Συνεντεύξεις

B. Mανέττας: «Στόχος μας είναι η εξασφάλιση επαρκούς και καλής ποιότητας νερού»

«Στόχος του δημάρχου κ. Καμπουράκη και της σημερινής διοίκησης της ΔΕΥΑΡ είναι η εξασφάλιση επαρκούς και καλής ποιότητας νερού στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας», δηλώνει στην «δ» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλης Μανέττας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιχείρησης για την τουριστική σεζόν.
Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Η υπόσχεση που δώσαμε προεκλογικά για να λάμψει η Ρόδος ξανά δεν ήταν ένα προεκλογικό σύνθημα. Είναι μια δέσμευση που θα την τηρήσουμε!» ενώ μιλάει για τις νέες γεωτρήσεις στο νησί, για τα έργα που εντάχθηκαν κι εκείνα που είναι σε εξέλιξη ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ιικό φορτίο στα λύματα σε όλο το νησί.
• Κύριε Μανέττα, ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν. Είναι έτοιμη η ΔΕΥΑΡ να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του νησιού της Ρόδου και των επισκεπτών που θα έρθουν; Τι σχεδιάζετε για την περιοχή της Νότιας Ρόδου που έχει πολλές απαιτήσεις;
Στόχος του δημάρχου κ. Καμπουράκη και της σημερινής διοίκησης της ΔΕΥΑΡ είναι η εξασφάλιση επαρκούς και καλής ποιότητας νερού στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.
Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή υδροδότηση της Νότιας Ρόδου προχωρήσαμε στην διάνοιξη έξι γεωτρήσεων στη Δ.Ε. Λίνδου-Καλάθου οι οποίες όλες μαζί δίνουν 100 με 120 m3/h, ποσότητα ικανοποιητική και νερό καλής ποιότητας.
Βρισκόμαστε στο στάδιο της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων και στην συνέχεια θα κατασκευάσουμε το δίκτυο αγωγών για να συνδεθούν οι γεωτρήσεις με τις δεξαμενές.
Στην περιοχή της Λάρδου έχουν διανοιχτεί δύο γεωτρήσεις και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει προσπάθεια για την αξιοποίηση μιας άλλης γεώτρησης στην περιοχή Σταφύλια και ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε στην διάνοιξη μιας ακόμη γεώτρησης προκειμένου να ενισχύσουμε την υδροδότηση των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής και της κατασκήνωσης που λειτουργεί η Μητρόπολη Ρόδου.
Ανόρυξη μιας γεώτρησης θα γίνει και στην περιοχή της Λαχανιάς για την εξυπηρέτηση των τοπικών κοινοτήτων της Λαχανιάς και Μεσαναγρού.
• Έγινε γνωστό ότι όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είχατε προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Πού έχουν γίνει; Δίνουν αρκετό νερό;
Πράγματι και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα υδροδότησης προχωρήσαμε στην διάνοιξη γεωτρήσεων, όπως είναι η τοπική κοινότητα Κρητηνίας όπου πραγματοποιήσαμε τρείς γεωτρήσεις αλλά δυστυχώς μόνο στην μία βρέθηκε νερό. Επειδή γενικά η δημοτική ενότητα Αταβύρου παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα και είναι μια δύσκολη περιοχή έχει προγραμματιστεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωλογικών, Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών να προβούμε σε γεωφυσικές διασκοπίσεις για εξεύρεση λύσεων στην περιοχή. Αφού καθοριστούν οι θέσεις θα γίνουν ανορύξεις για να υδροδοτήσουν τις περιοχές Έμπωνας, Κρητηνίας και Μαδρικό. Γεωφυσικές διασκοπίσεις για τον εντοπισμό βέλτιστων θέσεων θα γίνουν και στην περιοχή της Αρνίθας, Ιστρίου και Προφύλιας.
• Πώς είναι η κατάσταση του ιικού φορτίου στα λύματα σε όλο το νησί; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;
Ο Δήμος Ρόδου και η ΔΕΥΑΡ, έχοντας ως πρώτο μέλημα τους την προστασία της δημόσιας υγείας των δημοτών τους και με αφορμή την αυξητική τάση που έδειχνε να έχει η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα μας, προχώρησε σε ειδικές αναλύσεις στα αστικά λύματα, για την ανίχνευση του ιού. Η ΔΕΥΑΡ προέβη στην εργαστηριακή διερεύνηση του ιού SARS-COV-2 στα λύματα του βιολογικού καθαρισμού.
Η ΔΕΥΑΡ ξεκίνησε τις αναλύσεις σε συνεργασία με διαπιστευμένο εργαστήριο των Αθηνών το Νοέμβριο πραγματοποιώντας δύο αναλύσεις τα αποτελέσματα των οποίων δεν έδειξαν ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Αυτό σταμάτησε για κάποιο διάστημα κατά το οποίο υπήρχε ύφεση κρουσμάτων.
Επαναλάβαμε τις αναλύσεις το Φεβρουάριο που υπήρχε έξαρση με περισσότερες αναλύσεις. Στις 23/02/2021 πραγματοποιήσαμε 5 συνολικά αναλύσεις σε διάφορα σημεία του δικτύου αποχέτευσης τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν αυξημένο ιικό φορτίο μόνο σε ένα.
Από τις 23/02/2021 μέχρι σήμερα πραγματοποιούμε αναλύσεις σχεδόν κάθε εβδομάδα σε διαφορετικά αντλιοστάσια κάθε φορά. Συνολικά πραγματοποιήσαμε 25 αναλύσεις. Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν προκύπτει κάτι το ανησυχητικό και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποια ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στο οποίο διαβιβάζουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Εάν υπήρχε κάτι το ανησυχητικό φαντάζομαι ότι θα είχαμε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο.
Είστε ικανοποιημένος από την ένταξη έργων και την πορεία τους όπως το είχατε προγραμματίσει από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης;
Η υλοποίηση του νέου Τεχνικού Προγράμματος της ΔΕΥΑΡ εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς αλλά αυτό δεν μας εφησυχάζει. Να ξεκινήσω από την καθημερινότητα και να σας πω ότι τα συνεργεία μας επιχειρούν σε όλο το νησί κάθε μέρα, χωρίς ωράριο λύνοντας προβλήματα του κόσμου κάτι που αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση μας, αλλά το λέω μόνο και μόνο γιατί πιστεύω ότι ο χρόνοι αποκατάστασης έχουν σημαντική συντμηθεί.
Ολοκληρώθηκε σχεδόν η αναβάθμιση των αντλιοστασίων λυμάτων από Τραουνού έως το Βόδι.
• Ολοκληρώνεται και το έργο υδροδότησης της Ιαλυσού από το Φράγμα.
• Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο αντικατάστασης κεντρικών αγωγών του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Ρόδου. Η ολοκλήρωση του έργου αυτού ενδέχεται να καθυστερήσει λίγο γιατί στις εκσκαφές βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα και θα περιμένουμε λίγο μέχρι να ολοκληρώσει η αρχαιολογική υπηρεσία τις εργασίες που απαιτούνται.
Και τα τρία αυτά έργα, χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρέχει.
Προς ολοκλήρωση βρίσκεται και το έργο αντικατάσταση δικτυών Μανδρικού.
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο Διεθνής διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών συντήρησης συστημάτων τηλεελέγχου ύδρευσης δημοτικών ενοτήτων Ρόδου και Πεταλούδων.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση έργου Αντικαταστάσεις Δικτύων Ύδρευσης – Άρδευσης έτους 2021.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός «Άρση και αποκατάσταση βλαβών Ανατολικής πλευράς Ρόδου.
Η υπηρεσία αντλιοστασίων ύδατος πραγματοποίησε δεκάδες επισκευές σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και προχώρησε σε αποκατάσταση κτηριακών υποδομών που εγκυμονούσαν κινδύνους. Προγραμματίσαμε και ήδη πραγματοποιούμε απολυμάνσεις και καθαρισμούς στις δεξαμενές μας. Το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να καθαριστεί και να απολυμανθεί και η τελευταία δεξαμενή που είναι στην ευθύνη της ΔΕΥΑΡ.
Εγκαταστήσαμε οικίσκους στέγασης αυτοματισμού χλωρίωσης σε δεκάδες δεξαμενών.
Τοποθετήσαμε αυτόματα συστήματα τηλεελέγχου ακόμα και στα πιο απομακρυσμένες περιοχές του νησιού. Ηλεκτροδοτήσαμε νέες γεωτρήσεις και τις θέσαμε σε λειτουργία, εγκαταστήσαμε αυτόματα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και τοποθετήσαμε φωτοβολταικά συστήματα στις δεξαμενές εκμεταλλευόμενοι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αναβαθμίσαμε δεξαμενές ύδατος τοποθετώντας νέου τύπου σύγχρονα εξωτερικά αντλητικά συγκροτήματα.
Σε περιοχές που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα ελλείψεις νερού τοποθετήσαμε αυτόματα πιεστικά συγκροτήματα δίνοντας λύση σε συνδημότες μας που είχαν ταλαιπωρηθεί για αρκετό καιρό.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην ένταξη του έργου: «Αναβάθμιση – Αντικατάσταση Εξοπλισμού ΕΕΛ Ρόδου στη θέση ΒΟΔΙ, με Λειτουργία και Συντήρηση», προϋπολογισμού 17.817.312,00 € (με τον ΦΠΑ).
στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του ΥΠΕΣ.
Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας και σε επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στις 19.09.2019 με τον δήμαρχο κ. Καμπουράκη διαπιστώσαμε αυτό που ήταν γνωστό σε όλους. Μια τριτοκοσμική εικόνα του βιολογικού με τις εγκαταστάσεις να βρίσκονται στα όρια της επιχειρησιακής του λειτουργείας. Η εντολή του δημάρχου ήταν σαφής και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Δημάρχου οι υπηρεσίες μας ολοκλήρωσαν τις αναγκαίες μελέτες και υποβάλαμε την πρότασή μας στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του ΥΠΕΣ στις 02.12.2020.
Με τη σύμφωνη γνώμη και παρέμβαση του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, προωθήθηκε πριν λίγες μέρες στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεδρίασε στις 10.05.2021 για να εξετάσει τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί απ’ όλη τη χώρα, στην Πρόσκληση ΑΤ02 (Αποχέτευση) του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Η Επιτροπή, με απόφαση του ΑνΥΠ Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, ενέταξε την πρόταση της ΔΕΥΑΡ στα χρηματοδοτούμενα έργα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Η ένταξη της συγκεκριμένης πρότασης, αποτελεί τη μεγαλύτερη ένταξη έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, από τη σύσταση της ενιαίας ΔΕΥΑΡ το 2011 και από τις μεγαλύτερες στην συνολική ιστορία της. Είναι η πρώτη, αλλά όχι η μόνη. Θ’ ακολουθήσουν κι άλλες, τόσο στο Πρόγραμμα Τρίτσης, όσο και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κλπ).
Η υπόσχεση που δώσαμε προεκλογικά για να λάμψει η Ρόδος ξανά δεν ήταν ένα προεκλογικό σύνθημα. Είναι μια δέσμευση που θα την τηρήσουμε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Καμπουράκη γιατί πίστεψε στην αναγκαιότητα αυτού του έργου και η παρέμβαση του στην τελική ένταξη υπήρξε καθοριστική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου