Εντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της ΔΕΥΑ Ρόδου από πληροφορίες, που θέλουν το 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να έχει κρίνει αρνητικά επί του ερωτήματος, που του απηύθυνε ο αναπληρωτής Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο, σχετικά με τη νομιμότητα του πρώτου εντάλματος πληρωμής 67 υπαλλήλων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού κι ακόμη 5 από τον Αρχάγγελο!
Οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, θύματα μιας πρωτοφανούς πολιτικής απάτης, επαναπροσελήφθησαν με επίκληση διατάξεως, που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η πληρωμή τους μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του 7ου Τμήματος και να θεωρηθεί είχε ανασταλεί και αναγκάστηκαν να εκδώσουν εις βάρος της επιχείρησης διαταγές πληρωμής.
Εκτοτε ανέμεναν την απόφαση, μέχρι που ενημερώθηκαν προφορικά πως το περιεχόμενο της δεν τους δικαιώνει. Υφίσταται, όπως αναφέρουν, μόνο ένα «παράθυρο» για δύο εργαζομένους, που η εργασιακή τους σχέση με την επιχείρηση δεν έχει κριθεί τελεσιδίκως. Το 7ο Τμήμα φέρεται να έχει αποφανθεί ότι δεν είναι δυνατή η θεώρηση του εντάλματος πληρωμής της μισθοδοσίας τους αλλά τονίζει συνάμα ότι στις περιπτώσεις που τελεσιδίκως κριθεί ότι υπάλληλοι εργάζοντο στην επιχείρηση με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τότε η μισθοδοσία τους θα πρέπει να καταβληθεί.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» στο άρθρο 13 του κατά τ’ άλλα «φωτογραφικού» νόμου για τους υπαλλήλους της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού, Ν.4483/2017 (ΦΕΚ 107/31-7-2017 τ.Α) αναφέρονται τα εξής:
«Το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούσε με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις του ν. 1069/ 1980 (Α΄ 191) και δεν κατατάχθηκε σε θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), εφόσον κατά την ημερομηνία συγχώνευσης είχε ενεργή σχέση εργασίας στις συγχωνευθείσες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απορροφώσας, κατατάσσεται, ύστερα από αίτησή του, σε θέσεις αορίστου χρόνου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης και από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Οι διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 3801/2009 (Α΄ 163) εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και στους εργαζομένους αυτούς».
Από την διατύπωση της συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου καθίσταται σαφές ότι αφορά σε υπαλλήλους «αορίστου χρόνου».
Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Ιαλυσού έχουν κριθεί όμως τελεσιδίκως από διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια ότι κακώς είχαν χαρακτηριστεί αορίστου χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι στιγμής τόσο τα Πολιτικά όσο και τα Διοικητικά Δικαστήρια έχουν κρίνει ότι κακώς είχαν θεωρηθεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι ως αορίστου χρόνου.
Κρίθηκε ό,τι η πρόσληψη των υπαλλήλων αυτών, καθώς και η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 103 του Συντάγματος και των άρθρων 14,18 και 21 του νόμου 2190/1994, γιατί παρακάμφθηκε το ΑΣΕΠ, ανεξαρτήτως της ρύθμισης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, η οποία δεν βρίσκει έρεισμα στην οδηγία 99/70/ΕΚ.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι την 20η Οκτωβρίου 2017 η ΔΕΥΑ Ρόδου προχώρησε στην κατάταξη των υπαλλήλων σε οργανικές θέσεις αφού προηγήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που έκανε δεκτές τις αιτήσεις επαναπρόσληψης τους δυνάμει του άρθρου 13 του Ν. 4483/2017 (Φ.Ε.Κ. 107/31-07-2017).

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ