ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Υπερταμείο ζητάει πάλι όλα τα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους – Από Λευκό Πύργο μέχρι Κνωσσό!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Η Εται­ρεία Ακι­νή­των Δημο­σίου ζητεί απόρ­ριψη της αίτησης ακύ­ρω­σης της υπουρ­γι­κής από­φα­σης για τη μετα­βί­βαση των 10.119 ακι­νή­των, λίγο πριν από την εκδί­καση στο ΣτΕ

Το πολι­τικό θρίλερ της μετα­βί­βα­σης αρχαιoλογικών χώρων και μνη­μείων -ανάμεσά τους η Κνωσός και ο Λευκός Πύργος- στην Ελλη­νική Εται­ρεία Συμ­με­το­χών και Περιου­σίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο), ενάμιση μήνα αφότου το ΥΠΠΟΑ (22/11/2018) ολο­κλή­ρωσε τον έλεγχο των 10.119 ακι­νή­των και δια­βί­βασε στον υπουργό Οικο­νο­μι­κών τον κατά­λογο των 2.329 ακι­νή­των που υπά­γο­νται στις εξαι­ρέ­σεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, παίρνει νέα τροπή, με το Υπερ­τα­μείο να σκλη­ραί­νει τη στάση του.

Ακριβώς μία εβδο­μάδα πριν από την εκδί­καση στο Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας (στις 22 Ιανουα­ρίου) της αίτησης ακύ­ρω­σης της υπουρ­γι­κής από­φα­σης για τη μετα­βί­βαση των 10.119 ακι­νή­των στην ανώνυμη εται­ρεία με την επω­νυ­μία Εται­ρεία Ακι­νή­των Δημο­σίου ΑΕ (ΦΕΚ 2320/Τ.Β’/19.6.2018), που κατέ­θεσε ο Σύλ­λο­γος Ελλήνων Αρχαιο­λό­γων (ΣΕΑ) από κοινού με τους δημάρ­χους Πατρέων και Σπάρτης, η ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο, που κρα­τούσε μια μάλλον δια­κρι­τική, αμυ­ντική στάση μέχρι στιγμής για το ζήτημα, πραγ­μα­το­ποί­ησε παρέμ­βαση στο ΣτΕ.

Βλέ­πο­ντας την πιθα­νό­τητα να βρεθεί ενώπιον του κιν­δύ­νου ακύ­ρω­σης της μετα­βί­βα­σης των ακι­νή­των του Δημο­σίου, το Υπερ­τα­μείο κατέ­θεσε παρέμ­βαση στο ΣτΕ υπέρ του πρω­θυ­πουρ­γού, του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών, του αντι­προ­έ­δρου της κυβέρ­νη­σης και υπουρ­γού Οικο­νο­μίας και Ανά­πτυ­ξης, του υπουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, του υπουρ­γού Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής, του υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων και του υπουρ­γού Επι­κρα­τείας, υπέρ του κύρους της από­φα­σης μετα­βί­βα­σης των 10.119 ΚΑΕΚ, στρε­φό­μενο κατά του ΣΕΑ, της προ­έ­δρου του, Στα­μα­τίας Μαρ­κέ­του, του γραμ­μα­τέα του, Θεμι­στο­κλή Βάκουλη, της αντι­προ­έ­δρου του, Αργυρώς Καμπε­ρίδη, του δημάρ­χου Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτη, και του δημάρ­χου Πατρέων, Κ. Πελε­τίδη, ζητώ­ντας την απόρ­ριψη της, υπό κρίση, αίτησης ακύ­ρω­σης, καθώς είναι «προ­δή­λως απορ­ρι­πτέα, ως απα­ρά­δε­κτη, αόριστη νόμω και ουσία αβάσιμη και πάντως ανα­πό­δει­κτη».

Μεγάλο «αγκάθι» παρα­μέ­νει η επιμονή των θεσμών, που εμφα­νί­ζο­νται ανυ­πο­χώ­ρη­τοι στις δια­βου­λεύ­σεις

Διευ­κρι­νί­ζο­ντας, συγ­χρό­νως, ότι «σύμφωνα με το άρθρο 185 παρ. 1 του νόμου 4389/2016 η εται­ρεία λει­τουρ­γεί χάριν του δημο­σίου συμ­φέ­ρο­ντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιω­τι­κής οικο­νο­μίας» και ότι «από τη μετα­βί­βαση εξαι­ρού­νται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπί­πτουν στις εξαι­ρέ­σεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή γενικά η μετα­βί­βασή τους είναι αντί­θετη στις κεί­με­νες δια­τά­ξεις» και ότι, τέλος, «πριν από την ολο­κλή­ρωση της μετα­βί­βα­σης καθενός ακι­νή­του που εμπί­πτει στο πεδίο εφαρ­μο­γής της παρού­σας από­φα­σης με την κατα­χώ­ριση αυτή στο αρμόδιο κτη­μα­το­λό­γιο ή υπο­θη­κο­φυ­λα­κείο κατά περί­πτωση ερευ­νά­ται αν υπάρχει προ­στα­τευο­μένη δυνάμει της κεί­με­νης νομο­θε­σίας δια­κα­τοχή».

«Είναι επι­κίν­δυνο αυτό που συνέβη. Απο­κα­λύ­πτε­ται ότι θέλουν και τα 10.119 ακίνητα να παρα­μεί­νουν στην κυριό­τητα και δική τους δια­χεί­ριση. Είναι ανέν­δο­τοι σε αυτό» υπο­γραμ­μί­ζει η πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Αρχαιο­λό­γων, Στ. Μαρ­κέ­του, η οποία εκτιμά ότι η αιφ­νι­δια­στική παρέμ­βαση του Υπερ­τα­μείου είναι γραμμή των θεσμών, «αφού τους τα είχαν υπο­σχε­θεί αυτά τα ακίνητα».

Την Πέμπτη 20 και την Παρα­σκευή 21 Σεπτεμ­βρίου το «Εθνος» είχε ανοίξει τον ασκό των απο­κα­λύ­ψεων για τη μετα­βί­βαση αρχαιο­λο­γι­κών χώρων και μνη­μείων, όπως ο Λευκός Πύργος, στο Υπερ­τα­μείο

Παρα­σκή­νιο Τι άλλο δια­βά­ζει κανείς πίσω από την παρέμ­βαση του Υπερ­τα­μείου, που ανα­μα­σάει φράσεις και επι­χει­ρή­ματα από τις ανα­κοι­νώ­σεις του Ευκλείδη Τσα­κα­λώ­του; «Αφενός ότι το Υπερ­τα­μείο ανα­λαμ­βά­νει πλήρως την ευθύνη για την αρχική κατάρ­τιση της λίστας, αφε­τέ­ρου ότι επι­μέ­νει, κρα­τώ­ντας σκληρή γραμμή και δίνο­ντας ερεί­σματα στις κωλυ­σιερ­γίες του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών, πως η μετα­φορά όλων ανε­ξαι­ρέ­τως των 10.119 μνη­μείων είναι νόμιμη και “εξυ­πη­ρε­τεί τους σκοπούς του”» τονίζει στο «Εθνος» μέλος της Ενωσης του Συλ­λό­γου Αρχαιο­λό­γων, προ­σθέ­το­ντας ότι «θεσμοί και ΕΕΣΥΠ θέλουν να κερ­δί­σουν όσα μπορούν από τα 2.329 μνημεία που ζήτησε αρχικά ρητά από τον κ. Τσα­κα­λώτο η κυρία Ζορμπά να εξαι­ρε­θούν από τη λίστα. Είναι πιθανόν το ΥΠΟΙΚ να ζητήσει αναβολή στην εκδί­καση. Επι­διώ­κουν επίσης να μείνει στον αέρα το θέμα “δια­χεί­ριση”, που είναι και το μεγάλο δια­κύ­βευμα στη σημε­ρινή διαμάχη. Δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται αν η εξαί­ρεση των ΚΑΕΚ θα αφορά και τη δια­χεί­ριση των μνη­μείων και πολι­τι­στι­κών κτιρίων».

Εν όψει της εκδί­κα­σης της προ­σφυ­γής του ΣΕΑ, στο φόντο των διερ­γα­σιών για την ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρ­νηση και την επι­κύ­ρωση της Συμ­φω­νίας των Πρεσπών, μαί­νε­ται ένα πυρε­τώ­δες παρα­σκή­νιο, ένα σκληρό μπρα ντε φερ με πρω­τα­γω­νι­στές το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, το υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, την ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο και τους θεσμούς, με επίδικο, όπως προ­κύ­πτει, όχι απλώς την εξαί­ρεση μόνο των 2.329 ακι­νή­των από τη συνο­λική λίστα των 10.119 ΚΑΕΚ. Είναι ο λόγος που, πέρα από την παρέμ­βαση του Υπερ­τα­μείου, πιθα­νό­τατα την Παρα­σκευή, σύμφωνα με έγκυρες πλη­ρο­φο­ρίες μας, θα συνε­δριά­σει εκτά­κτως το ΚΥΣΟΙΠ για την εξαί­ρεση των 2.329 ακι­νή­των. Παρότι στύλωνε μέχρι και σήμερα τα πόδια, κάτω από τις πιέσεις θεσμών και Υπερ­τα­μείου που αντι­δρούν στις εξαι­ρέ­σεις, ο Ευκλεί­δης Τσα­κα­λώ­τος, σύμφωνα με δικές του διαρ­ροές, ανα­μέ­νε­ται να εκδώσει υπουρ­γική απόφαση που θα εξαιρεί τα 2.329 ακίνητα, δίνο­ντας στη δημο­σιό­τητα και τη λίστα τους.

Πιθα­νό­τατα την ερχό­μενη Παρα­σκευή θα συνε­δριά­σει εκτά­κτως το ΚΥΣΟΙΠ για την εξαί­ρεση των 2.329 ακι­νή­των

Σε ένα τέτοιο χάπι εντ, «αγκάθι» θα παρα­μεί­νει η επιμονή των θεσμών κατά τις δια­βου­λεύ­σεις ότι εκα­το­ντά­δες από τα 2.329 ακίνητα αρμο­διό­τη­τας ΥΠΠΟΑ, τα οποία ανήκουν στις «εξαι­ρέ­σεις» (αφού οι κωδικοί τους αφορούν όχι μόνο σημα­ντικά μνημεία, αλλά και μουσεία, αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους, κτίρια πολι­τι­στι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, οικό­πεδα εντός κηρυγ­μέ­νων αρχαιο­λο­γι­κών ζωνών κ.ά.), είχαν ήδη μετα­βι­βα­στεί από το 2016. Αρα γι’ αυτά θα συνε­χί­σει να δια­τη­ρεί η ΕΤΑΔ την πλήρη δια­χεί­ριση; Ερω­τή­ματα Παρ’ όλη την επιμονή της Μυρ­σί­νης Ζορμπά και της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Βλαζάκη, και τις μετω­πι­κές συγκρού­σεις τους για το ζήτημα με τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών, ερω­τή­ματα εγεί­ρουν και στον τελευ­ταίο καλό­πι­στο οι ανα­κοι­νώ­σεις του υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού, λόγω και της απο­φυ­γής να κατο­νο­μα­στούν τα πράγ­ματα. Ποιος μπλο­κά­ρει τη δημο­σιο­ποί­ηση της λίστας με τις 2.329 εξαι­ρέ­σεις; Στις πρώτες ανα­κοι­νώ­σεις του το ΥΠ-ΠΟΑ δια­βε­βαί­ωνε ότι δεν πρό­κει­ται να μετα­βι­βα­στεί κανένα από τα 2.329 ΚΑΕΚ στην ΕΕΣΥΠ, κάνο­ντας λόγο για «καθο­λική εξαί­ρεση κυριό­τη­τας και δια­χεί­ρι­σης».

Στο τελευ­ταίο δελτίο Τύπου του δεν ανα­φέ­ρε­ται όμως ούτε στον αριθμό των ΚΑΕΚ ούτε στο επίμαχο θέμα της δια­χεί­ρι­σης. Τι μεσο­λά­βησε; Ποια κυβερ­νη­τική γραμμή παίρνει πραγ­μα­τικά «κεφάλι» στον ενδο­κυ­βερ­νη­τικό εμφύλιο για το θέμα; Η δια­φο­ρο­ποί­ηση στις δια­τυ­πώ­σεις της τελευ­ταίας ανα­κοί­νω­σης του ΥΠΠΟΑ συν­δέ­ε­ται με την παρέμ­βαση της ΕΕΣΥΠ στο ΣτΕ; Για «διγλωσ­σία της κυβέρ­νη­σης» κάνει πάντως λόγο ο Σύλ­λο­γος Αρχαιο­λό­γων, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες, δύο ημέρες προτού παρου­σιά­σει τις επό­με­νες νομικές κινή­σεις του σε συνέ­ντευξη Τύπου:

«Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διο­ρι­σμένο από την κυβέρ­νηση και τους “θεσμούς”, με αυτήν την κίνηση (παρέμ­βαση στο ΣτΕ) δηλώνει ότι θεωρεί ήδη “περιου­σία” του τα ακίνητα που μετα­βι­βά­στη­καν. Ας πουν επι­τέ­λους την αλήθεια: Θέλουν ή όχι να περά­σουν τα ακίνητα στο Υπερ­τα­μείο; Εγείρει το Υπερ­τα­μείο αξιώ­σεις για τα 2.329 ακίνητα της πολι­τι­στι­κής κλη­ρο­νο­μιάς; Θα έρθει το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών στο ΣτΕ για να υπε­ρα­σπι­στεί την απόφαση μετα­βί­βα­σης των μνη­μείων; Ποια είναι η πραγ­μα­τική πολι­τική βούληση της κυβέρ­νη­σης; Αυτή που λένε τα δελτία Τύπου του ΥΠΠΟΑ ή αυτή που υπο­δει­κνύει η σιωπή του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών και η παρέμ­βαση του Υπερ­τα­μείου;».

Τα περι­θώ­ρια, πάντως, για τους όποιους κυβερ­νη­τι­κούς ελιγ­μούς στε­νεύ­ουν, εν όψει της εκδί­κα­σης στο ΣτΕ. Εάν συνε­δριά­σει νωρί­τερα το ΚΟΙΣΥΠ και εξαι­ρε­θούν τα 2.329 ανίκητα, η εκδί­καση στο ΣτΕ δεν θα έχει αντι­κεί­μενο. Τότε θα ξεκι­νή­σει νέο μπρα ντε φερ μεταξύ αυτών που ήταν μέχρι χθες σύμ­μα­χοι: του Υπερ­τα­μείου και του Ευκλείδη Τσα­κα­λώ­του

πηγή ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.