Τοπικές Ειδήσεις

Ο καταζητούμενος Ροδίτης Μανώλης Χατζησάββας επιδιώκει την έκδοσή του στην Ελλάδα

Με «αιχμή το δόρατος» τους ισχυρισμούς του γύρω από την διαδικασία απόκτησης αλλά και την πορεία των μετοχών του Δήμου Ρόδου στην ιδιωτική εταιρεία “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.”, ο καταζητούμενος πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Αιολικό Πάρκο ΑΕ” κ. Μανώλης Χατζησάββας, που δηλώνει δημόσια με αναρτήσεις, emails και αναφορές σε αρχές, ως πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καλεί την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου να κινήσει τις διαδικασίες για την έκδοσή του από την Δανία στην Ελλάδα.

Με αναφορά του, που απεστάλη σε ΜΜΕ και αναρτήθηκε στα social media, o κ. Χατζησάββας, που καταζητείται με εντάλματα σύλληψης για οικονομικά εγκλήματα που αφορούν στην ως άνω εταιρεία, γνωστοποιεί την διεύθυνση και το τηλέφωνο του στην Δανία και ζητά να συλληφθεί και να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης του από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου.
Με δεδομένο ότι ο ίδιος θα μπορούσε να έρθει στην χώρα και να παραδοθεί το ερώτημα που γεννάται εύλογα είναι γιατί επιδιώκει να κινηθεί η διαδικασία μέσω της υποβολής αιτήματος στο Βασίλειο της Δανίας για την έκδοσή του;
Αφού θυμίσουμε ότι ανάλογη διαδικασία είχε κινηθεί στο παρελθόν από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου, είχε οδηγήσει στην σύλληψή του αλλά το αίτημα που αφορούσε σε ένα από τα εντάλματα σύλληψης εις βάρος του δεν ικανοποιήθηκε αρμοδίως από δικαστήριο της Δανίας, στόχος του κ. Χατζησάββα είναι να κριθούν από δικαστήριο της χώρας στην οποία διαμένει με την οικογένειά του τόσο οι ισχυρισμοί του όσο και τα αιτήματα έκδοσής του από τις Ελληνικές Αρχές.
Τονίζει χαρακτηριστικά ότι είτε εσφαλμένα είναι καταζητούμενος ή ορθώς τον ενέταξαν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών καθώς «δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να έχει ενεργήσει σύννομα η κυβέρνηση της Ελλάδας».
Τον Δεκέμβριο του 2010 είχε κινηθεί ειδικότερα η διαδικασία για την έκδοσή του μετά την σύλληψη του στην Κοπεγχάγη.
Οπως είχε γράψει τότε ο «Ελεύθερος Τύπος», έπειτα από πολύμηνες έρευνες και ενέργειες αστυνομικού του Τμήματος Οικονομικών Εγκλημάτων, συνελήφθη στην Κοπεγχάγη, ενώ εντύπωση προκαλεί καταγγελία που δημοσιεύει η εφημερίδα σύμφωνα με την οποία η επιβράβευση του αστυνομικού που τον εντόπισε ήταν να απομακρυνθεί από την υπηρεσία του κατόπιν εντολών κομματικών “πράσινων” αξιωματούχων και να μετατεθεί σε αστυνομικό τμήμα των Αθηνών!
Τον Ιανουάριο του 2013 είχε δημοσιοποιηθεί ότι με απόφαση των δικαστικών αρχών της Δανίας απορρίφθηκε το αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου για την έκδοση στην Ελλάδα του διωκόμενου με διεθνές ένταλμα σύλληψης κ. Μανώλη Χατζησάββα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της Δανίας η Ελλάδα απαίτησε την έκδοση του κ. Χατζησάββα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για ποινική υπόθεσή του, για την οποία όμως είχε ήδη καταδικαστεί.
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του για τις μετοχές του Δήμου Ρόδου στην “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.” θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2018 είχαν κληθεί για κατάθεση ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου αιρετοί, που θήτευσαν στον ενιαίο Δήμο Ρόδου, για να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση.
Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση, αποτέλεσε, τα όσα προέκυψαν από κοινοβουλευτικό έλεγχο που προκάλεσε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, για την λειτουργία και την πορεία της επένδυσης της εταιρείας “Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.”.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Χρήστος Χατζησάββας, με αφορμή δημοσιεύματα, υποστήριξε με ερώτησή του ότι προκύπτουν ερωτηματικά γύρω από την συμμετοχή του Δήμου Ρόδου στο μετοχολόγιο της εν λόγω εταιρείας, με χρηματικό ποσό το οποίο φέρεται να ανέρχεται σε 1.500.000 €.
Διατύπωσε επίσης ερωτήματα για το συνολικό καθεστώς λειτουργίας της εταιρείας, την πραγματική σύνθεση του μετοχολογίου της, τις σχέσεις της εν λόγω εταιρείας με άλλες εγχώριες και αλλοδαπές εταιρείες, στις επαγγελματικές σχέσεις διοικητικών στελεχών της με διάφορες εταιρείες, καθώς και στην στάση την οποία τηρούσε και εξακολουθεί να τηρεί όλα αυτά τα έτη ο Δήμος Ρόδου.
Την 5η Οκτωβρίου 2017 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης υπέβαλε στην Βουλή συμπληρωματικά στοιχεία σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή. Μεταξύ αυτών και το από 2 Ιουλίου 2017 έγγραφο του Δήμου Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα ο τότε δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος στην απάντηση που υπογράφει, αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής του Δήμου Ρόδου, ως καθολικού διαδόχου του Δήμου Αταβύρου, αναφέρει τα εξής:
Ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.» με αρ. ΓΕΜΗ 071986120000 ως καθολικός διάδοχος του Δήμου Αταβύρου, με αξία κτίσης 908.601,12 ευρώ, που αφορά σε 15.968 μετοχές που αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού κεφαλαίου της παραπάνω εταιρείας, σύμφωνα και με το τελευταίο κατατεθειμένο πρακτικό Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που έχει κατατεθεί στα Μητρώα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με ημερομηνία 19-9-2015.
Λόγω συνεχόμενων ζημιογόνων χρήσεων της παραπάνω εταιρείας, έχει σχηματιστεί μέχρι 31/12/2015 συνολική πρόβλεψη υποτίμησης της αξίας των μετοχών συνολικού ύψους 827.901,09 ευρώ. Στις 31/12/2015 η αξία αποτίμησης της παραπάνω συμμετοχής του Δήμου, ανέρχεται στο ποσό των 80.700,03 ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2012 το συγκεκριμένο θέμα της συμμετοχής του Δήμου Ρόδου στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας είχε αποτελέσει θέμα τριβής μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τη συμμετοχή εκπροσώπου της δημοτικής αρχής στη γενική συνέλευση της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ».
Το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των μελών της παράταξης «Η Ρόδος Μπροστά», με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, να διορίσει τον τότε αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών κ. Νικόλαο Τσουκαλά ως εκπρόσωπο του Δήμου Ρόδου στην έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.».
Ο κ. Χατζημάρκος και η παράταξή του αρνήθηκαν να ψηφίσουν το θέμα, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε στην απογραφή αποτυπώθηκε ότι ο Δήμος Ρόδου είναι μέτοχος στην εταιρεία, όπως δεν αποτυπώθηκε και η αξία των μετοχών του, ενώ επιπλέον φέρεται ότι έχει καταβάλει ποσό που υπερβαίνει τα 1,5 εκατ. ευρώ για την αγορά των μετοχών.
Στο ίδιο διάστημα ο κ. Μανώλης Χατζησάββας, με δημόσια επιστολή του είχε καταγγείλει τη δηµοτική αρχή του ενιαίου Δήµου αλλά και του καταργηθέντος Δήµου Αταβύρου.
Mε 6σέλιδη αναφορά που απέστειλε συγκεκριµένα στον τότε δήµαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά και κοινοποίησε στον γενικό επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης και σε όλους τους δηµοτικούς συµβούλους, ο κ. Χατζησάββας υποστήριξε ότι η συµµετοχή στο µετοχικό κεφάλαιο της «Αιολικό Πάρκο Ρόδου Α.Ε.» του πρώην Δήµου Αταβύρου και του Δήµου Ρόδου, ως καθολικού διαδόχου του, είναι παράνοµη.
Τον Ιούλιο του 2014 το θέμα της συμμετοχής του Δήμου Ρόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είχε απασχολήσει την Βουλή με ερώτηση της τότε βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου λόγω συνεχιζόμενων ζημιογόνων χρήσεων της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο» είχε σχηματιστεί μέχρι την 31.12.2016 συνολική πρόβλεψη υποτίμησης της αξίας των μετοχών ύψους 827.901,09 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • mike    16.12.2019 16:18

  ΜΑΝΩΛΗ!! ΕΛΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ!! ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΥΛΑΒΟΥΝ!!ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΕΙΣ!!Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ Μ!!!!!!!

 • mixalis    15.12.2019 19:06

  είναι θεμα δημαρχου αν ο καμπουρακης ανοιξει το φακελο!!πολλοι!!θα χασουν τον υπνο τους!!!

 • Χρηστος    15.12.2019 13:30

  Πάντως να θελει την εκδοση του στην Ελλαδα και να μην κινειται κανενας αυτο ειναι υποπτο.Μαλλον εχουν λερωμενη την φωλια τους οσοι εμπλεκονται στην υποθεση!

 • mixalis    15.12.2019 09:09

  paratata ayta manolaki!!kai ela na anixis ENA mpoyzouktidiko!na dou aspri mera!!

Σχολιασμός άρθρου