Τοπικές Ειδήσεις

Ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στη NΔ – Ποιοι φέρονται ως υποψήφιοι τοπικά

Το ‘πράσινο’ φως έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών αλλά και του 14ου τακτικού συνεδρίου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εκλογές πιθανολογείται ότι θα γίνουν προς το τέλος Οκτωβρίου ενώ το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. –γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Μέχρι και πριν από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε αποφασιστεί, να διενεργηθούν οι εσωκομματικές εκλογές τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, η πανδημία και τα λοκντάουν που επιβλήθηκαν ως κυβερνητικές αποφάσεις ανέτρεψαν κάθε σχεδιασμό σε εσωκομματικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ν.Δ. οι εκλογές επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με την λήξη της θητείας των υφιστάμενων κομματικών οργάνων: οι προηγούμενες εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 13 Μαΐου 2018, οπότε αυτό τον μήνα έληξε, κανονικά, η θητεία των κομματικών οργάνων.
Η διαδικασία έλαβε παράταση για τον προσεχή Οκτώβριο 2020 και όλα έδειχναν πως τα αρμόδια όργανα θα εκαλούντο να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Επειδή, όμως ο… κορωνοϊός έχει άλλα σχέδια, τέθηκε ως προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.
Στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, παραμένει η ίδια σύνθεση και διοίκηση στην ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) μέχρι νεωτέρας εγκυκλίου και σχετικών ανακοινώσεων.
Οι εσωκομματικές διαδικασίες αφορούν, στην ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων σε ΔΗΜΤΟ (Δημοτικές Τοπικές Επιτροπές) και ΔΕΕΠ (Διοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας).

ΜΙΑ ΔΗΜΤΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΡΟΔΟ
Τελικά, στο νησί της Ρόδου θα δημιουργηθεί μία ενιαία ΔΗΜΤΟ (τοπική οργάνωση) όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατική» σε δημοσίευμά της. Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενες τέσσερις ΔΗΜΤΟ που υπάρχουν στο νησί, θα συμπτυχθούν σε μία, η οποία θα έχει ενισχυμένο ρόλο. Βεβαίως, αυτό θα πυροδοτήσει εν καιρώ μια σειρά εξελίξεων, από την στιγμή που θα υπάρχει ένα όργανο και θα πρέπει να επανεξεταστεί με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει το κόμμα σε δημοτικές ενότητες, χωριά κ.λπ.
Η εκλογή της μίας ΔΗΜΤΟ θα εξαρτηθεί από τον αριθμό μελών που θα υπάρχουν ενώ όσοι είναι ήδη μέλη των σημερινών ΔΗΜΤΟ θα μπορούν να συμμετέχουν μόνον ως μέλη.
Στις εκλογές θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι ταμειακώς τακτοποιημένοι ενώ θα διεξαχθούν παράλληλα (για ΔΗΜΤΟ και για Νομαρχιακή) και η ψηφοφορία θα γίνεται ξεχωριστά για τα μέλη και ξεχωριστά για τον πρόεδρο.
Ερωτηματικό παραμένει πώς θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για τις ΔΗΜΤΟ στα νησιά. Προς το παρόν, υπάρχουν οι τοπικές της Λέρου, της Καλύμνου, της Κω, της Καρπάθου και της Πάτμου. Θυμίζουμε ότι υπήρχαν και άλλες τοπικές οργανώσεις στα μικρότερα νησιά, αλλά φάνηκε ότι δεν… προχωράει, αφενός λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας και αφετέρου, λόγω της απαξίωσης που βιώνει ο κομματικός μηχανισμός εδώ και αρκετό καιρό.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ
Τα ονόματα των ενδιαφερομένων είναι σχεδόν τα ίδια. Ο διατελέσας πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Μηνάς Νικολάου, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται καθώς και η σημερινή προσωρινή πρόεδρος της ΔΕΕΠ κα Έφη Χαραλαμποπούλου. Τον τελευταίο καιρό προστέθηκαν και νέοι ενδιαφερόμενοι όπως ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αντώνης Γιαννικουρής και ο τέως εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Φλεβάρης. Η περίπτωση του τελευταίου επανήλθε καθώς δεν κατέχει πλέον κάποια θέση στην Περιφερειακή Αρχή (που δημιουργεί κώλυμα).
Όσο για την νέα ΔΗΜΤΟ Ρόδου υπό την ενιαία της λειτουργία, ακούγονται τα ονόματα της κας Σοφίας Χατζηγεωργίου και Παναγιώτη Σακελλαρίου, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες υποψηφιότητες εν καιρώ όπως αυτή του πρώην δημοτικού συμβούλου κ. Ιωάννη Κούρτη -ενώ ο κ. Ηλίας Τσέρκης που είναι σήμερα πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ στην πόλη, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι καθοριστικό για επαφές και για αποφάσεις μέχρι και τον προσεχή Οκτώβριο.

ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
Όσον αφορά στο 14ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης:
«Έχω πει και το εννοώ ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι λόγος επανάπαυσης… Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η προετοιμασία ειδικά για μία εκλογική αναμέτρηση πρέπει να είναι συνεχής. Και δε θέλω σε καμία περίπτωση να υπάρχουν στελέχη που αισθάνονται ότι τους θυμόμαστε μόνο κάθε φορά που τους έχουμε ανάγκη και ζητάμε τη στήριξη τους κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Πρόθεσή μου είναι να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές το αργότερο τον Οκτώβριο αυτού του έτους… Και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε καμία δυσκολία οργανωτικά να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε μετά να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα μας για τακτικό συνέδριο το Δεκέμβριο. Το 14ο συνέδριο θα γίνει το Δεκέμβριο του 2021. Το συνέδριο αυτό είναι εκλογικό, αλλά είναι και ένα συνέδριο που συμπίπτει με την εμβληματική χρονιά της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και τα 40 χρόνια από την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια… Το συνέδριο με τη μορφή που θα επιλέξουμε και την προσέλευση που εμείς θα καθορίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εκείνης της εποχής, θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου