Τις θέσεις τις οποίες έχει ήδη δημοσιεύσει στο βιβλίο του με τίτλο: «Η τέλεια καταιγίδα: Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου» ανέπτυξε σε ομιλία που πραγματοποιήθηκε χτες, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο Πρέσβης κ. Βασίλης Κασκαρέλης, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2000 – 2004.
Ήταν το τρίτο σεμινάριο της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης, Υποστήριξης της Εκπαίδευσης και Απασχόλησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με θέμα την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο και το πρώτο σεμινάριο της νέας χρονιάς (ο κύκλος θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο) με ομιλητή τον πρέσβη επί τιμή κ. Βασίλη Κασκαρέλη που είχε αναβληθεί τον προηγούμενο μήνα λόγω ασθενείας του πρέσβη.
Σημειώνεται ότι στα σεμινάρια αυτά διδάσκουν κορυφαίοι Έλληνες διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί. Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές, στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, νομικούς, στρατιωτικούς και πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τα παρακολουθήσουν.
Μετείχαν ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων – διεθνούς πολιτικής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σωτήρης Ντάλης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα διά βίου μάθησης κα Χαρούλα Γιασιράνη, αξιωματικοί από τα Σώματα Ασφαλείας, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ομιλία καθώς και άλλοι καθηγητές από την περιοχή μας, αλλά και φοιτητές.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Ντάλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του κ. Κασκαρέλη στην Ρόδο αλλά και για την πορεία των σεμιναρίων, ευχαριστώντας την ΠΝΑΙ για την στήριξη.
Παράλληλα, τον συνεχάρη για το βιβλίο του, λέγοντας: «Ο λόγος του δεν είναι πολύ διπλωματικός. Περιγράφει το πρόβλημα και λέει την άποψή του».
Κατά την ομιλία του, η οποία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ΗΠΑ σε μια σειρά από ζητήματα και έδωσε διευκρινίσεις για το πώς λειτουργούν τόσο η αμερικανική πολιτική όσο και η κυβέρνηση.
Εκφράζοντας προσωπικές απόψεις, επέρριψε ευθέως τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την τουρκική προκλητικότητα, αφενός λόγω του επεισοδίου με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και αφετέρου λόγω λάθους χειρισμών σε πολλά ζητήματα στα ελληνοτουρκικά: «Αντί να τους ξαναστείλουν πίσω, λόγω κακής οργάνωσης, τους πήγαν στο δικαστήριο. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι σε 15-20 μέρες θα τους έχεις πίσω. Ο Ερντογάν –τον οποίο ξέρω προσωπικά, τον έχω ζήσει το 2013- δεν το δέχεται αυτό. Γι αυτό και αντιδρά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κασκαρέλης, άσκησε σκληρή κριτική τόσο στον κ. Γιώργο Παπανδρέου για τους χειρισμούς του ως υπουργού Εξωτερικών όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ, καθώς και με την εξωτερική πολιτική στα εθνικά μας ζητήματα.
«Με γεγονότα που σου έκοβαν την ανάσα σε καθημερινή σχεδόν βάση, τα τέσσερα χρόνια μου στο ΝΑΤΟ εξελίχθηκαν σε ταραχώδη επαγγελματικά, ιδιαίτερα απαιτητικά και, παράλληλα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Τολμώ να πω ότι ειδικά τα τρία χρόνια 2001-2003 άλλαξαν τον κόσμο, όπως συνηθίζαμε να τον γνωρίζουμε. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν τα πάντα. Εισήγαγαν νέες ασύμμετρες απειλές, νέες διεθνείς ισορροπίες, νέους τρόπους σκέψης και νέες πολιτικές, νέες μεθόδους στις διπλωματικές σχέσεις και στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Με μια λέξη, ανέτρεψαν όλα τα μέχρι τότε γνωστά. Επιπλέον, δημιούργησαν και ενίσχυσαν αντιδραστικές και ανατρεπτικές δυνάμεις, κυρίως στον αραβικό κόσμο, με μακροχρόνιες, ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, τις οποίες ζούμε σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κασκαρέλης.
Το σεμινάριο έκλεισε με ερωτήσεις που του απηύθυναν οι συμμετέχοντες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ