ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλαδικές 2024: Μαθηματικά και Φυσική ρίχνουν τις βάσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πανελλαδικές

Πού θα κυμαν­θούν φέτος σύμφωνα με τις πρώτες εκτι­μή­σεις – Αυξο­μειώ­σεις στο 1ο επι­στη­μο­νικό πεδίο, σημα­ντική πτώση στο 2ο, μικρή μείωση στο 3ο και στο 4ο κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης

Οι πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις στα τέσσερα μαθή­ματα των επι­στη­μο­νι­κών πεδίων ολο­κλη­ρώ­θη­καν χωρίς να επη­ρε­α­στούν από το κλίμα της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Οι βάσεις ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν από το υπουρ­γείο Παι­δείας στα τέλη Ιουλίου

Τα θέματα δόθηκαν έγκαιρα, χωρίς να υπάρ­ξουν προ­βλή­ματα και η βαθ­μο­λό­γηση των γραπτών συνε­χί­ζε­ται ομαλά σε όλα τα βαθ­μο­λο­γικά κέντρα. Οι βάσεις ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν από το υπουρ­γείο Παι­δείας στα τέλη Ιουλίου.

Η Ελά­χι­στη Βάση Εισα­γω­γής (ΕΒΕ) που επη­ρε­ά­ζε­ται από τη μέση επίδοση των βαθ­μο­λο­γιών των μαθη­μά­των του κάθε επι­στη­μο­νι­κού πεδίου δεν θα δια­φο­ρο­ποι­η­θεί σημα­ντικά, θα είναι δηλαδή κοντά στα περσινά επίπεδα.

Βέβαια, όπως και τα προη­γού­μενα χρόνια εφαρ­μο­γής της, θα κλείσει την πόρτα των πανε­πι­στη­μίων σε περισ­σό­τε­ρους από 20.000 υπο­ψη­φί­ους που δεν θα κατορ­θώ­σουν να την απο­κτή­σουν και δεν θα μπο­ρέ­σουν να συμπλη­ρώ­σουν ούτε καν το μηχα­νο­γρα­φικό τους.

Η Ελά­χι­στη Βάση Εισα­γω­γής που κάθε χρόνο μετα­βάλ­λε­ται προ­κύ­πτει από τον μέσο όρο των επι­δό­σεων των υπο­ψη­φίων κάθε επι­στη­μο­νι­κού πεδίου, πολ­λα­πλα­σια­ζό­μενο με τον συντε­λε­στή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Την περα­σμένη χρονιά η Ελά­χι­στη Βάση ήταν για το πρώτο πεδίο 9,42, για το δεύτερο 9,87, για το τρίτο 9,31, ενώ η χαμη­λό­τερη ήταν στο τέταρτο πεδίο που δια­μορ­φώ­θηκε στις 8,34 μονάδες.

Ασφα­λείς εκτι­μή­σεις για την πορεία των βάσεων, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, θα δώσουμε όταν ανα­κοι­νω­θούν οι ανα­λυ­τι­κές βαθ­μο­λο­γίες από το υπουρ­γείο Παι­δείας για όλα τα μαθή­ματα και τα στα­τι­στικά στοι­χεία.

Η πρώτη μας εκτί­μηση προ­κύ­πτει από την αξιο­λό­γηση του βαθμού δυσκο­λίας των θεμάτων, από τις πρώτες πλη­ρο­φο­ρίες από βαθ­μο­λο­γικά κέντρα και από υπο­ψη­φί­ους που έλαβαν μέρος στις εξε­τά­σεις.

Ανα­μέ­νουμε μικρές αυξο­μειώ­σεις στο πρώτο πεδίο, σημα­ντική πτώση στο δεύτερο και μικρή πτώση στο τρίτο. Στο τέταρτο επι­στη­μο­νικό πεδίο των Οικο­νο­μι­κών Επι­στη­μών περι­μέ­νουμε μικρή πτώση κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης.

1ο Πεδίο Ανθρω­πι­στι­κών Επι­στη­μών – Με το… ίδιο εισι­τή­ριο εισα­γω­γής

Το θέμα της Νεο­ελ­λη­νι­κής Γλώσσας παρότι ήταν προ­βλέ­ψιμο και θα περι­μέ­ναμε οι βαθ­μο­λο­γίες να είναι αρκετά καλύ­τε­ρες από πέρυσι, οι πρώτες πλη­ρο­φο­ρίες από βαθ­μο­λο­γικά κέντρα δεν το επι­βε­βαιώ­νουν.

Βέβαια οι υπο­ψή­φιοι συνήθως στο μάθημα αυτό που κάθε χρόνο εξε­τά­ζε­ται πρώτο, βγαί­νουν από τις αίθου­σες με χαμό­γελα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα τα δια­τη­ρή­σουν όλοι όταν ανα­κοι­νω­θούν οι βαθ­μο­λο­γίες.

Τα Αρχαία ήταν δια­βαθ­μι­σμέ­νης δυσκο­λίας, τα Λατι­νικά δια­χει­ρί­σιμα και η Ιστορία εμφα­νί­ζει βαθμό δυσκο­λίας παρό­μοιο με τον περυ­σινό. Γενικά δεν περι­μέ­νουμε σοβαρές μετα­βο­λές στις βάσεις σε σχέση με τον περα­σμένο χρόνο. Οι περι­ζή­τη­τες σχολές Νομικής, Ψυχο­λο­γίας κ.λπ. θα δια­τη­ρή­σουν το ίδιο σχεδόν εισι­τή­ριο εισα­γω­γής με μικρές αυξο­μειώ­σεις. Η Ελά­χι­στη Βάση Εισα­γω­γής δεν θα δια­φο­ρο­ποι­η­θεί αισθητά.

2ο Πεδίο Θετικών Επι­στη­μών – Ο μεγα­λύ­τε­ρος βαθμός δυσκο­λίας

Το μάθημα της Χημείας παρου­σιά­ζει βαθμό δυσκο­λίας παρό­μοιο με τον περυ­σινό. Τα Μαθη­μα­τικά ήταν δυσκο­λό­τερα από τα περσινά, με αυξη­μέ­νες απαι­τή­σεις για το τέταρτο θέμα που προ­ο­ρι­ζό­ταν για υπο­ψη­φί­ους που σκο­πεύ­ουν σε υψη­λό­βαθ­μες σχολές.

Τα δύο πρώτα θέματα ήταν εύκολα προ­σβά­σιμα χωρίς ιδιαί­τε­ρες δυσκο­λίες. Τα θέματα Φυσικής δεν ήταν μόνο από τα δυσκο­λό­τερα των τελευ­ταίων ετών αλλά ήταν πολλά, χωρίς ιδιαί­τερα ποιο­τικά στοι­χεία, και η επιλογή τους ήταν ατυ­χέ­στατη ενώ πανι­κο­βάλ­λουν και απο­μα­κρύ­νουν πολλά παιδιά από την επιλογή του μαθή­μα­τος της Φυσικής και εξα­να­γκά­ζο­νται να κάνουν άλλες επι­λο­γές.

Τα Μαθη­μα­τικά και η κυρίως η Φυσική θα συντε­λέ­σουν στη σημα­ντική πτώση των φετινών βάσεων στις περισ­σό­τε­ρες σχολές του πεδίου.

3ο Πεδίο Επι­στη­μών Υγείας και Ζωής – Συνω­στι­σμός αρι­στού­χων για τις ιατρι­κές

Στο 3ο Επι­στη­μο­νικό Πεδίο βρί­σκο­νται οι πανε­πι­στη­μια­κές σχολές Υγείας και Ζωής και πολλές σχολές που είναι κοινές με το 2ο Επι­στη­μο­νικό Πεδίο Θετικών Επι­στη­μών.

Στο Πεδίο αυτό συγκε­ντρώ­νε­ται ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθμός αρι­στού­χων που διεκ­δι­κούν μια θέση στις ιατρι­κές και άλλες υψη­λό­βαθ­μες σχολές. Σπάνια θα δούμε υπο­ψη­φί­ους με χαμηλές βαθ­μο­λο­γίες στα λύκεια, εκτός ελα­χί­στων που προσ­δο­κούν σε μια χαμη­λό­βαθμη σχολή κυρίως της περι­φέ­ρειας και σε άλλες χαμη­λό­βαθ­μες που είναι κοινές με το 2ο Επι­στη­μο­νικό Πεδίο.

Η Βιο­λο­γία δυσκό­λεψε λίγο γιατί τα ερω­τή­ματα ήταν πολλά και οι υπο­ψή­φιοι έπρεπε να είναι ταχύ­τα­τοι στις απα­ντή­σεις τους για να προ­λά­βουν να τελειώ­σουν στον δια­θέ­σιμο χρόνο.

Η Φυσική η οποία εξε­τά­ζε­ται και στο 2ο Πεδίο, με τα απα­ρά­δε­κτα θέματα, γεμάτα δυσκο­λίες, παγίδες και χρο­νο­βόρα τους απο­γο­ή­τευσε και θα προ­κα­λέ­σει πτώση των βάσεων, αλλά σαφώς μικρό­τερη από το 2ο Πεδίο των Θετικών Επι­στη­μών. Ο δρόμος πάντως για τα ιδιω­τικά πανε­πι­στή­μια ανοί­γε­ται διά­πλα­τος.

4ο Πεδίο Επι­στη­μών Οικο­νο­μίας και Πλη­ρο­φο­ρι­κής – Από το Μάρ­κε­τινγκ στο Πολυ­τε­χνείο…

Τα θέματα στη Νεο­ελ­λη­νική Γλώσσα και Λογο­τε­χνία που είναι κοινά σε όλες τις κατευ­θύν­σεις δεν φαί­νε­ται να οδηγούν σε καλύ­τε­ρες βαθ­μο­λο­γίες. Τα θέματα στην Πλη­ρο­φο­ρική δεν παρου­σί­α­σαν εκπλή­ξεις και σχετικά εύκολα μπο­ρού­σαν να απα­ντη­θούν.

Ο βαθμός δυσκο­λίας ήταν σχεδόν ίδιος με την προη­γού­μενη χρονιά. Τα Μαθη­μα­τικά ήταν λίγο δυσκο­λό­τερα από πέρυσι και θα συντε­λέ­σουν σε χαμη­λό­τε­ρες βαθ­μο­λο­γίες που όμως εξι­σορ­ρο­πού­νται από τις πολύ καλές βαθ­μο­λο­γίες που ανα­μέ­νε­ται να προ­σφέ­ρει το μάθημα της Οικο­νο­μίας.

Τα θέματα στα Μαθη­μα­τικά είναι ακριβώς τα ίδια στα οποία δια­γω­νί­ζο­νται και οι υπο­ψή­φιοι θετικών επι­στη­μών. Οπως και τα προη­γού­μενα χρόνια οι επι­δό­σεις στα Μαθη­μα­τικά των υπο­ψη­φίων του 4ου Πεδίου είναι σαφώς χαμη­λό­τε­ρες από τις επι­δό­σεις των υπο­ψη­φίων του 1ου Πεδίου Θετικών Επι­στη­μών.

Δυστυ­χώς συνε­χί­ζε­ται το απα­ρά­δε­κτο φαι­νό­μενο ένας υπο­ψή­φιος που θέλει να σπου­δά­σει Μάρ­κε­τινγκ ή Διοί­κηση Επι­χει­ρή­σεων να εξε­τά­ζε­ται στα ίδια θέματα με αυτόν που θέλει να γίνει Μαθη­μα­τι­κός, Φυσικός ή να μπει στο Πολυ­τε­χνείο…

Οι βάσεις ανα­μέ­νε­ται να είναι λίγο χαμη­λό­τε­ρες κυρίως στις σχολές υψηλής ζήτησης και με μικρές αυξο­μειώ­σεις στις μεσαίες και χαμηλές, με επι­κρα­τούσα όμως την πτωτική τάση. Ολα όμως αυτά με επι­φύ­λαξη μέχρι να ανα­κοι­νω­θούν τα στα­τι­στικά στοι­χεία από το υπουρ­γείο σε λίγες μέρες.

Αντώνης Φλω­ρό­που­λος

* Ο Αντώνης Φλω­ρό­που­λος είναι εκπαι­δευ­τι­κός ανα­λυ­τής, διευ­θυ­ντής φρο­ντι­στη­ρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.