Ειδήσεις

«Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για την αναγκαιότητα χορήγησης αποζημιώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από την θεομηνία, κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής αναφέρει ότι σε πολλά σπίτια στη Σύμη έχει καταστραφεί η οικοσκευή, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις είδαν τα προϊόντα και τον εξοπλισμό τους να καταστρέφεται.

Ο Μάνος Κόνσολας επικαλείται τη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2014 για τις πλημμύρες στην Αττική από το Υπουργείο Εργασίας για τη χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, αλλά και με ποσά από 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Ζητά να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.

Ζητά, μάλιστα, οι αρμόδιοι Υπουργοί να ενημερώσουν το Δήμο Σύμης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ό, τι αφορά στην καταγραφή των ζημιών και για τα κριτήρια καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Σε δήλωσή του , ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Το πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι μια επιβεβλημένη και αυτονόητη κίνηση αλλά δεν αρκεί.

Υπάρχουν σπίτια που η οικοσκευή έχει καταστραφεί όπως και επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό και στα προϊόντα τους.

Δεν ζητώ τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστεί για τους πλημμυροπαθείς της Σύμης ό, τι εφαρμόστηκε και για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής το φθινόπωρο του 2014».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

Κυρία Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

ΘΕΜΑ: «Αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία»

 

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Υπουργέ,

 

Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Σύμη και συνοδεύθηκε από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, προκάλεσε ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε πολλά σπίτια έχει καταστραφεί η οικοσκευή, ενώ καταστήματα και επιχειρήσεις είδαν τα προϊόντα και τον εξοπλισμό τους να καταστρέφεται.

Το «πάγωμα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι μια επιβεβλημένη και αυτονόητη κίνηση, η οποία, όμως, δεν αρκεί αφού θα πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά του νησιού με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και για την αντικατάσταση της οικοσκευής τους.

Ανάλογες οικονομικές ενισχύσεις είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εργασίας, με την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής το 2014.

Υπενθυμίζω ότι τότε είχε αποφασιστεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, με 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών, αλλά και ενισχύσεις από 1.174 έως 5.869 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών κατοικίας και αντικατάσταση οικοσκευής.

Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη οικονομική ενίσχυση τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές.

Άμεσα οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πρέπει να ενημερώσουν το Δήμο Σύμης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε ό, τι αφορά στην καταγραφή των ζημιών και για τα κριτήρια καταβολής αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζω ότι το 2014 για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Αττική ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία που προέβλεπε:

– Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

– Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.

– Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος.

– Αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.

– Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται ο κύριος και η κυρία Υπουργοί

 

  1. Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2014 για τους πλημμυροπαθείς της Αττικής και να χορηγήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Σύμης που υπέστησαν ζημιές.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου