Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες, έπειτα από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ανάγκη λειτουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, διαδικτυακή καμπάνια στην πλατφόρμα του Avaaz του μεγαλύτερου διαδικτυακού κινήματος που υπήρξε ποτέ παγκοσμίως.
Το κίνημα του Avaaz, με γνώμονα την κοινή βούληση, δίνει δύναμη στις φωνές των πολιτών για να μπορούν να επηρεάσουν πολιτικές αποφάσεις. Κάθε βδομάδα, εκατομμύρια πολίτες από κάθε γωνιά της γης και κάθε κοινωνικό φάσμα, λαμβάνουν δράση μέσω του Avaaz πάνω σε φλέγοντα ζητήματα όπως διαφθορά, φτώχεια, ανθρώπινα δικαιώματα και κλιματική αλλαγή.
Το μοντέλο διαδικτυακής οργάνωσης του Avaaz επιτρέπει σε χιλιάδες πολιτικές δράσεις, μικρές ή μεγάλες, να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια ισχυρή συλλογική δύναμη.
Ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, μετά την τεράστια απήχηση που είχε το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, ξεκίνησε τη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών που βρήκε απήχηση όχι μόνο στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα αλλά το υπογράφουν και άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Στο διαδικτυακό ψήφισμα, που κάνει το γύρο της Ελλάδας, παρατίθεται όλο το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», κι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υποβληθεί συνοδευόμενο από τις υπογραφές, στο Υπουργείο Υγείας.
Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στη «δ», η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, μετά και την ανάδειξη του θέματος από την εφημερίδα μας, ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, σε νέες βάσεις. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, σε επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Βασίλη Κουλουλία, κατά την εκτίμησή του, πληρούνται οι προϋποθέσεις για την λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, λόγω αφενός του μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών που εξυπηρετούνται από το Ογκολογικό Τμήμα, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, και αφετέρου επειδή είναι σημείο αναφοράς και για τους ογκολογικούς ασθενείς και των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου και όχι μόνο.
Όπως έγραψε χθες η «δ», η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, το οποίο θα εξυπηρετεί τους ογκολογικούς ασθενείς όλης της Δωδεκανήσου, αναδείχθηκε εκ νέου στη διάρκεια της καραντίνας.
Τα ταξίδια των ασθενών που έπρεπε να υποβληθούν σε ακτινοβολία σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσσαλονίκη και Κρήτη κυρίως, γίνονται όλο αυτό το διάστημα μετ΄εμποδίων λόγω του περιορισμού των πτήσεων και των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, με τους ασθενείς των μικρότερων νησιών να είναι σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.
Παρότι έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου που εξυπηρετεί ασθενείς οι οποίοι είτε παρακολουθούνται γιατί έχουν τελειώσει τις θεραπείες τους είτε λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία, οι οποίοι ανέρχονται σε 1.382 ασθενείς από 1.132 ασθενείς μέχρι τον 12/2018 (22% αύξηση σε σχέση με το 2018!), εντούτοις για το Ακτινοθεραπευτικό δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα.
Συνολικά έγιναν στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου για το 2019, 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1.084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1.194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2.278!).
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, η ολοκλήρωση της περιόδου της καραντίνας θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας προσπάθειας για την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, η οποία «πάγωσε» στη διάρκεια της θητείας του πρώην υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου στη «δ», ο τότε υπουργός Υγείας, είχε συνδέσει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος με τον αριθμό των ασθενών, εκτιμώντας ότι ήταν μικρός και δεν μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία του, παρότι θα εξυπηρετούσε γεωγραφικά έναν μεγάλο αριθμό νησιωτών που αναγκάζονται να μετακινούνται είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, είτε πολλές φορές και με τα δύο, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες.
Μάλιστα, παρέθεσε έναν ακόμα σημαντικό λόγο για την λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, σημειώνοντας πως στα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, ζητούν χρήματα από τους καρκινοπαθείς για να υποβληθούν σε ακτινοβολίες παρότι καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γ. Χατζημάρκος, στηρίζει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, οικονομικά αλλά και μελετητικά και η λειτουργία του σε συνδυασμό με το Ογκολογικό Τμήμα, θα παρέχει στους ογκολογικούς ασθενείς που συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή μας επαρκή περίθαλψη στον τόπο τους.

Oσοι επιθυμούν να υπογράψουν το ψήφισμα μπορούν να το κάνουν στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/ypoyrgeio_ygeias__dimioyrgia_aktinotherapeytikoy_kentroy_dodnisoy/?fWaEdmb&fbclid=IwAR0JlgncGvgUDChyqjMagtG6NTy48MO2Cn9Ssz2qLjRRKRedgE8lHRc47iQ

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ