ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Οι πρόσφυγες… κι η σωτηρία της ψυχής»

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Υψηλάντης Γιώργος

Γράφει ο Γιώργος Υψη­λά­ντης, επι­κε­φα­λής ΡΟΠΟΑΝ

Την ώρα που καρα­βιές προ­σφύ­γων φτάνουν στα νησιά μας -αν βεβαίως κατα­φέ­ρουν να γλυ­τώ­σουν τον πνιγμό-, φου­ντώ­νουν οι δηλώ­σεις, οι πολι­τι­κές προ­τά­σεις, οι αντι­δι­κίες, ενίοτε και οι γρα­φι­κό­τη­τες, όχι βέβαια για τη λύση, αλλά για την αντι­με­τώ­πιση του «φαι­νο­μέ­νου».

Θεωρώ ότι αντί ν’ ανη­συ­χούμε για τον κίνδυνο μη γίνουν τα νησιά μας «απο­θή­κες ψυχών» λες και είναι ασώ­μα­τες οι ψυχές αυτές, καλό θα ήταν ν’ ασχο­λη­θούμε με τη σωτηρία της δικής μας ψυχής, που όπως λέει και το τρα­γούδι «είναι πολύ μεγάλο πράγμα». Γι’ αυτό μπαίνω στον πει­ρα­σμό να κατα­γράψω μερικές σκέψεις.

Αν οι συν­θή­κες στη Συρία και στην ευρύ­τερη περιοχή, δεν απει­λού­σαν τη ζωή των αμάχων, θα άφηναν αλήθεια οι άνθρω­ποι αυτοί τη ζωή τους, τη δουλειά τους, τις περιου­σίες τους και θα έπαιρ­ναν το δρόμο της προ­σφυ­γιάς; Γιατί άραγε; Για να πνιγούν στο Αιγαίο; Για να κάνουν δια­κο­πές στα προ­αύ­λια των αστυ­νο­μι­κών τμη­μά­των και στις προ­βλή­τες των λιμα­νιών μας, εκθέ­το­ντας βάναυσα το «του­ρι­στικό» μας προϊόν; Για να θαυ­μά­σουν τα αξιο­θέ­ατα του Ηλε­κτρι­κού στον Πειραιά και να λια­στούν στην Ομόνοια ή για να βρουν μήπως δουλειά στη ρημαγ­μένη Ελλάδα;

Το δου­λε­μπό­ριο απέ­να­ντι ανθεί. Δυο με οχτώ χιλιά­δες δολάρια το κεφάλι, η περαν­τζάδα από τα μικρα­σια­τικά παράλια στα νησιά μας. Με αμφί­βολο μάλιστα το αν οι άνθρω­ποι θα φτάσουν στον προ­ο­ρι­σμό τους. Πολλά τα λεφτά για να φοβη­θούν κάποιοι τις περι­πο­λίες της Frontex και του Λιμε­νι­κού μας. Και δεν κατα­λα­βαίνω τι εννοούν όσοι προ­τεί­νουν την ενί­σχυση της φύλαξης των θαλάσ­σιων συνόρων; Δηλαδή άμα βρί­σκουν εγκα­τα­λε­λειμ­μένο ένα σαπιο­κά­ραβο ή τρύπια μια φου­σκωτή λέμβο και τους πρό­σφυ­γες φορ­τω­μέ­νους σαν τ’ αρνιά ή πετα­μέ­νους στη θάλασσα, τι ακριβώς φύλαξη θα κάνουν; Θα τους πολυ­βο­λή­σουν; Θα τους επι­σκευά­σουν επι­τό­που τη βάρκα και θα τους πουν να κάνουν μετα­βολή; Θα τους δώσουν και καπε­τά­νιο, μιας και οι δου­λέ­μπο­ροι έχουν φρο­ντί­σει να γίνουν καπνός; Ή μήπως θα μπουν στα τουρ­κικά χωρικά ύδατα για να τους απο­τρέ­ψουν να ξεκι­νή­σουν; Εκτός κι αν πιστεύ­ουν πως κατά μήκος των χωρικών μας υδάτων, μπορούν να υψώσουν κανένα φράχτη, σαν τον Έβρο.

Κι αφού λοιπόν δεν υπάρχει ρεα­λι­στικά τρόπος απο­τρο­πής και φτάνουν ως εδώ, αρχί­ζουμε όλοι μαζί να κλα­ψου­ρί­ζουμε, πρω­το­στα­τού­ντων των ταγών του τόπου (ευτυχώς όχι όλων), για την απα­ξί­ωση των νησιών μας και την υπο­βάθ­μιση του περι­βό­η­του «του­ρι­στι­κού» μας προ­ϊ­ό­ντος, που ειρήσθω εν παρόδω, εμείς οι ίδιοι το υπο­βαθ­μί­ζουμε με όσες δυνά­μεις δια­θέ­τουμε. Εμμέσως πλην σαφώς, απρο­κά­λυ­πτα ή συγκα­λυμ­μένα με πολλά δικο­λα­βί­στικα, ζητούμε να ξεκου­μπι­στούν από δω, να μην τους βλέπουν οι του­ρί­στες, να μην μας χαλάνε την πιάτσα. Προ­κει­μέ­νου μάλιστα να φύγουν άμεσα, δεν χρειά­ζε­ται να τους δώσουμε ούτε καλύβι για να κοι­μη­θούν, ούτε ρούχο για να ζεστα­θούν, ούτε νερό να ξεδι­ψά­σουν και να πλυθούν. Κατά τ’ άλλα ανη­συ­χούμε και για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας. Της δικής μας, να εξη­γού­μα­στε, όχι της δικής τους.

Αν λέω, αν βρεθεί τρόπος αυτοί οι άνθρω­ποι να πιστο­ποι­η­θούν ως πρό­σφυ­γες από τις αρχές της γεί­το­νος χώρας (ή από κλι­μά­κια της ΕΕ ή του ΟΗΕ σ’ αυτήν) και μετά πλη­ρώ­νο­ντας καμμιά σαρα­ντα­ριά δολάρια σε κάποιο από τα τόσα ημε­ρό­πλοια μας, να φτάνανε σαν κύριοι με ασφά­λεια στα νησιά μας, με τα λεφτά που δεν θα έδιναν στους δου­λέ­μπο­ρους στις τσέπες, τι θα γινόταν άραγε; Μήπως μ’ αυτά θα πλή­ρω­ναν τη διαμονή τους σε κάνα από τα αστε­ράτα all Inclusive ξενο­δο­χεία μας για κάνα μήνα, μέχρι να τακτο­ποι­η­θούν και να τρα­βή­ξουν για τον Ευρω­παϊκό βορρά; Κι αν έτσι γίνο­νταν τα πράγ­ματα, αν λέω γινόταν κάτι τέτοιο, ποια θα ήταν η αντί­δρασή μας;

Φαντά­ζο­μαι πως θα στήναμε τις γνωστές φολκλόρ εκδη­λω­σού­λες στα λιμάνια μας για να τους υπο­δε­χτούμε, θα τους τρα­τά­ραμε, θα τους καλού­σαμε στα Δημαρ­χεία για να τους τιμή­σουμε, θα τους κάναμε τους ανα­γκαί­ους τεμε­νά­δες στα ξενο­δο­χεία και στα μαγαζιά μας, θα οργα­νώ­νουμε και τα σχετικά τουρ για να γνω­ρί­σουν τα αξιο­θέ­ατά μας και βέβαια οι ιθύ­νο­ντες θα δίνανε τις καθιε­ρω­μέ­νες συνε­ντεύ­ξεις τύπου, πανη­γυ­ρί­ζο­ντας για τη θεα­μα­τική αύξηση των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων και την ανα­βάθ­μιση του «του­ρι­στι­κού» μας προ­ϊ­ό­ντος. Κάνω μήπως λάθος;

Άσε βέβαια, που θα γλυ­τώ­ναμε ένα σωρό έξοδα, περι­πο­λίες, δια­σώ­σεις, υπε­ρω­ρίες λιμε­νι­κών, αστυ­νο­μι­κών, Αμυ­γδα­λέ­ζες, κλπ. Θα στε­ρού­σαμε ταυ­τό­χρονα τον πακτωλό χρη­μά­των του δου­λε­μπο­ρίου, από τους γεί­το­νές μας. Θα είμα­σταν κύριοι και θα εισπράτ­ταμε εκτός από χρήματα και τα εύσημα από τις ευρω­παϊ­κές και λοιπές διε­θνείς αρχές και οργα­νι­σμούς που τώρα τα εισπράτ­τει η Τουρκία, που έστησε εκείνα τα λευκά τσα­ντί­ρια στα σύνορά της για να τους υπο­δε­χτεί. Εμείς καλέ έχουμε «του­ρι­στικό» προϊόν που φυσά, τσα­ντί­ρια θα στή­νουμε;

Όσα δια­βά­σατε παρα­πάνω, γρά­φτη­καν φυσικά για να στη­λι­τεύ­σουν τις υπο­κρι­τι­κές, ξενο­φο­βι­κές έως και γελοίες αντι­δρά­σεις που κατα­γρά­φο­νται στη χώρα μας από πολι­τι­κές δυνά­μεις, συστη­μικά κανάλια και ορι­σμέ­νους αυτο­διοι­κη­τι­κούς άρχο­ντες και κάποιους εκπρο­σώ­πους του «του­ρι­στι­κού» μας προ­ϊ­ό­ντος.

Επειδή όμως όλοι ψάχνουν αυτή την εποχή για τις καταλ­λη­λό­τε­ρες πολι­τι­κές που απλά θα ξεφου­σκώ­νουν -χωρίς βεβαίως να λύνουν- το πρό­βλημα, μήπως λέω αυτή είναι κι η πραγ­μα­τική του λύση; Άσε που μας πάει γάντι. Αντί να μας κολλάνε τη ρετσι­νιά του ξενο­φο­βι­κού, θα βγούμε κι από πάνω. Θα το παί­ξουμε πιο χάι κι από κι εκείνες τις ταλαί­πω­ρες συρι­ζαί­ι­κες Κινή­σεις Πολιτών που τσα­κί­ζο­νται να μαζέ­ψουν δυο κου­βέρ­τες, πέντε ρούχα, μερικά φάρμακα και τρόφιμα και την ακούνε κι από πάνω. «Άμα σας αρέσουν ρε οι μετα­νά­στες, πάρτε από έναν σπίτι σας». Γιατί ρε παιδιά σπίτι μας; Το «του­ρι­στικό» προϊόν τι τόχουμε, αν δεν το αξιο­ποι­ή­σουμε; Να μην αυξή­σουμε τις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις; Να μην αυξή­σουμε την εισροή συναλ­λάγ­μα­τος, τώρα που τόχουμε κι ανάγκη; Να μη στή­σουμε και μια του­ρι­στική έκθεση στη Δαμασκό ή έστω στη Μερσίνα ή στο Μπο­ντρούμι; Μόνο Λόντρες, Βερο­λίνα, Μόσχες και Παρίσια; Με τα περί­πτερά της, τις φωτο­γρα­φί­σεις, τις δηλώ­σεις κι όλα της τα μεγα­λεία!

Η σωτηρία της ψυχής, είναι πολύ μεγάλο πράγμα…γι’ αυτό ας ευχη­θούμε να μη βρε­θούμε ποτέ στη θέση τους…

© 2015 Microsoft Όροι Προ­στα­σία προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων και cookies Προ­γραμ­μα­τι­στές Ελλη­νικά

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. george

    Βεβαιως ωραια ονειρα για μια ομιλια την Κυριακη στην εκκλησια. Η πραγματικοτητα ομως ειναι αλλη. Χιλιαδες επιχειρησεις εχουν τοποθετησει τις ελπιδες τους σε ενα καλο τουριστικο καλοκαιρι για να μπορεσουν να βγαλουν και αυτον τον χρονο και να επιβιωσουν. Εσεις προτεινεται αντι να ειναι μονο οι μεταναστες σε δυσχεριες να παμε και εμεις να γινουμε δυο. Ωραια λυσις. Οταν ερχεται καποιος στο σπιτι σου απροσκαλεστος δεν φευγεις απο το σπιτι σου να μπη αυτος, νομιζω.
    Ο Ελληνικος λαος κανει πολυ περισσοτερα απο τις δυναμεις του μεσα στην σημερινη δυσκολη πραγματικοτητα. Αλλα και ο Ελληνας εχει οικογενεια, υποχρεωσεις, και καθηκον να προστατεψη τους δικους του.
    Οταν και εγω δεν ειχα αναγκη απο τον τουρισμο η δεν ειχα υποχρεωσεις πολυ ευκολα θα εβγαζα λογους περι ηθικης και κλπ κλπ. Στο τελος του μηνος ομως κανεις δεν θα ελθη να μου πληρωσει τα εξοδα μου.
    Αν αυτη η κυβερνησι θελει να αφειση τα συνορα ανοικτα εχει και υποχρεωσι για την περιθαλψη αυτων των ανθρωπων. Οχι να περιμενει απο εμενα που με δισκολια τα βγαζω περα να βγαλω το φιδι απο την τρυπα.