Ειδήσεις

Αποκηρύσσουν σενάρια κλεισίματος των ελληνικών συνόρων

Καθησυχαστικά μηνύματα με τα οποία σπεύδουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας στέλνουν τις τελευταίες ώρες ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κουρυφής τη ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε κατηγορηματικά την Τετάρτη ένα τέτοιο σενάριο χαρακτηρίζοντας το νομικά απαράδεκτο και πολιτικά ανεπίτρεπτο. Την ίδια στιγμή πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β’ και πως ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν θα είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη χθεσινή δήλωσή της πως ένα κλείσιμο των συνόρων θα ήταν ολέθριο, επανήλθε την Τετάρτη τονίζοντας πως o σωστός δρόμος για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι να κλείσουν τα σύνορα αλλά να εφαρμοστεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει σχέδιο αποκλεισμού της Ελλάδας

«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», διαμήνυσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μία μέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Ο αξιωματούχος απέκλεισε εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας», ξεκαθάρισε η ίδια πηγή.

Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.

Μέρκελ: Ο σωστός δρόμος δεν είναι να κλείσουν τα σύνορα

Μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποδειχθεί πως ο σωστός δρόμος για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι η ευρωτουρκική προσέγγιση και όχι το κλείσιμο των συνόρων.

«Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», διερωτήθηκε η κυρία Μέρκελ στην Bundestag και πρόσθεσε: «Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε».

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση. «Για αυτό υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την FRONTEX. Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την FRONTEX», τόνισε η καγκελάριος. Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ακόμη πως η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά. Εργαζόμαστε για μια «απογραφειοκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Γιούνκερ: Παράνομο και απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων

Στην κατηγορηματική απόρριψη ενός ενδεχόμενου «κλεισίματος» των συνόρων της Ελλάδας προχώρησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Το να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες για να κλείσουμε τα σύνορα σε ένα κράτος – μέλος, δεν είναι ούτε νομικά αποδεκτό ούτε πολιτικά επιτρεπτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν, ερωτηθείς για τη σχετική θέση των τεσσάρων χωρών του Βίζενγκραντ. «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια και στις δύο πλευρές των συνόρων, την ελληνική και την (sic) μακεδονική. Μόνο αν συνεργαστούμε και συντονιστούμε, μπορούμε να το πετύχουμε, χωρίς να διαταράξουμε την εμπιστοσύνη και τη συνθήκη Σέγκεν, αλλά και την ελευθερία μας στο εσωτερικό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και στο θέμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως «πλέον οι εννιά από τους δέκα αιτούντες άσυλο καταγράφονται, όταν το Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 8%. Επίσης λόγω σημαντικών αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης έχουν μειωθεί οι ροές. Σύμφωνα με την Frontex, τον Οκτώβριο έφταναν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα περίπου 7.000 άνθρωποι, το Δεκέμβριο έπεσαν στους 3.500 και σήμερα είναι 2.000. Βλέπουμε επιτέλους τα πρώτα βήματα προόδου».

Αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι, η ιστορία θα δικαιώσει την πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, όπως και τον Χέλμουτ Κόλ για το όραμά του της επανενωμένης Γερμανίας. «Η πολιτική της και η δική μου στο προσφυγικό θα επικρατήσουν, είναι ζήτημα πολιτικής ισχύος να πούμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράδοση στους λαϊκιστές», σημείωσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου