Ρεπορτάζ

Αθώοι κρίθηκαν τρεις Ροδίτες που κατηγορήθηκαν για συναλλαγές αξίας 59 € με mypos!!

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου τρεις επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας που έκαναν χρήση τερματικού ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες myPOS.
Κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα για παράβαση του άρθρου πρώτου §§ 4, 10β’ και 14 της από 18-7-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’/84/18-7-2015), που κυρώθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 4350/2015, και ειδικότερα ότι κατά το χρονικό διάστημα από 19-8-2016 έως 20-8-2016, ενεργώντας από κοινού, προέβησαν σε μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, ενώ αυτό απαγορεύεται, με την κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, η εκκαθάριση των οποίων πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται εκτός Ελλάδος σε φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.
Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκαν ότι πραγματοποίησαν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα (2) συναλλαγές με πελάτες της επιχείρησης συνολικής χρηματικής αξίας 59 ευρώ με την χρήση μίας τερματικής συσκευής αποδοχής πληρωμών “myPOS” η οποία ήταν συνδεδεμένη σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας στην Τράπεζα SATABANK PLC στην Μάλτα, όπου και πιστώνονταν το ανωτέρω αντίτιμο των συναλλαγών.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κυπραίος.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» οι έλεγχοι είχαν διενεργηθεί σε 113 επιχειρήσεις του νησιού, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα, που εμπορεύονται τουριστικά είδη, οι οποίες είχαν συμβληθεί με την εταιρεία.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου είχαν προχωρήσει σε κατασχέσεις των τερματικών και αντιγράφων συμβάσεων ή αλληλογραφίας με την εταιρεία και πλέον φέρονται να παρέβησαν την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls.
Θυμίζουμε πάντως ότι η εταιρεία ADP Development A.E., εκπρόσωπος τότε στην Ελλάδα των ξένων τερματικών myPOS, που βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας, για την λειτουργία των μηχανημάτων υπεραμύνεται της νομιμότητας στην λειτουργία και διάθεσή τους επικαλούμενη κυρίως διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και τις προβλέψεις της Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, που δεν φέρονται να την αφορούν.
Πέραν τούτου ξεκαθάρισε ότι οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή δεν την αγγίζουν καθώς οι επιχειρηματίες ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις για τα πωλούμενα από αυτούς είδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου