ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβιώνει η υπόθεση της ληστείας στην Εμπορική Τράπεζα της Πάτμου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Δικαστήριο Ρόδου Εφετείο

Ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Δω­δε­κα­νή­σου επί κα­κουρ­γη­μά­των ανα­βιώ­νει η υπό­θε­ση λη­στεί­ας στην Εμπο­ρι­κή Τρά­πε­ζα, στο κέ­ντρο της Πά­τμου, με κα­τη­γο­ρού­με­νο τον Νίκο Κου­νταρ­δά του Κων­στα­ντί­νου, 35 ετών, κά­τοι­κο Ατ­τι­κής, αντιε­ξου­σια­στή µε “πλού­σιο” πα­ρελ­θόν, που συ­νε­λή­φθη την 10.45 ώρα της 24ης Ιου­λί­ου 2012.

Στον κα­τη­γο­ρού­με­νο, που κρα­τεί­ται στη ψυ­χια­τρι­κή κλι­νι­κή των φυ­λα­κών Κο­ρυ­δαλ­λού, έχει επι­βλη­θεί πρω­το­δί­κως από το Μο­νο­με­λές Εφε­τείο Δω­δε­κα­νή­σου ποινή κά­θειρ­ξης 7 ετών.

O Νίκος Κου­νταρ­δάς ανα­στά­τω­σε την κοινή γνώµη και ιδίως τον αντιε­ξου­σια­στι­κό χώρο, µε την προ­σχε­διασµένη ενέρ­γειά του, τον Ιού­νιο του 2009, να πη­δή­σει τα κά­γκε­λα της ΓΑΔΑ και να βρε­θεί στο γρα­φείο του εµβρό­ντη­του διευ­θυ­ντή της Αντι­τροµοκρα­τι­κής Υπη­ρε­σί­ας για να ανα­λά­βει την πο­λι­τι­κή ευ­θύ­νη της δο­λο­φο­νί­ας του ει­δι­κού φρου­ρού Χα­ρά­λαµπου Αµανα­τί­δη, έξω από την οικία του Βρε­τα­νού πρέ­σβη.!!

Επί­σης, δή­λω­σε στους αστυ­νοµικούς ότι µε άλ­λους φί­λους του σκό­τω­σαν τον Αµανα­τί­δη χωρίς να το θέ­λουν, για να πά­ρουν το όπλο του. Πί­στευε ότι τον πα­ρα­κο­λου­θού­σαν και φο­βό­ταν για τη ζωή του.

Με­τα­ξύ άλλων είχε οµολο­γή­σει ότι διέ­πρα­ξε ένο­πλη λη­στεία στην Αγρο­τι­κή Τρά­πε­ζα, στην οδό Ιπ­πο­κρά­τους, στις 20 Μαρ­τί­ου του 2009, ενώ ήταν έξω από τη φυ­λα­κή µε πε­ριο­ρι­στι­κούς όρους.

Ο Νίκος Κου­νταρ­δάς κα­τη­γο­ρή­θη­κε και για τον ξυ­λο­δαρµό του πρώην προ­έ­δρου της ΓΣΕΕ, Χρή­στου Πο­λυ­ζω­γό­που­λου, στα Εξάρ­χεια, το 2006, καθώς και για εµπρησµούς σε τρά­πε­ζες.

Το 2006 είχε συλ­λη­φθεί για την επί­θε­ση σε βάρος του κ. Πο­λυ­ζω­γό­που­λου και παρέµεινε προ­φυ­λα­κισµένος για 17 µήνες. Όταν το ανώ­τα­το όριο προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης, που είναι 18 µήνες, έληξε χωρίς να γίνει δίκη, αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος.

Κατά τον ξυ­λο­δαρµό του Πο­λυ­ζω­γό­που­λου ήταν ο µόνος από τους δρά­στες, ο οποί­ος άφησε δα­κτυ­λι­κά απο­τυ­πώµατα πάνω στο αυ­το­κί­νη­το του θύµατος και έτσι εντο­πί­στη­κε από την Αστυ­νοµία.

Δύο χρό­νια µετά, το 2008, συ­νε­λή­φθη σε γή­πε­δο, όπου είχε ση­κώ­σει πανό µε αντιε­ξου­σια­στι­κά συνθήµατα και κα­τα­δι­κά­στη­κε σε φυ­λά­κι­ση πέντε µηνών για πα­ρά­βα­ση του νόµου περί εξω­σχο­λι­κού αθλη­τισµού.

Τον ίδιο χρόνο, το 2008, συ­νε­λή­φθη, αυτή τη φορά για εµπρησµό σε ΑΤΜ στην Κοµοτηνή και του επι­βλή­θη­σαν οι πε­ριο­ρι­στι­κοί όροι της απα­γό­ρευ­σης εξό­δου του από τη χώρα και της υπο­χρε­ω­τι­κής εµφά­νι­σής του στο Αστυ­νοµικό Τµήµα.

Την 1η Μαΐου 2009, πα­ρό­τι πα­ρου­σιά­στη­κε στο Αστυ­νοµικό Τµήµα, όπως υπο­στη­ρί­ζει, δεν είχε µαζί του τα απα­ραί­τη­τα έγ­γρα­φα και τυ­πι­κά θε­ω­ρή­θη­κε ότι πα­ρα­βί­α­σε τους πε­ριο­ρι­στι­κούς όρους. Στις 16 Μαΐου 2009 συ­νε­λή­φθη για τον ίδιο λόγο και από τότε νο­ση­λευό­ταν σε νο­σο­κοµείο, όπου έκανε απερ­γία πεί­νας και δίψας, η οποία είχε λάβει µεγάλη δηµοσιό­τη­τα.

Απο­φυ­λα­κί­στη­κε µε από­φα­ση του Συµβου­λί­ου Εφε­τών της Κοµοτη­νής την 17η Ιου­νί­ου 2009. Για την απο­φυ­λά­κι­σή του είχαν κι­νη­το­ποι­η­θεί για­τροί, δι­κη­γό­ροι και διά­φο­ρες οµάδες συµπα­ρά­στα­σης.

Σύµφωνα µε τις πλη­ρο­φο­ρί­ες η πο­ρεία του µέσα και έξω από τις φυ­λα­κές συ­νε­χί­στη­κε. Φέ­ρε­ται µάλι­στα να είχε αφε­θεί για τε­λευ­ταία φορά ελεύ­θε­ρος την 10η Απρι­λί­ου 2012.

Εν πάση πε­ρι­πτώ­σει το πρωί της 24ης Ιου­λί­ου 2012, ο κα­τη­γο­ρού­με­νος που πα­ρα­θέ­ρι­ζε µόνος στο νησί και διέµενε σε ξε­νο­δο­χείο στην πα­ρα­λία της “Σκά­λας”, φο­ρώ­ντας άσπρο κρά­νος, µαντή­λι στο πρό­σω­πο, γά­ντια και ζα­κέ­τα µε κου­κού­λα, αφού στάθµευσε ενοι­κια­ζόµενο µοτο­πο­δή­λα­το έξω από την εί­σο­δο της τρά­πε­ζας, αφή­νο­ντάς το ανοι­χτό µε το κλει­δί στη µίζα, ει­σήλ­θε εντός, κρα­δαί­νο­ντας πι­στό­λι. Στο κα­τά­στηµα υπήρ­χαν τη στιγµή εκεί­νη 7 πε­λά­τες που αιφ­νι­διά­στη­καν και ο 35χρο­νος χωρίς να χρο­νο­τρι­βεί πή­δη­ξε στο γκισέ του ταµείου και άρ­πα­ξε από το συρ­τά­ρι, σύµφωνα µε την επίσηµη καταµέτρη­ση, 41.353 ευρώ, τα οποία έβαλε σε µια σα­κού­λα.

Η ταµίας δεν πρό­λα­βε να αντι­δρά­σει και εκεί­νος έφυγε από το κα­τά­στηµα τρέ­χο­ντας. Δύο πε­λά­τες επε­δί­ω­ξαν να τον κα­τα­διώ­ξουν αλλά σταµάτη­σαν όταν τους επέ­δει­ξε το πι­στό­λι, δια­τάσ­σο­ντάς τους να κά­νουν πίσω. Επι­βι­βά­στη­κε στο µοτο­πο­δή­λα­το και διέ­φυ­γε µέσα από στενά.

Αυ­τό­πτες µάρ­τυ­ρες κα­τόρ­θω­σαν να συ­γκρα­τή­σουν τα στοι­χεία του µοτο­πο­δη­λά­του, που ήταν ενοι­κια­ζόµενο, και οι αστυ­νοµικοί µπό­ρε­σαν µισή ώρα αρ­γό­τε­ρα να δια­σταυ­ρώ­σουν τα στοι­χεία του. Πραγµατο­ποι­ή­θη­κε επι­χεί­ρη­ση στο ξε­νο­δο­χείο, όπου διέµενε, κοντά στο οποίο βρέ­θη­κε το δί­κυ­κλο. Οι αστυ­νοµικοί τον εντό­πι­σαν στο δωµάτιό του και τον συ­νέ­λα­βαν, ενώ βρή­καν τα χρήµατα σε σα­κου­λά­κια για τσιπς σε µια πυ­ρο­σβε­στι­κή φωλιά κοντά στο δωµάτιό του.

Στην πο­ρεία δια­πι­στώ­θη­κε ότι το πι­στό­λι, που είχε χρησιµοποι­ή­σει ήταν ψεύ­τι­κο και το είχε αγο­ρά­σει ένα­ντι 4 ευρώ από κα­τά­στηµα παι­χνι­διών στην Πάτµο.

Εφερε τα­τουάζ στο ένα χέρι µε τη λέξη “Εκ­δί­κη­ση” και βρι­σκό­ταν μια μέρα πριν τη λη­στεία σε πα­ρα­λια­κό πρα­κτο­ρείο τυ­χε­ρών παι­χνι­διών και έπαι­ζε “Κίνο”.

ΥΠΟ­ΘΕ­ΣΗ ΛΗ­ΣΤΕΙΑΣ

Στην ίδια δι­κά­σι­μο θα εξε­τα­στεί και υπό­θε­ση με κα­τη­γο­ρού­με­νο για λη­στεία και κλοπή τον 23χρονο υπή­κοο Βουλ­γα­ρί­ας Tanev Dhimiter του Tanyo, που έχει κα­τα­δι­κα­στεί πρω­το­δί­κως σε ποινή κά­θειρ­ξης 7 ετών και 6 μηνών.

Ο υπό­τρο­πος σε αδικήµατα του εί­δους, συ­νε­λή­φθη την 28η Δεκεµβρίου 2012 και ώρα 14.10 από αστυ­νοµικούς της Υπο­διεύ­θυν­σης Ασφα­λεί­ας Ρόδου.

Την 27η Δεκεµβρίου 2012 κα­ταγ­γέλ­θη­κε στην Υπο­διεύ­θυν­ση Ασφα­λεί­ας Ρόδου από δύο 13χρο­νους και δύο 14χρο­νους ότι την ίδια µέρα και περί ώραν 21.30 στην οδό Ναυάρ­χου Κό­δριγ­κτον, ο ανω­τέ­ρω ζή­τη­σε τα κι­νη­τά τους τη­λέ­φω­να «για να κάνει ένα τη­λε­φώ­νηµα».

Με τη χρήση βίας και απει­λών αφαί­ρε­σε όµως τα κι­νη­τά τριών εξ’ αυτών. Τους ζή­τη­σε µάλι­στα να µην ανα­φέ­ρουν τί­πο­τα στους γο­νείς τους, λέ­γο­ντάς τους, ότι έχει µαχαί­ρι και ότι θα τους σκο­τώ­σει.

Από την πε­ρι­γρα­φή που έδω­σαν στους αστυ­νοµικούς ανα­ζη­τή­θη­κε και προ­σή­χθη ο Βούλ­γα­ρος, ο οποί­ος δή­λω­σε ότι διαµένει σε ξε­νο­δο­χείο. Σε νοµότυπη έρευ­να που έγινε στο δωµάτιο του βρέ­θη­καν και κα­τα­σχέ­θη­καν τα κι­νη­τά τη­λέ­φω­να των ανή­λι­κων θυµάτων.

Στο δωµάτιό του βρέ­θη­καν κι άλλα αντι­κείµενα, τα οποία, όπως δια­πι­στώ­θη­κε, είχαν αφαι­ρε­θεί από τον κ. Μ. Πα­τε­νιώ­τη του Δηµητρί­ου, την 28η Δεκεµβρίου 2012.

Ο δρά­στης είχε διαρ­ρή­ξει συ­γκε­κριµένα το πρα­κτο­ρείο ΠΡΟΠΟ του τε­λευ­ταί­ου στην οδό Έρ­νεστ Μπέ­βιν και αφαί­ρε­σε ένα ζευ­γά­ρι γυα­λιών ηλίου, ένα ει­κό­νισµα, ένα τσα­ντά­κι, το χρηµατικό ποσό των 1.950 ευρώ σε χαρ­το­νοµίσµατα και το χρηµατικό ποσό των 60 ευρώ σε κέρµατα.

Εξε­τα­ζόµενος δή­λω­σε ότι οι ανή­λι­κοι του έδω­σαν τα κι­νη­τά τη­λέ­φω­νά τους χωρίς να ασκή­σει ο ίδιος σωµατική ή λε­κτι­κή βία ενα­ντί­ον τους, ενώ υπο­στή­ρι­ξε ότι αφαί­ρε­σε από το πρα­κτο­ρείο ΠΡΟΠΟ µικρό χρηµατικό ποσό σε κέρµατα.

Απο­λο­γούµενος δή­λω­σε εξαρ­τηµένος από τα ναρ­κω­τι­κά και ότι τε­λού­σε υπό την επή­ρεια χα­πιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.