- Πολλοί εκπαιδευτικοί, φοιτητές και δημόσιοι υπάλληλοι στη Ρόδο αναζητούν κατοικίες μέσω αγγελιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την ανάγκη τους για προσιτή στέγαση.
- Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης τον Ιούλιο του 2026 ανήλθε στα 10,27 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σημειώνοντας αύξηση 4,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
- Οι αγγελίες δείχνουν την πίεση στην αγορά κατοικίας, με μισθώματα για πλήρως επιπλωμένα σπίτια να ξεκινούν από 590 ευρώ τον μήνα για μικρές κατοικίες.
- Η Ρόδος καταγράφει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης μεταξύ των δήμων της Δωδεκανήσου, με την αγορά να συνεχίζει να ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια.
• Πολλαπλασιάζονται οι αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ύστατη προσπάθεια • Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και δημόσιοι υπάλληλοι σε ομηρία • Τον Ιούλιο του 2026 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε στα 10,27 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο! • Το ζητούμενο μίσθωμα για πλήρως επιπλωμένες και εξοπλισμένες κατοικίες από 30 έως 45 τετραγωνικά μέτρα ξεκινά από 590 ευρώ τον μήνα!
Ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων αναζητεί σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση από τον Σεπτέμβριο. Εκπαιδευτικός ζητεί επιπλωμένη κατοικία σε Αφάντου ή Αρχάγγελο για τη χειμερινή περίοδο. Οικογένεια ενδιαφέρεται για μη επιπλωμένο σπίτι με δύο υπνοδωμάτια και ενοίκιο έως 500 ευρώ. Δύο αδέλφια που σπουδάζουν στη Ρόδο διαθέτουν έως 600 ευρώ για ένα επιπλωμένο δυάρι.
Είναι ορισμένες από τις αγγελίες που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ομάδες του Facebook. Οι ενδιαφερόμενοι περιγράφουν συνοπτικά την οικογενειακή ή επαγγελματική τους κατάσταση, προσδιορίζουν τις περιοχές που τους εξυπηρετούν και ζητούν από όποιον γνωρίζει κάποιο διαθέσιμο ακίνητο να επικοινωνήσει μαζί τους.
Οι αγγελίες αυτές λειτουργούν ως καθημερινή καταγραφή της στεγαστικής πίεσης στη Ρόδο. Στην αναζήτηση βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι που πρόκειται να εγκατασταθούν στο νησί, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, νέοι φοιτητές, οικογένειες και εργαζόμενοι που ήδη ζουν στη Ρόδο. Κοινή ανάγκη είναι μία κατοικία σε προσιτή τιμή, διαθέσιμη για ολόκληρο τον χρόνο.
Στα 10,27 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
Τα τελευταία στοιχεία της αγοράς εξηγούν σε μεγάλο βαθμό αυτή την εικόνα. Τον Ιούλιο του 2026 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμορφώθηκε στα 10,27 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με την Indomio.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2025 καταγράφεται αύξηση 4,1%.
Με βάση τη συγκεκριμένη μέση τιμή, το ζητούμενο μίσθωμα για μία κατοικία 50 τετραγωνικών μέτρων υπολογίζεται περίπου στα 514 ευρώ τον μήνα. Για ένα σπίτι 70 τετραγωνικών μέτρων προσεγγίζει τα 719 ευρώ. Η περιοχή, η ηλικία και η κατάσταση του ακινήτου, η επίπλωση και η διάρκεια της μίσθωσης μπορούν να μεταβάλουν σημαντικά το τελικό ποσό.
Η Ρόδος εμφανίζει την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης μεταξύ των δήμων της Δωδεκανήσου για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος στο σύνολο του νομού διαμορφώθηκε στα 9,93 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η άνοδος ακολουθεί μία τάση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Το δεύτερο τρίμηνο του 2025 η μέση ζητούμενη τιμή μίσθωσης στα Δωδεκάνησα είχε φθάσει στα 9,60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 9 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2024.
Οι δείκτες καταγράφουν τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες στις αγγελίες και όχι τα ποσά στα οποία ολοκληρώνονται τελικά οι συμφωνίες. Παρέχουν, ωστόσο, μία σαφή εικόνα για την κατεύθυνση της αγοράς.
Η δυσκολία εύρεσης κατοικίας αφορά και ανθρώπους που ζουν και εργάζονται ήδη στη Ρόδο. Στις ομάδες αγγελιών εμφανίζονται οικογένειες, νέα ζευγάρια και εργαζόμενοι οι οποίοι αναζητούν το επόμενο σπίτι τους μετά τη λήξη ενός μισθωτηρίου ή επειδή η προηγούμενη κατοικία δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες τους.
Για μία οικογένεια, βασικό κριτήριο είναι και η σταθερότητα της μίσθωσης.
Η κατοικία συνδέεται με το σχολείο των παιδιών, τον χώρο εργασίας και τις καθημερινές μετακινήσεις. Μία σύμβαση που καλύπτει μόνο τους χειμερινούς μήνες δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες.
Η επέκταση της αναζήτησης εκτός πόλης προσθέτει το κόστος της μετακίνησης. Ένα χαμηλότερο ενοίκιο στην περιφέρεια μπορεί να συνοδεύεται από αυξημένες δαπάνες για καύσιμα και από μεγαλύτερο χρόνο καθημερινής διαδρομής.
Πίεση δέχονται και οι νέοι Ροδίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν δικό τους νοικοκυριό. Το ύψος των μισθωμάτων και τα υπόλοιπα πάγια έξοδα παρατείνουν την παραμονή στην οικογενειακή κατοικία. Ακόμη και όταν υπάρχουν δύο εισοδήματα, το συνολικό κόστος ενοικίου, λογαριασμών και μετακίνησης περιορίζει σημαντικά τις διαθέσιμες επιλογές.
Ανάλογη είναι η κατάσταση για εργαζομένους στον τουρισμό και στην εστίαση. Η εύρεση κατοικίας κοντά στον χώρο εργασίας είναι δύσκολη στις περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπου σημαντικό μέρος των ακινήτων διατίθεται για σύντομες διαμονές.
Η κατοικία αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα για όσους καλούνται να μετακινηθούν στη Ρόδο προκειμένου να στελεχώσουν δημόσιες υπηρεσίες. Στις πρόσφατες αγγελίες, ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων αναζητεί σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση, επιπλωμένο ή μη, στην πόλη και σε κοντινές περιοχές.
Η ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, που στο παρελθόν μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγύηση συνέπειας για έναν ιδιοκτήτη, δεν αρκεί πλέον για να εξασφαλίσει κατοικία. Η δυσκολία βρίσκεται κυρίως στη χαμηλή διαθεσιμότητα και στη διαφορά ανάμεσα στα ζητούμενα μισθώματα και στο εισόδημα ενός εργαζομένου που καλείται παράλληλα να καλύψει το κόστος μετακίνησης και εγκατάστασης στο νησί.
Το στεγαστικό πρόβλημα επηρεάζει τη λειτουργία των υπηρεσιών όταν εργαζόμενοι αρνούνται μία τοποθέτηση ή ζητούν να φύγουν από το νησί επειδή δεν βρίσκουν κατάλληλο σπίτι. Η Ρόδος καλείται έτσι να προσελκύσει προσωπικό για σχολεία, δομές υγείας και άλλες δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να διαθέτει οργανωμένη πρόβλεψη για τη στέγασή του.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν μία πρόσθετη δυσκολία. Η εργασία τους ακολουθεί το σχολικό έτος, ενώ αρκετές διαθέσιμες κατοικίες προσφέρονται μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Τον περασμένο Μάιο καταγράφηκαν στη Ρόδο περιπτώσεις εκπαιδευτικών που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από την ολοκλήρωση των μαθημάτων και των εξετάσεων, ώστε τα ακίνητα να διατεθούν σε επισκέπτες. Τον Αύγουστο η διαδικασία αντιστρέφεται και αρχίζει εκ νέου η αναζήτηση κατοικίας για τη νέα σχολική χρονιά.
Η κατάσταση επηρεάζει και την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Για έναν αναπληρωτή που διατηρεί υποχρεώσεις σε άλλο τόπο, η καταβολή υψηλού ενοικίου και το κόστος μετάβασης στη Ρόδο μπορούν να καταστήσουν μία τοποθέτηση οικονομικά ασύμφορη.
Η αναζήτηση κατοικίας από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμπίπτει με την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όταν οι διαθέσιμες κατοικίες για μακροχρόνια μίσθωση είναι λιγότερες.
600 ευρώ για επιπλωμένες γκαρσονιέρες
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο, στη Ρόδο το ζητούμενο μίσθωμα για πλήρως επιπλωμένες και εξοπλισμένες κατοικίες από 30 έως 45 τετραγωνικά μέτρα ξεκινά από 590 ευρώ τον μήνα.
Η διαθεσιμότητα κατοικιών έως 25 τετραγωνικά μέτρα είναι σχεδόν μηδενική. Περιορισμένη είναι και η προσφορά διαμερισμάτων από 50 έως 60 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να μοιραστούν δύο φοιτητές.
Πολλές από τις αγγελίες ζητούν έναρξη της μίσθωσης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Είναι η περίοδος κατά την οποία μέρος των κατοικιών είναι και πάλι διαθέσιμα μετά από την ολοκλήρωση της υψηλής τουριστικής περιόδου.
Στη Ρόδο έχει διαμορφωθεί μία αγορά με δύο ταχύτητες. Αρκετά ακίνητα προσφέρονται σε εργαζομένους, εκπαιδευτικούς ή φοιτητές για τους χειμερινούς μήνες και επιστρέφουν στη βραχυχρόνια μίσθωση την άνοιξη. Η πρακτική αυτή περιορίζει τη δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης και υποχρεώνει τους ενοικιαστές να επαναλαμβάνουν την αναζήτηση κάθε χρόνο.
Η χρονική διάρκεια αποτελεί πλέον εξίσου σημαντικό κριτήριο με την τιμή. Ένα προσιτό σπίτι που πρέπει να παραδοθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο δεν αποτελεί λύση για μία οικογένεια, έναν μόνιμο εργαζόμενο ή έναν εκπαιδευτικό του οποίου η υπηρεσία συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο.
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε
.gif)





















