Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΙΟΒΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών δεν μπορεί να αποταμιεύσει, και κρατούν… «μικρό καλάθι» για την πορεία της οικονομίας.

Δυσοίωνο βλέπουν το μέλλον τόσο της χώρας όσο και των νοικοκυριών τους όλο και περισσότεροι Έλληνες καταναλωτές για το επόμενο 12μηνο, όπως προκύπτει από την Τριμηνιαία Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία του ΙΟΒΕ.

Συγκεκριμένα το ποσοστό εκείνων οι οποίοι είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το επόμενο 12μηνο αυξάνεται κατά μέσο όρο στο 66% (από 47%) το υπό εξέταση τρίτο τρίμηνο, ενώ διευρύνεται στο 69% (από 48%) το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που διατυπώνουν δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, με το 10% (από 16%) να θεωρεί ότι αυτή θα βελτιωθεί ελαφρά ή αισθητά.

Ως προς την πρόθεση για αποταμίευση, παραμένει κατά μέσο όρο στο 89% το ποσοστό των νοικοκυριών που θεωρούν μη πιθανή ή καθόλου πιθανή την αποταμίευσή τους το επόμενο 12μηνο, με ένα 9-10% το τελευταίο εξάμηνο να κρίνει το αντίθετο.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, αυξάνεται στο 74% (από 55%) το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, με το 7% (από 12%) κατά μέσο όρο να διατυπώνει αντίθετη άποψη.

Το ποσοστό των καταναλωτών που αναφέρει ότι είναι «χρεωμένο» μειώνεται ελαφρά στο 11% (από 13% κατά το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο), ενώ διαμορφώνεται χαμηλότερα, στο 5% (από 8%), το ποσοστό των ερωτηθέντων καταναλωτών που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ.

Τέλος, το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» παραμένει στο 68-69% και το ποσοστό των νοικοκυριών που αναφέρουν ότι «αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους» περιορίζεται στο 11% (από 13%).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ