Ικανοποιημένος εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου από τις εξελίξεις, αφού ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία που ψηφίστηκε από την βουλή, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, όπως δηλώνει.
Επιπλέον, μιλάει για τα προβλήματα και τις δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις που αντιμετώπισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο τελευταίο εξάμηνο, όπως οι πλημμύρες τις 25ης Νοεμβρίου, που έπληξαν ολόκληρο το νησί της Ρόδου καθώς και η κατάρρευση της Γέφυρας στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου στη διασταύρωση Χαρακίου.
Όσον αφορά στην ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο κ. Ευστρατίου ξεκαθαρίζει πως η περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει να την στηρίζει οικονομικά (όπως άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου). Το ίδιο ισχύει και για τις Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας τις οποίες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει έμπρακτα με χορήγηση εξοπλισμού και αρωγή σε θέματα εκπαίδευσης.
Τέλος, εμφανίζεται αισιόδοξος για την κατασκευή νέας γέφυρας μετά την τραγική εξέλιξη με την γέφυρα Μάκκαρη, διαβεβαιώνοντας πως «τηρουμένων των αναλογιών η γέφυρα θα γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».
• Κύριε Ευστρατίου, να ξεκινήσουμε από τα πρόσφατα με την επίσκεψη του Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, για την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Ορισμένες από τις τομές του νέου νόμου, έχουν αναφορά στο Νότιο Αιγαίο και ειδικότερα στη Ρόδο. Σας ικανοποιούν αυτές οι εξελίξεις;
Σε γενικές γραμμές με ικανοποιούν οι εξελίξεις αφού ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία που ψηφίστηκε από την βουλή κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Ο γενικός γραμματέας κ. Χαρδαλιάς μάς ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της νέας Νομοθεσίας οι οποίες έχουν να κάνουν με τον νέο τρόπο λειτουργίας των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π.) σε συνεργασία με τα Τοπικά Επιχειρησιακά Συντονιστικά των Δήμων (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) και το Συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επίσης άλλη μία σημαντική καινοτομία του νέου Νόμου έχει να κάνει με την δημιουργία των Συντονιστικών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕ.Σ.Ο.Π.Π.) τα οποία θα είναι δεκατρία στον αριθμό (ένα για κάθε Περιφέρεια) και για το Νότιο Αιγαίο θα κατασκευαστεί στη Ρόδο με παράρτημα στη Σύρο, σε εκτάσεις που θα υποδειχθούν από εμάς και τον εκάστοτε Δήμο σε άμεσο χρονικό διάστημα. Θα είναι επαρκώς στελεχωμένα και εξοπλισμένα ώστε να μπορούν να συντονίσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση ενδεχομένων καταστροφών.
• Από τότε που αναλάβετε καθήκοντα ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, αντιμετωπίσατε αρκετές ‘έκτακτες ανάγκες’ όπως θεομηνίες που έπληξαν την Ρόδο κ.λπ. Τελικά, η ΠΝΑι με τους άλλους φορείς, αρχές, σώματα ασφαλείας, αποδεικνύεται ότι είναι προετοιμασμένη για τέτοια φαινόμενα;
Ισχύει ότι το τελευταίο εξάμηνο αντιμετωπίσαμε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις όπως οι πλημμύρες τις 25ης Νοεμβρίου που έπληξαν ολόκληρο το νησί της Ρόδου καθώς και η κατάρρευση της Γέφυρας στην Εθνική Οδό στη διασταύρωση Χαρακίου. Σε φυσικές καταστροφές κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι είναι απόλυτα έτοιμος ιδιαίτερα όταν μιλάμε για καταστάσεις μη προβλέψιμες ούτε ως προς το μέγεθος της καταστροφής αλλά ούτε ως προς τις ανάγκες για την αποκατάσταση αυτών και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της ετοιμότητας μας. Παρά ταύτα θεωρώ ότι η αντίδραση μας ήταν η καλύτερη δυνατή, άμεση και καθοριστική, ενώ και η συνεργασία μας με τον Δήμο και τις Εθελοντικές Ομάδες ήταν πολύ αποδοτική. Σε γενικές γραμμές πάντως και τηρουμένων των αναλογιών θεωρώ ότι για τις μέχρι τώρα καταστάσεις η Π.Ν.Αι απέδειξε ότι είναι προετοιμασμένη επαρκώς.

• Τι θα κάνετε με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ –αν και είναι στην αρμοδιότητα της ΠΕΔ και του Δήμου Ρόδου, η ΠΝΑι χρηματοδοτεί την λειτουργία της εδώ και χρόνια. Είναι χρήσιμη κατά την άποψή σας;
Θεωρώ την επαναλειτουργία της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. ως απολύτως απαραίτητη τόσο κατά την περίοδο «ειρήνης» όσο και κατά την διάρκεια έκτακτων καταστάσεων, όπως μας έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία. Το προσωπικό της είναι έμπειρο και ικανοποιητικά εξοπλισμένο για να δίνει λύσεις σε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.
• Είστε πάντα δίπλα στις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, τις οποίες στηρίζει πάντα εμπράκτως η ΠΝΑι, με το απαραίτητο υλικό και ότι άλλο χρειάζονται. Ποιος είναι ο στόχος σας για φέτος;
Η Π.Ν.Αι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αποδείξει με τις ενέργειες της ότι στηρίζει έμπρακτα τις Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας με χορήγηση εξοπλισμού και αρωγή σε θέματα εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι οι υφιστάμενες Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας είναι ενταγμένες και άκρως απαραίτητες στον σχεδιασμό μας για τις Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές, και υπάρχει άριστο επίπεδο συνεργασίας μαζί τους. Στόχος μου για την συνέχεια είναι η δημιουργία Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο μικρών Δήμων της Π.Ε. Δωδεκανήσου – ώστε να μην υπάρχει γωνιά της περιοχής μας που να μην μπορεί να καλυφθεί από την πολύτιμη βοήθεια τους – η διεξαγωγή ασκήσεων για την συνεχή επιχειρησιακή βελτίωση τους, η καλλιέργεια της συνεργασίας μεταξύ τους καθώς και η περαιτέρω υποστήριξη τους σε υλικά και μέσα για να μπορούν πιο εύκολα να αντεπεξέρχονται στην αποστολή τους.
Είστε αισιόδοξος για την κατασκευή νέας γέφυρας μετά την τραγική εξέλιξη με την γέφυρα Μάκκαρη;
Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με συγκεκριμένες ανελαστικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε ένα τόσο γραφειοκρατικό περιαβάλλον όσο αυτό του στενού Δημόσιου τομέα. Παρόλα αυτά η κήρυξη της συγκεκριμένης περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την οποία προνοήσαμε ως Περιφερειακή αρχή – και για την ενέργεια μας αυτή αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι εκ του αποτελέσματος – μας δίνει την δυνατότητα να επισπεύσουμε κάποιες διαδικασίες και να προχωρήσουμε τα πράγματα γρηγορότερα από ότι σε άλλες περιπτώσεις. Θεωρώ ότι τηρουμένων των αναλογιών η γέφυρα θα γίνει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ