη­ρο­νο­μιά και απο­τε­λούν φάρο πο­ρεί­ας για το μέλ­λον μας. Κύριο μέ­λη­μα μου είναι η πρό­ο­δος μέσω της ισχυ­ρο­ποί­η­σης και υλο­ποί­η­σης δια­κρα­τι­κών συ­νερ­γα­σιών, που μπο­ρούν να απο­φέ­ρουν τα επι­θυ­μη­τά απο­τέ­λε­σμα­τα με συ­νέ­πεια,ήθος και σε­βα­σμό. Επι­πλέ­ον η προ­στα­σία του θα­λάσ­σιου οι­κο­συ­στή­μα­τος και του πε­ρι­βάλ­λο­ντος συμ­βάλ­λουν κα­θο­ρι­στι­κά στον σκοπό αυτό και υφί­στα­ται το μή­νυ­μα της οι­κο­λο­γί­ας και της οι­κο­λο­γι­κής συ­νεί­δη­σης που μας διέ­πει.

Το σύν­θη­μά μου: Το Νότιο Αι­γαίο είναι οι άν­θρω­ποι του και η ψυχή του εί­μα­στε όλοι εμείς. Μπρο­στά το Νότιο Αι­γαίο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.