ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο εδώλιο η σπείρα που λεηλατούσε τον ηλεκτροφωτισμό της Ρόδου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
καλωδια-κλοπή
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η δίκη για την υπό­θε­ση κλο­πών κα­λω­δί­ων στη Ρόδο ανα­βλή­θη­κε για τις 2 Ιου­νί­ου 2026, με 6 κα­τη­γο­ρού­με­νους να αντι­με­τω­πί­ζουν σο­βα­ρές κα­τη­γο­ρί­ες.
  • Η σπεί­ρα είχε ορ­γα­νω­μέ­νη δομή και δρού­σε κυ­ρί­ως τη νύχτα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ει­δι­κά ερ­γα­λεία και φορ­τη­γό για τις κλο­πές.
  • Οι κα­τη­γο­ρού­με­νοι φέ­ρο­νται να είχαν κλέ­ψει κα­λώ­δια αξίας δε­κά­δων χι­λιά­δων ευρώ, με ση­μα­ντι­κή ζημία για τις υπο­δο­μές.
  • Η δράση τους εκτεί­νε­ται σε διε­τία, με επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες κλο­πές σε διά­φο­ρες πε­ριο­χές της Ρόδου, προ­κα­λώ­ντας σο­βα­ρές φθο­ρές.
  • Ο αρ­χη­γός της ομά­δας φέ­ρε­ται να κα­θο­δη­γού­σε τις εγκλη­μα­τι­κές ενέρ­γειες, με οι­κο­νο­μι­κό όφε­λος από την υψηλή τιμή του χαλ­κού στην αγορά.

Η δίκη για την υπό­θε­ση που έχει προ­κα­λέ­σει αί­σθη­ση στη Ρόδο και αφορά εξαρ­θρω­μέ­νη σπεί­ρα συ­στη­μα­τι­κών κλο­πών κα­λω­δί­ων ηλε­κτρο­φω­τι­σμού ανα­βλή­θη­κε πρό­σφα­τα για τις 2 Ιου­νί­ου 2026. Οι 6 κα­τη­γο­ρού­με­νοι θα δι­κα­στούν ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Δω­δε­κα­νή­σου επί κα­κουρ­γη­μά­των.

Η επι­χεί­ρη­ση εξάρ­θρω­σης της ομά­δας ήταν απο­τέ­λε­σμα μα­κράς και συ­ντο­νι­σμέ­νης αστυ­νο­μι­κής έρευ­νας στην οποία συμ­με­τεί­χαν η Υπο­διεύ­θυν­ση Ασφα­λεί­ας Ρόδου, αστυ­νο­μι­κοί του Αστυ­νο­μι­κού Τμή­μα­τος Αρ­χαγ­γέ­λου και η Ομάδα Πρό­λη­ψης και Κα­τα­στο­λής Εγκλή­μα­τος. Οι έρευ­νες κα­τέ­λη­ξαν στη σύλ­λη­ψη 5 ημε­δα­πών, ηλι­κί­ας 25, 19, 20, 29 και 29 ετών, κα­τοί­κων Αρ­χαγ­γέ­λου, καθώς και ενός 24χρο­νου αθίγ­γα­νου, ιδιο­κτή­τη μά­ντρας ανα­κυ­κλώ­σι­μων υλι­κών, ο οποί­ος φέ­ρε­ται να ήταν ο τε­λι­κός απο­δέ­κτης των κλο­πι­μαί­ων.

Οι κα­τη­γο­ρού­με­νοι είχαν συ­γκρο­τή­σει καλά ορ­γα­νω­μέ­νη ομάδα με ιε­ραρ­χι­κή δομή, δια­κρι­τούς ρό­λους και στα­θε­ρό σχέ­διο δρά­σης. Κι­νού­νταν σχε­δόν απο­κλει­στι­κά κατά τις με­τα­με­σο­νύ­κτιες ώρες, εξο­πλι­σμέ­νοι με ει­δι­κά ερ­γα­λεία κοπής και φορ­τη­γό με­τα­φο­ράς, απο­σπώ­ντας με τα­χύ­τη­τα τα κα­λώ­δια ηλε­κτρο­φω­τι­σμού και διο­χε­τεύ­ο­ντάς τα στη συ­νέ­χεια στη μά­ντρα σκραπ του 24χρο­νου. Οι αστυ­νο­μι­κές αρχές δια­πί­στω­σαν επα­να­λη­ψι­μό­τη­τα και με­θο­δι­κό­τη­τα στον τρόπο δρά­σης, με χρήση των ίδιων ερ­γα­λεί­ων, δια­δρο­μών και τε­χνι­κών από­σπα­σης χαλ­κού, ενώ η επε­ξερ­γα­σία και με­τα­πώ­λη­ση των κλο­πι­μαί­ων γι­νό­ταν με τρόπο που κα­θι­στού­σε δύ­σκο­λο τον εντο­πι­σμό της προ­έ­λευ­σής τους.

Ένας εκ των κα­τη­γο­ρου­μέ­νων φέ­ρε­ται ως ο «αρ­χη­γός» της ομά­δας, που λει­τουρ­γού­σε υπό την κα­θο­δή­γη­σή του με κοινό δόλο και διαρ­κή εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Το οι­κο­νο­μι­κό όφε­λος για τη σπεί­ρα ήταν ση­μα­ντι­κό, ιδίως λόγω της υψη­λής τιμής που δια­τη­ρού­σε τότε ο χαλ­κός στη διε­θνή αγορά.

Το εύρος της δρά­σης τους εκτεί­νε­ται σε βάθος διε­τί­ας. Τον Οκτώ­βριο του 2020 αφαι­ρέ­θη­καν 2.200 μέτρα κα­λω­δί­ων από την Εθνι­κή Οδό Ρόδου–Λίν­δου, αξίας 14.000 ευρώ. Τον Μάρ­τιο του 2021, στο 38ο χι­λιό­με­τρο της ίδιας οδού, η σπεί­ρα απέ­κο­ψε 1.500 μέτρα κα­λω­δί­ων αξίας 7.500 ευρώ.

Στις 16 Νο­εμ­βρί­ου 2021, στην πε­ριο­χή Λα­χα­νιάς, αφαι­ρέ­θη­καν 4 στρο­φεία κα­λω­δί­ων και 4 σα­κού­λες με τμή­μα­τα κα­λω­δί­ων συ­νο­λι­κής αξίας 8.000 ευρώ, ενώ 2 ημέ­ρες αρ­γό­τε­ρα, στις 18 Νο­εμ­βρί­ου 2021, στη γέ­φυ­ρα Γα­δου­ρά, η ομάδα απέ­κο­ψε κα­λώ­δια μή­κους 800 μέ­τρων αξίας 20.000 ευρώ. Τον ίδιο μήνα, στη Μα­λώ­να, αφαι­ρέ­θη­καν κα­λώ­δια μή­κους 660 μέ­τρων αξίας 9.000 ευρώ. Τον Δε­κέμ­βριο του 2021, στο φράγ­μα Γα­δου­ρά στα Λά­ερ­μα, προ­κλή­θη­καν σο­βα­ρές φθο­ρές σε εγκα­τα­στά­σεις της εται­ρεί­ας «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.», με αφαί­ρε­ση κα­λω­δί­ων 1.500 μέ­τρων αξίας άνω των 26.000 ευρώ και κα­τα­στρο­φή 2 προ­βο­λέ­ων φω­τι­σμού. Τέλος, τον Απρί­λιο του 2022, στον κόμβο Μα­σά­ρων, κλά­πη­καν 550 μέτρα κα­λω­δί­ων αξίας 12.000 ευρώ.

Η συ­νο­λι­κή ζημία από τη δράση της σπεί­ρας υπο­λο­γί­ζε­ται σε δε­κά­δες χι­λιά­δες ευρώ, με το κό­στος απο­κα­τά­στα­σης να υπερ­βαί­νει σε αρ­κε­τές πε­ρι­πτώ­σεις το ίδιο το οι­κο­νο­μι­κό όφε­λος των δρα­στών.

Οι 6 κα­τη­γο­ρού­με­νοι αντι­με­τω­πί­ζουν, ανά πε­ρί­πτω­ση, κα­τη­γο­ρί­ες για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής ορ­γά­νω­σης, συ­γκρό­τη­ση και έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση, δια­κε­κρι­μέ­νες κλο­πές από κοι­νού και κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση, ηθική αυ­τουρ­γία σε δια­κε­κρι­μέ­νες κλο­πές, καθώς και απο­δο­χή και διά­θε­ση προ­ϊ­ό­ντων εγκλή­μα­τος ιδιαί­τε­ρα με­γά­λης αξίας.

Την υπε­ρά­σπι­σή τους έχουν ανα­λά­βει οι δι­κη­γό­ροι κ.κ. Ακης Δη­μη­τριά­δης, Μα­τού­λα Πα­πα­βερ­γή, Στέ­λιος Κιουρ­τζής και Δήμος Μου­τά­φης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.