Ρεπορτάζ

Γ.Mατσίγκος: Για να ανοίξουν οι αγορές πρέπει να γίνουμε «πράσινος προορισμός»

Παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία και την έντονη ανησυχία που επικρατεί στην τοπική αγορά, στους επαγγελματίες και στην επιχειρηματικότητα, τα μηνύματα για τον φετινό Tουρισμό, βελτιώνονται σταδιακά.
Περιγράφοντας στην «δημοκρατική», την κατάσταση που επικρατεί στην Ρόδο, όπως εξελίσσεται μέχρι αυτή την ώρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος ήταν κατηγορηματικός:
«Νομίζω ότι εξελίσσεται όπως το περιμέναμε –τουλάχιστον οι γνώστες του τουρισμού. Κανονικά, θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι μέχρι σήμερα, διότι από ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουμε τον Ιούνιο, τις 100.000 αφίξεις στο νησί. Αν αναλογιστούμε πως πέρσι τέτοια εποχή, δεν είχαμε ούτε μία άφιξη, είμαστε σε καλό δρόμο, παρά το γεγονός πως υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για πολύ περισσότερες αφίξεις».
Όπως επισήμανε, η ‘ροή’ είναι καλή και τα μηνύματα αισιόδοξα, ξεκινώντας από τον Ιούλιο καθώς οι αγορές, ανοίγουν σιγά σιγά:
«Βλέποντας πως βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στις διάφορες χώρες, οι δυνητικοί επισκέπτες μας, ετοιμάζονται για τις διακοπές και τα ταξίδια τους. Θα ήθελα όμως να σημειώσω πως το σημαντικότερο που μας ζητούν οι τουρ οπερέιτορ και οι πελάτες, είναι να γίνουμε ‘πράσινος προορισμός’ –τόσο η Ρόδος όσο και η Ελλάδα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό, αφενός να μηδενίσουμε τα κρούσματα και αφετέρου, να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων. Εάν αυξηθεί ο αριθμός και χτίσουμε το τείχος της ανοσίας με υψηλά ποσοστά, αυτό θα μεταφραστεί σε κρατήσεις και μεγαλύτερη ζήτηση. Όλοι οι τουριστικοί φορείς στο νησί, έχουμε βάλει έναν στόχο: να ξεπεράσουμε φέτος το 1.000.000 σε αφίξεις. Και με τα τωρινά δεδομένα, εκτιμούμε πως είναι εφικτό. Μην ξεχνάτε ότι πέρσι, τέτοια εποχή με την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού και υπό άλλες συνθήκες, είχαμε 586.000 αφίξεις, χωρίς το εμβόλιο και άλλα όπλα στην φαρέτρα μας και με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Φέτος, έχουμε πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα, έχουμε το εμβόλιο, τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και φυσικά όλες τις αυστηρές παραμέτρους που τίθενται.
»Επιπλέον, φέτος έχουν ανοίξει πολλές αγορές οι οποίες δεν είχαν ανοίξει πέρσι. Και θα γίνω σαφής: το Ισραήλ, η Ρωσία (που ανοίγει σιγά σιγά), η Γαλλία που ανοίγει κι εκείνη και αναμένουμε αύξηση των αφίξεων, η Γερμανία από την οποία αναμένουμε πολλές αφίξεις (ενώ ήδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των αεροπορικών θέσεων στις πτήσεις και σε πληρότητες), η Πολωνία η οποία πηγαίνει πάρα πολύ καλά ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει το Βέλγιο και η Ολλανδία. Το ερωτηματικό παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, αλλά σας υπενθυμίζω ότι και πέρσι εν μέσω σκληρών μέτρων, άνοιξε στα μέσα Ιουνίου. Ας ελπίσουμε ότι θα βελτιωθούν τα δεδομένα. Επιμένω όμως, ότι σύντομα πρέπει να γίνουμε ‘πράσινος προορισμός’ ώστε να ανοίξουν οι αγορές.
Άφησα τελευταίες τις Σκανδιναβικές αγορές, οι οποίες ξεκίνησαν δειλά δειλά. Ήδη η Σουηδία, μας φέρνει πελάτες κάθε εβδομάδα, η Φινλανδία θα ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η Δανία & Νορβηγία, από τα τέλη Ιουνίου. Συνεπώς, μπαίνουμε σε μια ροή, εξομαλύνεται η κατάσταση και καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν εξελιχθεί ομαλά η σεζόν θα καταφέρουμε να φτάσουμε τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου».
Οι εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων, μιλούν για κρατήσεις που θα είναι «Super LastMinute» ενώ οι προσφερόμενες τιμές και οι προσφορές είναι πάρα πολύ ελκυστικές. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται και φέτος αυστηρά ενώ οι πληρότητες ανεβαίνουν σταδιακά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, ακόμη και αν η Μεγάλη Βρετανία που παραμένει η βασική μας αγορά, ξεκινήσει στα μέσα Ιουλίου, είναι εφικτός ο στόχος των 200.000 αφίξεων. «Οι κρατήσεις έχουν γίνει…. Super Last Minute! Δηλαδή γίνονται σήμερα για αύριο αν και υπάρχει μια κίνηση για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως ενώ έχει ξεκινήσει το τουριστικό ρεύμα, η αγορά δεν κινείται όσο θα περίμεναν οι επαγγελματίες στην πόλη –που δικαίως, διαμαρτύρονται. Είναι αλήθεια ότι δεν κινούνται πάρα πολύ με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Οι περισσότεροι κινούνται στην Ιξιά, Ιαλυσό κ.λπ. ο κόσμος δεν φαίνεται ακόμη μέσα στο κέντρο και στην Μεσαιωνική Πόλη. Ωστόσο, κάθε εβδομάδα αλλάζουν τα δεδομένα.
Σήμερα που μιλάμε, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι της τάξεως του 20-30% αφού έχουν ανοίξει πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρσι. Τα περισσότερα είναι στο Φαληράκι και στη Νότια Ρόδο, οπότε είναι λογικό να μην φαίνεται η κίνηση. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μετά τις 25 Ιουνίου θα μπούμε σε κανονική ροή», δήλωσε ο κ. Ματσίγκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου