Τοπικές Ειδήσεις

Προχωρούν οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις στην Κρεμαστή

Πολύ ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής βρίσκεται η υπόθεση με τις απαλλοτριώσεις – εξαγορές των 22 κατοικιών που βρίσκονται στο στενό, μετά την γέφυρα της Κρεμαστής και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης (ο οποίος ανέλαβε μόλις πρόσφατα και την εποπτεία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου), μετά από σχετική απόφαση του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, οι νομικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται τα επόμενα βήματα:
«Αυτό το ζήτημα είναι πολύ ψηλά στους στόχους που έχει θέση η δημοτική αρχή. Προσωπικά ο ίδιος ο δήμαρχος έχει δώσει εντολή να προχωρήσει άμεσα και να δοθούν λύσεις. Σίγουρα, δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο…», ανέφερε ο κ. Καρίκης.
Όπως έγραψε η «δ», σε άλλο ρεπορτάζ, η κατασκευή της νέας γέφυρας στην Κρεμαστή, έδωσε την δυνατότητα της καλύτερης κυκλοφορίας. Αυτό όμως, δημιούργησε την ανάγκη της διαπλάτυνσης της οδού που συνδέει τον οικισμό της Κρεμαστής με την νέα γέφυρα και περαιτέρω με το αεροδρόμιο (και τούμπαλιν) επειδή, αφενός δημιουργείται μποτιλιάρισμα στην είσοδο του οικισμού και περαιτέρω στην είσοδο προς την πόλη της Ρόδου, αφετέρου υπάρχουν θέματα με την διέλευση των πεζών και κυρίως μαθητών προς το σχολείο τους.


«Το γνωστό ‘στενό’ που όλοι γνωρίζουμε της Κρεμαστής –δηλαδή το σημείο που πάει προς την γέφυρα από τον κεντρικό οικισμό- είναι λωρίδα μονής κυκλοφορίας και περιβάλλεται από παλιά και (εν πολλοίς) μη κατοικημένα σπίτια. Με επείγουσα εντολή της δημοτικής αρχής, η νομική υπηρεσία έχει υποβάλει γνωμοδότηση με την οποία εξηγούμε αναλυτικά τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να είναι όσο πιο αποτελεσματικό το μέτρο της διαπλάτυνσης. Αντί, δηλαδή να καταφύγουμε στην γνωστή διαδικασία της απαλλοτρίωσης –η οποία απαιτεί μια διοικητική φάση και στη συνέχεια μια δικαστική διαδικασία που μπορεί να κρατήσει ακόμη και χρόνια- καταφεύγουμε στην επιτρεπόμενη διαδικασία από το Νόμο, της απευθείας αγοράς. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς τόσο απέναντι στους ιδιοκτήτες, όσο και απέναντι στον ροδιακό λαό…», ανέφερε ο νομικός σύμβουλος του Δήμου κ. Θοδωρής Παπαγεωργίου.
Με το θέμα ασχολείται και ο κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, ο οποίος με δηλώσεις του προς την «δ» διαβεβαίωσε πως έχουν απομείνει μόνον οι συνεννοήσεις με τους ιδιοκτήτες, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η όλη διαδικασία –μόλις ξεκινήσει- θα χρειαστεί περίπου δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι κατεδαφίσεις.
Σημειώνεται πως πρόκειται για 22 ιδιοκτησίες σε μήκος οδού 180 μέτρων, ενώ τα χρήματα θα προέλθουν από ίδιους πόρους του δήμου που είναι δεσμευμένα και ανέρχονται σε 400.000 ευρώ, περίπου.
Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων κ. Θανάσης Στάμος, τόνισε πως ενώ το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής, στην πράξη, το εγχείρημα προχωράει δύσκολα.
«Βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία και συντονισμό ενεργειών με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, κ. Μιχάλη Δράκο, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Υποδομών & Ενεργειακών Επενδύσεων κ. Τηλέμαχο Καμπούρη και τον εντεταλμένο Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Βασίλη Παπαοικονόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το project και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο και δεν σηκώνει περαιτέρω καθυστέρηση. Εξάλλου υπάρχει συναίνεση και συμφωνία από όλους τους ιδιοκτήτες, χωρίς ενστάσεις κ.λπ. οπότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα μέσα στο 2023. Γνωρίζουμε όλοι τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Προϋπόθεση είναι να γίνουν τα τοιχεία αντιστήριξης ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες μελέτες. Η ουσία είναι να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, να είναι ασφαλές το οδικό δίκτυο. Η ολοκλήρωση της νέας γέφυρας της Κρεμαστής, λειτούργησε, τελικά, πολύ θετικά στις εξελίξεις επί του θέματος αφού δεν θα προχωρήσουμε με την γνωστή διαδικασία των απαλλοτριώσεων, αλλά με την διαδικασία της εξαγοράς των οικιών -περισσότερο για λόγους πρακτικούς».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου