ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τροπολογία Καιρίδη: Δεν αλλάζουμε στάση, απαντά η κυβέρνηση μετά την αντίδραση Σαμαρά- Ενισχύεται η αγορά εργασίας

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΙΡΙΔΗΣ

Τη δυνα­τό­τητα χορή­γη­σης άδειας δια­μο­νής σε αλλο­δα­πούς με την προ­ϋ­πό­θεση της προ­σφο­ράς εργα­σίας στην Ελλάδα προ­βλέ­πει νομο­θε­τική πρω­το­βου­λία των Υπουρ­γείων Εργα­σίας και Μετα­νά­στευ­σης & Ασύλου.

Σύμφωνα με ενη­με­ρω­τικό σημεί­ωμα του Υπουρ­γείου Εργα­σίας εκτι­μά­ται ότι θα κάνουν χρήση της ρύθ­μι­σης 30.000 αλλο­δα­ποί που στην πλειο­ψη­φία τους είναι άνθρω­ποι που ήρθαν αρχικά νόμιμα στην Ελλάδα και στην πορεία περι­ήλ­θαν σε καθε­στώς παρα­νο­μίας γιατί δεν ανα­νέ­ω­σαν την άδεια παρα­μο­νής τους, για μια σειρά από λόγους.

Την αντί­θεσή του στην τρο­πο­λο­γία εξέ­φρασε ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ζήτησε την από­συρσή της: “Η χώρα μας, με αυτήν την τρο­πο­λο­γία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προ­σέλ­κυ­σης λαθρο­με­τα­να­στών. Η ανάγκη λύσης του προ­βλή­μα­τος εργα­τι­κών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώ­ριου δυνα­μι­κού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετα­νά­στευση και τις δια­κρα­τι­κές συμ­φω­νίες ορι­σμέ­νου χρόνου όπου οι μετα­νά­στες θα επι­στρέ­φουν στις χώρες τους“.

“Δεν αλλά­ζουμε τα εφτά χρόνια σε τρία όπως γρά­φε­ται. Τα εφτά χρόνια παρα­μέ­νουν. Τι κάνουμε; Δίνουμε μία άπαξ ευκαι­ρία σε όσους έχουν συμπλη­ρώ­σει τρία χρόνια δια­μο­νής στην Ελλάδα παρα­νό­μων εισελ­θό­ντες, λαθρο­με­τα­νά­στες, με κάτι που απο­δει­κνύει ότι έχουν συμπλη­ρώ­σει τρία χρόνια Και αυτοί οι άνθρω­ποι που έχουν συμπλη­ρώ­σει την τριετία θα μπο­ρέ­σουν να πάρουν άδεια δια­μο­νής και άδεια εργα­σίας” απά­ντησε ο υπουρ­γός Εργα­σίας Άδωνις Γεωρ­γιά­δης.

Ο Δημή­τρης Και­ρί­δης σε νεότερη τοπο­θέ­τησή του υπε­ρα­μύν­θηκε της τρο­πο­λο­γίας τονί­ζο­ντας πως “δεν προ­σελ­κύ­ουμε νέες ροές και αυστη­ρο­ποιούμε το πλαίσιο καθώς αν πάψει η απα­σχό­ληση τότε η άδεια ανα­κα­λεί­ται”.

Ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου μιλώ­ντας στην ΕΡΤ για την τρο­πο­λο­γία είπε πως “θα περάσει με ψήφους της ΝΔ και είναι θετικό το γεγονός ότι και κόμματα της μεί­ζο­νος αντι­πο­λί­τευση θα ψηφί­σουν επίσης. Χρειά­ζε­ται να γυρί­σουμε σελίδα και να ενι­σχύ­σουμε τόσο τη δημόσια ασφά­λεια όσο και την αγορά εργα­σίας, είπε ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου. Πρό­σθεσε ότι ο φράχτης θα ολο­κλη­ρω­θεί, το Λιμε­νικό ενι­σχύ­ε­ται και σε καμία περί­πτωση η τρο­πο­λο­γία δεν απο­τε­λεί νομι­μο­ποί­ηση, αλλά προ­σπά­θεια οι άνθρω­ποι αυτοί να μην είναι ούτε στην παρά­νομη αδήλωτη εργασία και επίσης να κατα­γρα­φούν”.

Στην ερώτηση “γιατί τώρα” ο κ. Και­ρί­δης απά­ντησε ότι “δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολι­τική της κυβέρ­νη­σης, η οποία παρα­μέ­νει απο­λύ­τως αυστηρή και ταγμένη στην κατα­πο­λέ­μηση της παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης μετα­να­στών, όπως απο­δει­κνύ­ουν και τα στοι­χεία. Μιλάμε για μεγάλη μείωση των ροών την οποία κατα­φέ­ραμε και ελέγ­ξαμε με πολύ συγκε­κρι­μέ­νες προ­σπά­θειες τους τελευ­ταί­ους μήνες. Με το φράχτη, με το Λιμε­νικό, με τη συνεν­νό­ηση με την Τουρκία. Επι­πλέον, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο νομο­θε­τικό πλαίσιο. Η πάγια διάταξη της επτα­ε­τίας, η οποία εισήχθη το 2014, συνε­χί­ζει να ισχύει.

Ωστόσο, άπαξ και για κάποιους μήνες δίνουμε το δικαί­ωμα σε αυτούς οι οποίοι βρί­σκο­νται ήδη στην Ελλάδα, όχι αυτοί που έρχο­νται στην Ελλάδα.

Άρα δεν προ­σελ­κύ­ουμε νέες ροές. Μιλάμε για ανθρώ­πους που βρί­σκο­νται ήδη στην Ελλάδα, οι οποίοι ως επί το πλεί­στον δεν ήρθαν παρά­νομα στην Ελλάδα, απλώς έληξαν οι άδειες δια­μο­νής τους, διότι πέρασαν οι προ­θε­σμίες, διότι δεν μαζεύ­τη­καν τα χαρτιά που έπρεπε να μαζέ­ψουν, διότι υπάρ­χουν διά­φο­ρες δυσκο­λίες.

Εμείς λοιπόν ερχό­μα­στε σε αυτούς τους ανθρώ­πους και λέμε: Όποιος ήταν εδώ επί τρία χρόνια πριν από τις 30 Νοεμ­βρίου του 23, για πρώτη φορά φέρ­νουμε τη σύνδεση με την εργασία”, είπε ο κ. Και­ρί­δης.

Μέσα στην αίτηση προ­βλέ­πε­ται καθαρό ποινικό μητρώο, διότι γίνεται ενδε­λε­χής έλεγχος, πρέπει να προ­σκο­μί­ζει και συμ­βό­λαιο εργα­σίας. Μάλιστα, εάν παύσει η απα­σχό­ληση, τότε η άδεια ανα­κα­λεί­ται.

Χρειά­ζε­ται να τρα­βή­ξουμε γραμμή και να γυρί­σουμε σελίδα, είπε στη συνέ­χεια ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, τονί­ζο­ντας ότι το ζητού­μενο είναι να ενι­σχυ­θεί η δημόσια ασφά­λεια, να κατα­γρα­φούν και να ταυ­το­ποι­η­θούν όλοι όσοι είναι εδώ “και προ­φα­νώς να ενι­σχυ­θεί και η αγορά εργα­σίας η οποία πάσχει”.

Πήραμε μια ρύθμιση του 2014, τη ρύθμιση της κυβέρ­νη­σης Σαμαρά, που δεν άλλαξε καν ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία ρύθμιση λοιπόν, η οποία έφερε ο Κώστας Καρα­μαν­λής το 2005 και επα­να­λαμ­βά­νει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Παίρ­νουν χαρτιά περίπου 6 με 8 χιλιά­δες κάθε χρόνο, κυρίως Αλβανοί και δευ­τε­ρευό­ντως Γεωρ­για­νοί και άλλες εθνι­κό­τη­τες. Πολ­λα­πλα­σιά­σετε το επί 4 διότι μιλάμε για επτά χρόνια επο­μέ­νως μιλάμε για 30.000.

Στην ερώτηση εάν με αυτή την τρο­πο­λο­γία μπορεί να στέλ­νε­ται σήμα σε τρίτες χώρες, ότι κάπως χαλα­ρώ­νει η μετα­να­στευ­τική πολι­τική της κυβέρ­νη­σης, ο κ. Και­ρί­δης απά­ντησε:

Ο φράχτης θα ολο­κλη­ρω­θεί και το Λιμε­νικό ενι­σχύ­ε­ται και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν γίνο­νται. Δεν είναι νομι­μο­ποί­ηση. Αυτοί οι άνθρω­ποι δεν έχουν κανένα δικαί­ωμα. Όσοι έχουν μπει έχουν μια τριετία άδεια δια­μο­νής , αρκεί να εργά­ζο­νται.

Προ­φα­νώς το μετα­να­στευ­τικό είναι ένα ζήτημα το οποίο προ­σελ­κύει κραυγές και λαϊ­κι­σμούς, είπε ο υπουρ­γός απα­ντώ­ντας στην ερώτηση εάν η τρο­πο­λο­γία θα περάσει απόλυτα με τις ψήφους της Νέας Δημο­κρα­τίας.

Ο Παύλος Μαρι­νά­κης απα­ντώ­ντας στις αντι­δρά­σεις είπε πως είπε: “Κάνουμε το εντελώς αντί­θετο από αυτό που λέγεται. Δεν αλλάζει το καθε­στώς απο­νο­μής άδειας δια­μο­νής, είναι μια διάταξη που δεν έρχεται νύχτα και δίνει το δικαί­ωμα σε όσους βρί­σκο­νται εδώ τρία χρόνια, με βεβαί­ωση εργο­δότη, να πάρουν άδεια δια­μο­νής για εργασία”.

“Eρχεται μία διάταξη, η οποία έχει εφάπαξ εφαρ­μογή για ανθρώ­πους που βρί­σκο­νται στη χώρα μας μέχρι 30 Νοεμ­βρίου 2023, για του­λά­χι­στον τρία χρόνια και υπό την προ­ϋ­πό­θεση λήψης βεβαί­ω­σης από τον εργο­δότη, και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανα­κλη­θεί αν παύσει η σχέση εξαρ­τη­μέ­νης εργα­σίας”, τόνισε ο Παύλος Μαρι­νά­κης, μιλώ­ντας στον ALPHA.

“Δεν αλλάζει το καθε­στώς άδειας δια­μο­νής. Παρα­μέ­νουν τα επτά έτη και με αυτόν τον τρόπο κατα­γρά­φο­νται και ταυ­το­ποιού­νται άνθρω­ποι που βρί­σκο­νται στη χώρα μας και δεν είναι κατα­γε­γραμ­μέ­νοι, κάτι που βοηθάει στην ασφά­λεια της χώρας και τη δημόσια τάξη ενώ παράλ­ληλα αντι­με­τω­πί­ζε­ται η μαύρη εργασία”.

“Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους και όχι με τόσο αυστηρά κρι­τή­ρια”, επι­σή­μανε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος.

Υπέρ της τρο­πο­λο­γίας τάσ­σε­ται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε όμως διευ­κρι­νί­σεις.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρά το γεγονός ότι η τρο­πο­λο­γία δεν περιέ­χει ασφα­λι­στι­κές δικλεί­δες και είναι ένα τυφλό ορι­ζό­ντιο μέτρο, εντού­τοις την υπερ­ψη­φί­ζει την τρο­πο­λο­γία διότι υπη­ρε­τεί τρέ­χου­σες παρα­γω­γι­κές και κοι­νω­νι­κές ανάγκες της Ελλάδας. Ελπί­ζουμε η ΝΔ να μην υπο­κύ­ψει στις ακρο­δε­ξιές κραυγές και την απο­σύ­ρει” τόνισε η βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

“Ναι! Να δοθεί λύση, χωρίς φοβι­κό­τητα, αλλά ταυ­τό­χρονα αν υπάρχει βούληση από την κυβέρ­νηση να δώσει λύση στο θέμα, να το κάνει, και χωρίς να θεωρεί ότι η λύση είναι μια νομο­θε­τική διάταξη” σημεί­ωσε ο βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρί­νης.

Εγγυ­ή­σεις κατά της αυθαι­ρε­σίας των εργο­δο­τών ζητάει το ΚΚΕ: “Εμείς λέμε να την απο­σύ­ρετε τη διάταξη, άμα χάσει τη σύμβαση εργα­σίας να χάσει και την άδεια διαμονή, είναι βούτυρο στο ψωμί των εργο­δο­τών… η αυθαι­ρε­σία των εργο­δο­τών θα εκτο­ξευ­τεί“.

Κατά της τρο­πο­λο­γίας τάχθη­καν η Ελλη­νική Λύση, οι Σπαρ­τιά­τες και το κόμμα Νίκη.

“Τι λέμε τώρα εμείς εδώ; Ανοί­ξαμε και σας περι­μέ­νουμε λέμε σε όλους τους παρά­νο­μους μετα­νά­στες. και επειδή ο τζάμπα μάγκας πέθανε αυτή να μην δώσουν ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρ­νηση και να παραι­τη­θούν” είπε ο βου­λευ­τής της Ελλη­νι­κής Λύσης, Κων­στα­ντί­νος Χήτας.

“Την ώρα που οι νέοι μας είναι στο εξω­τε­ρικό και έχουμε το λεγό­μενο brain drain και δεν υπάρ­χουν εργάτες γης αντί η κυβέρ­νηση να ενι­σχύ­σει τους Έλληνες ανέρ­γους και να πάνε να δου­λέ­ψουν στη γη προ­τι­μάει να δίνει άδεια παρα­μο­νής και θέσεις εργα­σίας σε αλλο­δα­πούς” δήλωσε ο βου­λευ­τής των Σπαρ­τια­τών, Πέτρος Δημη­τριά­δης.

Κριτική για την χρήση της λέξης λαθρο­με­τα­νά­στες άσκησε η Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου: “Διεκ­δι­κείτε αυτό που έκανε και η Χρυσή Αυγή, να μιλάτε για κατώ­τε­ρους ανθρώ­πους… να περη­φα­νεύ­ε­στε και ουσια­στικά κομπά­σατε για τα push backs“.

 

Πηγή ΕΡΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.