“Ρύθμιση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αξιοκρατική επιλογή των επικεφαλής γραφείων φύλαξης και των αρχιφυλάκων στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας υπερψηφίστηκε στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και άλλες διατάξεις””, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

“Συγκεκριμένα”, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, “δεδομένου ότι οι επικεφαλής των γραφείων φύλαξης και οι αρχιφύλακες δεν συνιστούν θέσεις ευθύνης και ως εκ τούτου στην περίπτωσή τους δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο υπαλληλικός κώδικας, το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην καθιέρωση μιας διαφανούς διαδικασίας για την επιλογή τους με αντικειμενικά κριτήρια”.

“Με τον τρόπο αυτό”, συνεχίζει το ΥΠΠΟΑ, “διασφαλίζεται για πρώτη φορά η αξιοκρατία στον κρίσιμο τομέα του συντονισμού και της οργάνωσης της φύλαξης των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Προβληματισμός από ΠΕΥΦΑ

“Την απογοήτευσή της και τον έντονο προβληματισμό της” σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή “αιφνιδιαστικά και χωρίς διαβούλευση με τους εργαζόμενους”, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φύλαξης Υπαλλήλων Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ).

“Είμαστε κάθετα αντίθετοι, ζητάμε την απόσυρση της σχετικής διάταξης και ζητάμε επίσης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την καταψηφίσουν”, τόνισαν λίγο πριν την ψήφισή της οι αρχαιοφύλακες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, επισήμαναν ότι “και αυτή η ενέργεια παραβιάζει την συμφωνία για συνεργασία της ΠΕΥΦΑ με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ