Τοπικές Ειδήσεις

Θ Bυρίνης, αντιδήμαρχος: Θα εκτελεστούν στα σχολεία όσα έργα είναι απαραίτητα

Την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι τώρα, περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, ο αντιδήμαρχος Αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων (και πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου) κ. Θανάσης Βυρίνης.
«Πριν από δύο εβδομάδες, μου έκανε την τιμή ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, να προσθέσει στις αρμοδιότητες που είχα ως πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου Ρόδου και την αντιδημαρχία σε θέματα Αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων. Ως εκ τούτου, ήδη βρίσκομαι σε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων μου. Ήδη είχαμε επαφές με τον αντιδήμαρχο κ. Δώρο Κωνσταντίνου, με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μπεκιάρη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες προσπαθώντας να οργανώσουμε στο προσεχές διάστημα, έργα τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Εκ παραλλήλου, με το γραφείο προγραμματισμού (την κα Παρασκευοπούλου) έχουμε τροχοδρομήσει κάποια προγράμματα τα οποία συνηγορούν στην ίδια κατεύθυνση ενώ με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για προσεισμικό έλεγχο στα σχολεία. Είναι ένα πρόγραμμα που θα γίνει μέσω του ΟΑΣΠ, με κονδύλι ύψους 120.000 ευρώ για πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο των σχολείων σε όλο το νησί της Ρόδου. Αυτή την περίοδο γίνεται καταγραφή των κτηριακών μονάδων –είναι γύρω στις 120 στον αριθμό κι ευελπιστώ ότι θα είμαστε εγκαίρως έτοιμοι, ώστε να ξεκινήσει αυτός ο έλεγχος. Κατόπιν τούτου, προβλέπεται μια τρίτη φάση μετά από αυτούς τους ελέγχους η οποία θα περάσει σε αποκατάσταση κτηρίων (με παρεμβάσεις) με ένα κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ. Όσον αφορά στο καθεστώς το οποίο ισχύει για τις σχολικές μονάδες, υπάρχει ήδη μια προγραμματική σύμβαση μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, όπου μετά από τον σχετικό διαγωνισμό αναδείχθηκε εργολάβος και ευελπιστώ ότι σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει η διαδικασία της σύμβασης. Μιλάμε για ένα έργο, ύψους 1.651.000 ευρώ το οποίο συγκεκριμενοποιεί σχολεία σε όλο το νησί, που αντιμετωπίζουν κυρίως θέματα μονώσεων» είπε ο αντιδήμαρχος, σχετικά με τα κτηριακά ζητήματα.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αναφερόμενος στα θέματα που έχουν σχέση με την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, ο κ. Βυρίνης μίλησε για τα μικρότερα έργα που υλοποιήθηκαν.
«Ο δήμαρχος μού ζήτησε να κάνω καταγραφή των μικρότερων έργων τα οποία υλοποιήθηκαν από την επιτροπή, την οποία ολοκλήρωσα και παρέδωσα. Υπάρχει ένα σύνολο της τάξης των 146.282 ευρώ, τα οποία δαπανήθηκαν για περίπου 30 σχολεία και αφορούν έργα κτηριακής αποκατάστασης. Είναι ένα κονδύλι με το οποίο, ούτως ή άλλως είχε επιδοτήσει ο Δήμος Ρόδου τις σχολικές επιτροπές, ενώ τώρα, βρισκόμαστε σε αναμονή ενός νέου κονδυλίου το οποίο θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στην ίδια κατεύθυνση.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
ΓΙΑ 109 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Όσον αφορά στις προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία, επειδή το καθεστώς έχει αλλάξει και η αρμοδιότητα έχει περιέλθει στους δήμους, ο αντιδήμαρχος είπε τα εξής: «Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου τοποθετήθηκαν οι καθαρίστριες στα σχολεία μας. Θέλοντας, ωστόσο, η δημοτική αρχή να καλύψει καλύτερα τα κενά, προκήρυξε έναν διαγωνισμό μέσω ιδιωτικής εταιρείας με στόχο την απολύμανση σε καθημερινό επίπεδο, για πρόσληψη 109 επιπλέον καθαριστριών. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή και ευελπιστούμε την επόμενη εβδομάδα να μπορέσουν να αναλάβουν καθήκοντα».

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ
Μιλώντας για τις μάσκες, ο κ. Βυρίνης είπε ότι η πρώτη παρτίδα που παρελήφθη, διενεμήθη αμέσως στα σχολεία ενώ αναμένεται και δεύτερη παρτίδα. «Πριν μια εβδομάδα λάβαμε και τα παγουρίνια για τα δημοτικά σχολεία τα οποία διαθέσαμε από την 1η έως και 4η δημοτικού –τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά. Αναμένεται και δεύτερη παρτίδα για τα παιδιά της 5ης και 6ης δημοτικού», όπως είπε.
Επιπλέον, ανακοίνωσε πως δόθηκαν την Τρίτη, τρία ακόμη κυλικεία μετά από διαγωνισμό και τα περισσότερα σχολεία θα καλυφθούν επαρκώς. «Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί θα υπάρξουν επιπτώσεις σε προγράμματα τα οποία τρέχουν μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλα. Θεωρώ πως έχουμε μέχρι τώρα ολοκληρώσει έως το 70% και βαδίζουμε στην κατεύθυνση να καλύψουμε και άλλα σχολεία», ανέφερε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αντιδήμαρχος είπε πως δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα στα σχολεία ενώ και οι δύο επιτροπές έχουν προμηθεύσει τα απαραίτητα αντισηπτικά και υλικά –τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου