Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε διακινητές μεταναστών.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 36 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 56.000 ευρώ στους Τούρκους διακινητές R. Z. του Y. A. 36 ετών και M. Z. του Α., 35 ετών, που μετέφεραν το πρωί της 29ης Μαρτίου 2015, 14 Σύρους μετανάστες με πολυεστερικό σκάφος στο Πέδι της Σύμης.
Συνολικά εντοπίστηκαν σε ορεινή βραχώδη περιοχή οι δύο διακινητές και 14 παράτυποι μετανάστες εκ των οποίων ο ένας εγκλωβίστηκε σε δύσβατη περιοχή, παρουσιάζοντας ενδείξεις από πιθανό έμφραγμα του μυοκαρδίου σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση ελεγκτή ιατρού του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης.
Διενεργήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού με super puma και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Κατά την προανάκριση οι διακινητές ομολόγησαν ότι μετέφεραν τους μετανάστες από την Μαρμαρίδα Τουρκίας στη Σύμη έναντι χρηματικού ποσού ενώ οι μετανάστες δήλωσαν ότι κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους στην Ελλάδα.
-Ποινή κάθειρξης 77 ετών και ενός μηνός (εκτιτέα τα 10) και χρηματική ποινή 158.000 ευρώ επέβαλε το ίδιο δικαστήριο στους Ουκρανούς διακινητές B. O. του V., 36 ετών και V. D. του A., 35 ετών, που συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού στην περιοχή Λουμπούδι της Τήλου.
Η έφεση των δύο κατηγορούμενων απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη.
Ειδικότερα, την 14η Απριλίου 2015 και περί ώραν 11:00 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πλοίαρχο του επιβατηγού-καταμαράν «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΕΞΠΡΕΣ», το οποίο κατευθυνόταν από την Τήλο προς την Νίσυρο, για την ύπαρξη ύποπτου θαλαμηγού σκάφους λευκού χρώματος, περίπου 20 μέτρων που απομακρυνόταν από τις ακτές της Τήλου, ενώ ταυτόχρονα πληροφόρησε ότι εντόπισε στην παρακείμενη παραλία πενήντα με εξήντα άτομα.
Περί ώρα 12:40, το ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εντοπίστηκε από σκάφος του Λιμενικού και ύστερα από καταδίωξη μικρής χρονικής διάρκειας ακινητοποιήθηκε.
Ακολούθως στελέχη του Λιμενικού επιβιβάστηκαν στο ύποπτο σκάφος, διαπίστωσαν ότι επέβαιναν οι ανωτέρω δύο συλληφθέντες και το οδήγησαν στο λιμένα Λιβαδίων Τήλου.
Ταυτόχρονα εντοπίστηκαν από λιμενικούς στην περιοχή Λουμπούδι 75 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε χώρο κράτησης του Αστυνομικού Σταθμού Τήλου.
-Ποινή κάθειρξης 19 ετών και 3 μηνών και χρηματική ποινή 36.000 ευρώ επέβαλε το ίδιο δικαστήριο στους Σύρους διακινητές μεταναστών D. O. του M. 26 ετών και Μ. Υ. του M. 36 ετών.
Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν την 31η Αυγούστου 2015 και περί ώραν 08:30 στη θαλάσσια περιοχή Μαραθούντα της Σύμης.
Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών σκάφος της Λετονικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο του σχεδίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015», στο οποίο επέβαινε και σύνδεσμος του Λιμενικού της Σύμης, εντόπισε ένα ύποπτο πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος με σημαία Τουρκίας το οποίο τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση.
Οι διακινητές συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω να αποβιβάζουν παράτυπους μετανάστες σε βραχώδες σημείο, ενώ στη θέα του περιπολικού σκάφους δεν συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις των λιμενικών για νομότυπο έλεγχο, ανέπτυξαν ταχύτητα, έκαναν επικινδύνους ελιγμούς με σκοπό να εμβολίσουν το περιπολικό σκάφος και να διαφύγουν, άλλα ακινητοποιήθηκαν μετά από μικρής διάρκειας καταδίωξη. Το Λιμενικό περισυνέλεξε 14 μετανάστες.
-Ποινή κάθειρξης 38 ετών και χρηματική ποινή ύψους 170.000 ευρώ επιβλήθηκε στον 52χρονο Τούρκο δουλέμπορο Α. Υ. του Ν..
Ο κατηγορούμενος μετέφερε στο ακρωτήρι Λούρος της Κω την 17η Ιουλίου 2015 από το Bodrum με πολυεστερικό σκάφος 13 Σύρους μετανάστες και δύο Ιρακινούς.
-Ποινή κάθειρξης 19 ετών και χρηματική ποινή 75.500 ευρώ επέβαλε το ίδιο δικαστήριο στον G. Y. του Ι., ενώ στην ίδια υπόθεση φυγοδικεί ο S. K..
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στο Φαρμακονήσι την 2α Μαρτίου 2015. Μετέφερε από το Didim της Τουρκίας με ταχύπλοο σκάφος 10 Σύρους μετανάστες (3 άνδρες, 6 γυναίκες και έναν ανήλικο).
Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 28 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25).
-Ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματική ποινή 18.000 ευρώ επιβλήθηκε στον Μ. Κ. του A. Y. που συνελήφθη την 13η Μαρτίου 2015 και ώρα 02.35 στην Κω.
Ο κατηγορούμενος μετέφερε συγκεκριμένα με πολυεστερικό σκάφος από το Μποντρούμ 4 Σύρους μετανάστες (2 άνδρες και 2 γυναίκες) λαμβάνοντας ως οικονομικό αντάλλαγμα το ποσό των 2.000 ευρώ.
Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 18 ετών και 3 μηνών και σε χρηματική ποινή ύψους 50.500 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ