Η κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά, είναι από τις ελάχιστες (μόλις… δύο!) γυναίκες που εκλέγονται στο νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, με το σύστημα του «Κλεισθένη».
Παρά το γεγονός πως ανήκει πλέον στην μειονότητα, στην πρώτη της συνέντευξη σήμερα, στην «δ» εμφανίζεται πολύ αποφασισμένη, να δώσει τις μάχες της για το καλύτερο της Ρόδου, εκλεγμένη με την παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη «Με Δύναμη για τη Ρόδο».
Σύντομο Βιογραφικό
Η Τσαμπίκα Κιαχαγιά, γεννήθηκε στον Αρχάγγελο και μεγάλωσε στην Ιαλυσό.
Είναι παντρεμένη με τον Τσαμπίκο Μαγιόγλου και έχουν μια κόρη.
Είναι απόφοιτη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων ΤΕΙ Χαλκίδος. Μιλάει Αγγλικά. Συμμετείχε σε διάφορες εθελοντικές δράσεις όπως τα Special Olympics στη Ρόδο, festival ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της ΜΚΟ Act Up κ.α.
Υπήρξε ενεργό μέλος των πολιτιστικών ομάδων του Δήμου Ιαλυσού.
Ασχολείται με τα κοινά από τα μαθητικά της χρόνια.
Συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο Νομού Δωδεκανήσου, ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΙ Χαλκίδας με συμμετοχή στην 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Παιδείας και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου νεολαίας Ιαλυσού.
Είναι εκλεγμένο μέλος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Τα τελευταία 19 χρόνια εργάζεται σε ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού, σε διοικητική θέση.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Κιαχαγιά, οι εκλογές τελείωσαν και νέος δήμαρχος Ρόδου είναι πλέον κ. Αντώνης Καμπουράκης. Αισθάνεστε δικαιωμένη που τον ακολουθήσατε;
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που με φιλοξενείτε στην έγκριτη εφημερίδα σας και να ευχηθώ σε όλους όσους έχουν εκλεγεί καλή δύναμη στα καθήκοντα που θα αναλάβουν από την 1η Σεπτεμβρίου.
Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα όλοι εμείς που πιστέψαμε στις ικανότητες του Αντώνη Καμπουράκη και στο όραμα που έχει για το νησί μας. Έναν αγώνα που διήρκησε αρκετούς μήνες. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύθηκαν. Έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων απ’ άκρη σε άκρη του νησιού μας. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την ευκαιρία που μου έδωσαν να μπορέσω να προσφέρω στον τόπο μας, ως μέλος της νέας δημοτικής αρχής, εκλέγοντάς με σε μια πολύ υψηλή θέση. Υπ αυτή την έννοια ναι, νοιώθω δικαιωμένη.
Το γεγονός ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους τίμησαν τον συνδυασμό μας, δικαιώνει την επιλογή μου να συμπορευθώ με τον Αντώνη Καμπουράκη, και να αγωνιστώ, ώστε να είναι ο νέος δήμαρχος Ρόδου. Ζητούμενο βεβαίως, από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα, είναι να δικαιώσουμε και εμείς τους πολίτες μας για την επιλογή τους αυτή.
• Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής που θα αναλάβει από 1η Σεπτεμβρίου 2019 καθήκοντα, κατά την άποψή σας;
Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι ο πολίτης και η βελτίωση της καθημερινότητάς του. Όπως προανέφερα, δική μας δουλειά είναι να δικαιώσουμε τους πολίτες για την επιλογή του συνδυασμού μας και του Αντώνη Καμπουράκη να αναλάβει την ηγεσία του Δήμου μας.
Αυτό άλλωστε το είχαμε επισημάνει και κατά την προεκλογική περίοδο. Να γίνει η Ρόδος μας ο τόπος που θα κερδίσει ξανά όλα τα αυτονόητα που στερήθηκε στα προηγούμενα χρόνια. Να λάμψει ξανά! Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε όλοι μαζί. Ήδη έχουμε στην διάθεσή μας περισσότερες από 18.000 προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαδικτυακή διαβούλευση που οργάνωσε ο συνδυασμός μας. Οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται και σε συνάρτηση με το πρόγραμμά μας, θα καθορίσουν τις προτεραιότητες που θα τεθούν από την νέα Δημοτική Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων μας.
• Ποια είναι τα προβλήματα της Ρόδου που έχουν συσσωρευτεί και παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια κατά την γνώμη σας;
Πρώτα ο Θεός, από 1η Σεπτεμβρίου κύριο μέλημά μας είναι η επίλυση θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και κατ’ επέκταση των επισκεπτών μας. Το μεγάλο στοίχημά μας είναι χαρούμενοι πολίτες, χαρούμενοι επισκέπτες. Όπως και να το κάνουμε είμαστε ένας τουριστικός προορισμός, που πέραν των πολιτών επιβάλλεται να φροντίσουμε και για την κατά το δυνατό καλύτερη παραμονή των ανθρώπων που επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους.
Εκτιμώντας τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει τόσο κατά τις περιοδείες μας στα χωριά του νησιού, όσο και στην πόλη της Ρόδου, αλλά και από προσωπικές επαφές που είχα, διαπιστώνουμε ότι γενικότερα τα θέματα καθημερινότητας αναφέρονται παντού και πολύ έντονα.
Οι πολίτες νοιώθουν παραμελημένοι. Και η προσωπική μου άποψη είναι ακριβώς η ίδια. Για παράδειγμα, στο σύνολο του νησιού ένα μεγάλο θέμα είναι η μη επαρκής υδροδότηση, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε και αυξάνεται η ζήτηση λόγω λειτουργίας των Τουριστικών Επιχειρήσεων (Ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ). Αυτό που επίσης έχει τεθεί από τους πολίτες είναι η παντελής έλλειψη τεχνικών έργων. Ελλιπής συντήρηση των δρόμων κ.λπ.
Τους τελευταίους μήνες βέβαια, παρακολουθήσαμε από την απερχόμενη δημοτική αρχή, μια προσπάθεια να μπαλώσει την τελευταία στιγμή, όσο περισσότερες «τρύπες» μπορούσε… Πέραν όμως των γενικών θεμάτων εκ των οποίων ενδεικτικά σας ανέφερα δυο, και που δυστυχώς είναι πολύ περισσότερα, υπάρχουν και τα κατά τόπους θέματα. Καταλαβαίνετε ότι κάθε δημοτική ενότητα αλλά και κάθε τοπική έχει τις δικές της μοναδικές ανάγκες.

• Πώς βλέπετε το γεγονός πως είστε πολύ λίγες γυναίκες μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου κι εσείς καταφέρατε να εκλεγείτε;
Για την ακρίβεια μόνο δυο γυναίκες έχουμε εκλεγεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Μου προκαλεί εντύπωση διότι ως επί το πλείστον οι συνυποψήφιές μου τόσο στην παράταξή μας όσο και γενικότερα στις υπόλοιπες παρατάξεις, είναι δυναμικές γυναίκες, καταξιωμένες επαγγελματικά, κοινωνικά, με όρεξη και γνώσεις στα θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Είμαι βέβαιη πως η μη εκλογή γυναικών, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μεταφράζεται ως μη αποδοχή τους από το εκλογικό σώμα. Άλλωστε οι πολίτες της Ρόδου έχουν εκλέξει και στο παρελθόν τόσο στον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια αρκετές αξιόλογες γυναίκες, και οι οποίες με τη σειρά τους, από τις θέσεις που κατείχαν προσέφεραν πολύ μεγάλο έργο στον τόπο. Αλλά και αυτή τη φορά έχουμε εκλέξει γυναίκες και μάλιστα ορισμένες από αυτές κατάφεραν να πρωτεύσουν. Στα τοπικά συμβούλια για παράδειγμα έχει εκλεγεί ένας μεγάλος αριθμός γυναικών. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επίσης εκλέχθηκαν γυναίκες. Αρνούμαι λοιπόν να αποδεχθώ το ενδεχόμενο, όπως έχω ακούσει τελευταία και πολύ ενοχλήθηκα, κάτι τέτοιο να συνέβη για την υποβάθμιση του ρόλου της γυναίκας και των ικανοτήτων της. Σε μια δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να συμβεί και αυτό. Όπως για παράδειγμα στις επόμενες εκλογές, πιθανότατα να εκλεγούν περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες. Στην κάλπη δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Οι πολίτες δεν επιλέγουν τα πρόσωπα που θα στηρίξουν με βάση το φύλο. Έχουν διαφορετικά κριτήρια. Πιο ουσιαστικά.
Σε ό,τι αφορά στην δική μου εκλογή, χρειάστηκε να δουλέψω σκληρά, για αρκετούς μήνες. Πάντα με την βοήθεια κοντινών μου ανθρώπων, της οικογένειάς μου, των φίλων μου. Ανθρώπων οι οποίοι πίστεψαν στις δυνατότητές μου και αγωνίστηκαν μαζί μου ώστε να έχω αυτό το τελικό αποτέλεσμα, και τους οποίους θα ήθελα από εδώ να ευχαριστήσω.
Σαφώς δεν φθάνει κανείς να προσπαθήσει μόνο κατά την διάρκεια της εκάστοτε προεκλογικής περιόδου. Καλώς ή κακώς κάθε ένας από εμάς αφήνει το αποτύπωμα του στο πέρασμα της ζωής του, και έρχεται η στιγμή που θερίζει ό,τι έχει σπείρει.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ