Με εισήγηση του Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου προτείνεται η παραπομπή σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου του 27χρονου, προσωρινά κρατούμενου στις δικαστικές φυλακές της Κω, δράστη της δολοφονίας του 68χρονου Χρήστου Λαζαρίδη, ιδιοκτήτη μπαρ στα Πηγάδια της Καρπάθου, με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και των πλημμελημάτων της παράνομης οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας.
Σύμφωνα με την Εισαγγελική πρόταση ο κατηγορούμενος κάτοικος Πηγαδίων Καρπάθου, έχοντας ιστορικό εισαγωγών στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και στην ιδιωτική κλινική «Γαλήνη» στη Γλυφάδα ‏Αττικής και ενώ ήταν γνωστό στην μικρή κοινωνία της Καρπάθου ότι είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, σύχναζε καθημερινά σχεδόν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ μπαρ) με το διακριτικό τίτλο «BISTROT», που διατηρούσαν στα Πηγάδια Καρπάθου ο Χρήστος Λαζαρίδης και η σύζυγός του, με τους οποίους διατηρούσε μια καλή σε γενικές γραμμές κοινωνική συναναστροφή, χωρίς να επιδεικνύει κάποια επιθετική συμπεριφορά.
Την 6η Ιουλίου 2019, ημέρα Σάββατο, έχοντας καθ’όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, ο κατηγορούμενος μετέβη περί ώρα 22.30’- 22.45’ στο ανωτέρω καφέ μπαρ όπου ζήτησε να πιεί ένα χυμό (βυσσινάδα).
Ελάχιστα λεπτά αργότερα, αναχώρησε προς την οικία στην οποία διέμενε με τους γονείς του, προτού επανέλθει εκ νέου στο ανωτέρω καφέ μπαρ περί ώρα 23.20’, έχοντας ενδιάμεσα λάβει στην κατοχή του ένα μαχαίρι κουζίνας (ανεξακρίβωτων διαστάσεων και χαρακτηριστικών) και έχοντας δηλώσει στη μητέρα του την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει («Πάω να κόψω το λαιμό μου»). Εκεί ευρισκόταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Χρήστος Λαζαρίδης, ο οποίος συνομιλούσε με θαμώνες του καταστήματος.

Αίφνης, ο κατηγορούμενος πλησίασε το σημείο όπου καθόταν ο Χρήστος Λαζαρίδης και άρχισε να τον γρονθοκοπεί στο στήθος, προκαλώντας του δύο εκχυμώσεις στη στερνική χώρα, οπότε ο παθών σηκώθηκε και έσπρωξε προς το μέρος του επιτιθέμενου μια καρέκλα προκειμένου να τον απωθήσει.
Στη συνέχεια το θύμα άρχισε να τρέχει προκειμένου να αποφύγει την επίθεση, πλην όμως ο κατηγορούμενος, κρατώντας στο χέρι του προαναφερόμενο μαχαίρι, τον κατεδίωξε σε απόσταση περίπου πενήντα μέτρων, αρχικά προς το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το διακριτικό τίτλο «Βάλα», στο οποίο ο διωκόμενος εισήλθε καλώντας σε βοήθεια και στη συνέχεια προς το κατάστημα «ο Ψηλορείτης» επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, όπου και ολοκληρώθηκε η καταδίωξη, αφού ο κατηγορούμενος είχε προηγουμένως καταφέρει στον παθόντα καίρια πλήγματα με μαχαίρι στο στήθος και στο θώρακα.

Καθ’όλη τη διάρκεια της ανωτέρω επίθεσης ο κατηγορούμενος κατάφερε στο θύμα πολλαπλά χτυπήματα, προκαλώντας του δύο γραμμοειδείς εκδορές στο αριστερό υποχόνδριο και στη δεξιά πλάγια θωρακική χώρα, καθώς και εννέα συνολικά χτυπήματα με το εν λόγω μαχαίρι και ειδικότερα εννέα δερματικές τομές (νυγμούς) μήκους 2-2,5 εκ. εκάστη, εκ των οποίων μια στη δεξιά πρόσθια, θωρακική χώρα άνωθεν και έσω της θηλής, μια στην οπίσθια επιφάνεια του αριστερού ώμου, από τρείς, διάσπαρτες, στις οπίσθιες θωρακικές χώρες (αμφοτερόπλευρα) και μια κεντρικά επί της σπονδυλικής στήλης.
‏Εκ των ανωτέρω εννέα νυγμών, οι μεν οκτώ δεν διαπέρασαν τα θωρακικά τοιχώματα, περιοριζόμενου του βάθους τους στους ιστούς των τοιχωμάτων, ο δε ένατος επέφερε πλήρη τομή-ρήξη του θωρακικού τοιχώματος κατά το 80 αριστερό μεσοπλεύριο διάστημα, παρασπονδυλικά, δημιουργώντας αιμοθώρακα άμφω και αιμάτωμα οπίσθιου μεσοθωρακίου και προκαλώντας τρώση – ρήξη του αριστερού κάτω πνευμονικού λοβού.
Εκ της ανωτέρω τρώσεως του πνευμονικού λοβού ως μόνης ενεργού αιτίας, επήλθε τελικώς, λίγη ώρα αργότερα, ο θάνατος του Χρήστου Λαζαρίδη και δη εντός του Κέντρου Υγείας Καρπάθου όπου διακομίστηκε από ασθενοφόρο.
Μετά την ολοκλήρωση των πληγμάτων, ο κατηγορούμενος ετράπη αμέσως σε φυγή. Παράλληλα, σχεδόν ταυτοχρόνως με την εξέλιξη της καταδίωξης, οι αστυνομικοί του Α.Τ Καρπάθου (περί ώρα 23.25’) ενημερώθηκαν, μέσω τηλεφώνου από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας, ότι ο κατηγορούμενος κυκλοφορούσε κραδαίνοντας μαχαίρι στο κέντρο του οικισμού των Πηγαδίων, ενώ δύο λεπτά αργότερα (23.27’) ενημερώθηκαν ότι είχε μαχαιρώσει τον Χρήστό Λαζαρίδη, με συνέπεια να κινητοποιηθούν άμεσα για τον εντοπισμό του δράστη.
Όταν περί ώρα 00.50’ της 7ης Ιουλίου 2019, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς έξωθεν του ξενοδοχείου «Regina» επί της οδούς 25ης Μαρτίου, κρατώντας το επίμαχο μαχαίρι, οι αστυνομικοί τον προσέγγισαν διακριτικά προκειμένου να τον συλλάβουν, πλην όμως ο κατηγορούμενος τους αντελήφθη, οπότε ετράπη σε φυγή πέφτοντας στη θάλασσα, πετώντας το μαχαίρι στο νερό και κολυμπώντας προς τη βραχονησίδα «Δεσποτικό» πλησίον του λιμανιού των Πηγαδίων, επί της οποίας εντοπίστηκε περί ώρα 01.20’. Επειδή η απόβαση στη βραχονησίδα ήταν ιδιαιτέρως δυσχερής, οι αστυνομικοί του Α.Τ Καρπάθου και οι κληθέντες να συνδράμουν λιμενικοί του Λιμεναρχείου Καρπάθου επιχείρησαν να πείσουν τον κατηγορούμενο να συνεργαστεί, πράγμα που πέτυχαν μετά από αρκετή ώρα (περί ώρα 03.00’), οπότε ο κατηγορούμενος δέχθηκε τελικώς να πιάσει το σωσίβιο που του πέταξαν και να επιβιβαστεί εν συνεχεία στο σκάφος του Λιμενικού, όπου και δεσμεύθηκε από τις διωκτικές αρχές.
‏Ο κατηγορούμενος από την πλευρά του, κατά την απολογία του ενώπιον του Ανακριτή και ιδίως μέσω του απολογητικού του υπομνήματος, ισχυρίζεται προς υπεράσπισή του ότι, καίτοι αντικειμενικά προέβη στις πράξεις που του αποδίδονται, δεν είχε δόλο τέλεσης του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας και ότι δεν είχε κάποια ‏διαφορά με τον παθόντα ή κάποιο άλλο κίνητρο ούτως ώστε να προβεί στην εγκληματική αυτή πράξη.
Σε ό,τι αφορά την ‏ ψυχική κατάσταση του κατηγορουμένου κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης και ειδικότερα η ικανότητά του προς καταλογισμό ο Εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι τυγχάνει ασθενής με ιστορικό ψυχωσικής συνδρομής, παρανοϊκού ιδεασμού και με παραληρηματικού τύπου ιδέες.
Θεωρεί ωστόσο, συνεκτιμώντας κι άλλα στοιχεία της δικογραφίας, ότι υφίστανται στοιχεία που κατατείνουν βάσιμα υπέρ της εκδοχής ύπαρξης στο πρόσωπο του κατηγορουμένου μιας -έστω και περιορισμένης- ικανότητας αντίληψης του αδίκου χαρακτήρα της πράξης του, αφού δεν συνάδουν με τη συμπεριφορά κάποιου που δεν αντιλαμβάνεται ότι ενεργεί παρά το νόμο ή που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να συγκροτήσει τον εαυτό εντός των ορίων της νομιμότητας.
Σημειώνει μάλιστα ότι μετά την τέλεση της πράξης του, ο κατηγορούμενος έσπευσε να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος, όταν μάλιστα αντελήφθη ότι εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Α.Τ Καρπάθου, επιχείρησε να διαφύγει με κάθε τρόπο, ακόμη και κολυμπώντας, ενώ παράλληλα φρόντισε να εξαφανίσει το μέσο τέλεσης του εγκλήματος, ρίχνοντας το επίμαχο μαχαίρι στη θάλασσα.
Εκρινε ότι ο δισταγμός αποκάλυψης στη μητέρα του της αληθούς εγκληματικής του πρόθεσης, η επίμονη προσπάθεια αποφυγής της σύλληψης και η απόπειρα συγκάλυψης του ‏αποδεικτικού υλικού συνάδουν με αντιδράσεις ενός προσώπου που ενεργεί συνειδητά, που καλώς γνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι η ανθρωποκτονία που σχεδίασε και εν συνεχεία υλοποίησε είναι πράξη επιλήψιμη και άξια τιμωρίας.
Πρόκειται, όπως τονίζει ο Εισαγγελέας, για έναν δράστη ο οποίος, παρά τη δεδομένη ψυχική του διαταραχή, γνωρίζει καλά ότι δεν πρέπει να τελέσει τις πράξεις που τέλεσε και ο οποίος παρότι μπορούσε να χαλιναγωγήσει την εγκληματική του διάθεση, δεν το έπραξε, παρωθούμενος εν μέρει και από την αντιπάθειά του προς τον παθόντα, τον οποίο θεωρούσε «ρουφιάνο» και εμπόδιο στην ανάπτυξη προσωπικών του σχέσεων με τις εργαζόμενες στο καφέ – μπαρ.
‏Με την ίδια εισήγηση του ο Εισαγγελέας προτείνει την διατήρηση της προσωρινής του κράτησης μέχρι την 7η Ιουλίου 2020.

Ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρίσταται ο δικηγόρος κ. Νίκος Παπανικήτας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ