Συνεντεύξεις

B. Δοντάς: «Θα πρέπει να κάνουμε τον επισκέπτη να αισθανθεί ότι έχει έρθει σε ένα ασφαλή και φιλικό προορισμό»

Η νέα τουριστική σεζόν ξεκινά με την προσδοκία για ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Επαγγελματιών της Μ. Πόλης (Σ.Ε.Ε.Μ.Π.), Βασίλης Δοντάς σε συνέντευξή του προς τη «δ», δηλώνει ότι θα πρέπει όλοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη, να τηρούν σχολαστικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού, ώστε ο επισκέπτης να νιώθει και να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα ασφαλή, φιλικό προορισμό. «Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, εάν επικεντρωθούμε στην ασφάλεια και αποφύγουμε τα απρόοπτα», δηλώνει εμφατικά ο κ. Δοντάς.

• Κύριε Δοντά, ποιες είναι οι προσδοκίες των εμπόρων της Μεσαιωνικής Πόλης από τη φετινή σεζόν;
Θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά και αισιόδοξα. Πιστεύουμε ότι σταδιακά θα πυκνώσει η ροή των πτήσεων και ότι μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται η κίνηση. Η Παλιά Πόλη είναι έτοιμη για τη σεζόν. Εάν κάνετε μία βόλτα στα σοκάκια, θα διαπιστώσετε ότι οι καταστηματάρχες βρίσκονται στις επάλξεις. Αρκετά καταστήματα έχουν ανοίξει και πολλά περισσότερα θα ανοίξουν στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πέρυσι, κάτω από πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες, η αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης λειτούργησε άψογα. Όλοι οι επαγγελματίες έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτό τον καλό μας εαυτό πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη φορά, να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας αποτελούν πολύ μεγάλη ανάγκη. Θα πρέπει να κάνουμε τον επισκέπτη να αισθανθεί ότι έχει έρθει σε ένα ασφαλή, φιλικό προορισμό όπου παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες. Παρακαλώ τους συναδέλφους να είναι το ίδιο προσεκτικοί, όπως και πέρυσι. Να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν τις μάσκες για να μην έχουμε δυσαρεστημένους επισκέπτες και προπάντων να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων…
• Υπάρχει τα τελευταία χρόνια έντονη κινητικότητα. Κλείνουν παλιές επιχειρήσεις και ανοίγουν νέες… Πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο στην αγορά της Μ. Πόλης;
Όντως, έχουν αλλάξει χέρια πολλά καταστήματα… Υπάρχουν ακόμη κάποια ξενοίκιαστα, αν και πιστεύω ότι θα νοικιαστούν στο επόμενο διάστημα. Όλοι οι επιχειρηματίες της Μ. Πόλης ευελπιστούν ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα φέτος, οπότε θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές πάση θυσία… Προσωπικά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, εφόσον επικεντρωθούμε στην ασφάλεια και αποφύγουμε τα απρόοπτα.
• Πώς βλέπετε τη… διείσδυση μεγάλων αλυσίδων στη Μεσαιωνική Πόλη;
Δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες στην Μ. Πόλη τους οποίους διακρίνει διαφορετική επαγγελματική αντίληψη. Οι επενδύσεις τους ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, συντελώντας στην αναβάθμιση της εικόνας εντός των τειχών. Καλώς η κακώς οι παλαιότεροι έμποροι και καταστηματάρχες ακολουθούν την πεπατημένη, αδυνατώντας να βγουν έξω από το καθιερωμένο πλαίσιο. Οι νέοι έχουν φρέσκιες ιδέες και δεν διστάζουν να κάνουν την… υπέρβαση.
Έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά η εμφάνιση των μεγάλων αλυσίδων στη Μ. Πόλη. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται σαφώς για προσεγμένες και καλοστημένες επιχειρήσεις που επίσης αναβαθμίζουν την εικόνα της Παλιάς Πόλης, γεγονός θετικό. Από την άλλη δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας… Οι αλυσίδες τείνουν να επικρατούν στο τέλος και αφανίζονται οι ντόπιες επιχειρήσεις, γεγονός που απευχόμαστε. Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη σεζόν.
• Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι, κύριε Δοντά, η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων της Μ. Πόλης; Βοήθησαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στην αγορά;
Όλος ο περσινός προγραμματισμός ανετράπη… Η κυβέρνηση ικανοποίησε αρκετά από τα αιτήματα που υπέβαλε ο Σ.Ε.Ε.Μ.Π. ήδη από την αρχή της πανδημίας το 2020, όπως η μετακύληση της εξόφλησης των επιταγών, η μείωση των μισθωμάτων-επαγγελματικών μισθώσεων, η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών κλπ. Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, βοήθησαν αρκετά να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Εξίσου σημαντικό εργαλείο, ήταν και το πρόγραμμα “Νησίδα” της ΠΝΑΙ, στο οποίο εντάχθηκαν εξ όσων γνωρίζω αρκετοί συνάδελφοι στην Παλιά Πόλη.
• Ποια είναι η εικόνα της Παλιάς Πόλης σήμερα; Είναι έτοιμοι για την υποδοχή των πρώτων επισκεπτών;
Παρόλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της καραντίνας, το ΔΣ του Σ.Ε.Ε.Μ.Π. πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων με τους οποίους συζητήσαμε όλα τα καίρια θέματα. Η έναρξη της τουριστικής σεζόν βρίσκει την Π. Πόλη σε καλή κατάσταση. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια πλύθηκαν οι δρόμοι και τα σοκάκια της Μ. Πόλης από την ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. έπειτα από ενέργειες του αντιδημάρχου κ. Σ. Δράκου με τον οποίο έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Καθαρίστηκαν τα παρκάκια, έγινε αποψίλωση και σύντομα θα τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων. Υπάρχει ευταξία και συζητάμε για την διαχείριση άλλων καταστάσεων που αφορούν τους χώρους στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων κλπ… Γενικώς, υπάρχει ένας καλός συντονισμός και πιστεύω ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά με ορατό αποτέλεσμα τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες μας.
• Φαντάζομαι πως η αγορά της Μ. Πόλης ελπίζει και στην ανάκαμψη του θαλάσσιου τουρισμού…
Περιμένουμε σήμερα Κυριακή το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff. Πρόκειται όμως για μία «bubble» κρουαζιέρα. Οι επιβάτες θα συμμετέχουν μόνο σε οργανωμένες εκδρομές που θα έχει προγραμματίσει το πλοίο. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Αγορά της Μ. Πόλης, τη Λίνδο, το Μαντράκι… Αυτό το μοντέλο κρουαζιέρας προκύπτει από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που διέπουν το θαλάσσιο τουρισμό και που ακολουθούν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες. Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, από τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι «πράσινες» κρουαζιέρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιβάτες θα είναι εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού και θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα… Εκτιμούμε συνεπώς ότι θα επισκέπτονται την Παλιά Πόλη, όπως και όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος… Η αγορά της Π. Πόλης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον θαλάσσιο τουρισμό. Η απώλεια των κρουαζιερόπλοιων πέρυσι, λόγω της πανδημίας ήταν ένα μεγάλο πλήγμα! Ευελπιστούμε ότι θα ανακάμψει ο θαλάσσιος τουρισμός…
• Κλείνοντας κύριε Δοντά, ποιες δράσεις έχει προγραμματίσει ο Σ.Ε.Ε.Μ.Π. για το επόμενο διάστημα;
Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο θα τοποθετήσουμε μία μεγάλη πινακίδα απέναντι από το αεροδρόμιο καλώντας τους τουρίστες να επισκεφθούν την Π. Πόλη. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΡΟΔΑ κ. Τσίκκη που θα μας παραχωρήσει δύο λεωφορεία για την τοποθέτηση διαφήμισης. Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση μίας σειράς δράσεων οι οποίες ήταν προγραμματισμένες από καιρό και είχαν μείνει πίσω λόγω των συνθηκών…
Ο ρόλος του Σ.Ε.Ε.Μ.Π. είναι καθαρά δυναμικός και άμεσος, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της αγοράς της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ώστε να πάρει την υψηλή θέση που της αξίζει, μέσα στον μεγάλο εμπορικά πληθυσμιακό όγκο που εδράζεται το νησί μας. Αυτό το ρόλο είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα και με όλες μας τις δυνάμεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου