Συνεντεύξεις

Στ. Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας: «Να ενεργοποιήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, την ατομική ευθύνη και τον εμβολιασμό»

«Για τον εμβολιασμό, δυστυχώς, είναι μια κακή εποχή. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε το ποσοστό που θέλαμε και να πιάσουμε τον στόχο που είχαμε θέσει μέχρι τέλος Αυγούστου.
Ο αριθμός των εμβολιασμών είναι χαμηλός σε όλη την χώρα και το τείχος της ανοσίας θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.
Τώρα, από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε βάση στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και στην καλή επιδημιολογική παρατήρηση».
Αυτά δηλώνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί, αναλύει τις παραμέτρους για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα, για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα και εστιάζει σε αυτό που ονομάζαμε όλοι εξ αρχής ‘ατομική ευθύνη’.
Και όπως τονίζει, ‘θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις. Το θέμα είναι πως οι μεταλλάξεις δεν είναι πάντα κακές και θανατηφόρες. Ίσως στο τέλος, να δώσουν την λύση σε μια πανδημία….’

• Κύριε Λουκίδη, να ξεκινήσουμε από την επιδημιολογική κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και να σας ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ενώ διανύουμε ήδη τον Αύγουστο;
Αυτή τη στιγμή καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα και μάλιστα με αριθμούς που είχαμε καιρό να δούμε. Αυτό, πιθανώς να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες συνεπώς μπορεί οι προβλέψεις των ανθρώπων που έχουν τα μαθηματικά μοντέλα, να είναι τελικά σωστές και να φτάσουμε ακόμη και στον αριθμό των 5000 κρουσμάτων την ημέρα διότι φαίνεται πως αυτό έχει αυξητική τάση συνεχώς! Αν σκεφτεί κανείς ότι μπαίνουμε και στην περίοδο της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου η οποία θα είναι σίγουρα μεγάλη, θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. Αυτά θα φανούν μετά από εφτά με δέκα μέρες, αλλά σίγουρα θα είναι μια παράμετρος που θα συμβάλει στην διασπορά του ιού.
• Αυτή η διασπορά οφείλεται κατά βάση στην μετάλλαξη Δέλτα;
Ναι, γιατί φαίνεται να είναι η επικρατούσα μετάλλαξη. Αυτό το είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό. Η μετάλλαξη Δέλτα κυριάρχησε μέχρι το τέλος Ιουλίου και συνεχίζει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κι ένα δεδομένο: επικαλούμαι την παρατήρηση του καθηγητή κ. Μαγιορκίνη η οποία οφείλετο σε μία τεχνική ανάλυση των μεταλλάξεων από ειδικά κέντρα στο εξωτερικό που έλεγε ότι η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, δεν είναι τόσο μεγαλύτερη από τις άλλες μεταλλάξεις του ιού σε σχέση με αυτό που νομίζουμε ότι είναι. Άρα μπορεί να υπάρχει μια πιο μεταδοτική μετάλλαξη, αλλά ευνοείται από το περιβάλλον και τις δραστηριότητές μας επειδή είναι καλοκαίρι, έχουμε άδειες, μετακινήσεις, ταξίδια, τουρίστες κ.λπ.
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα πέραν των μέτρων προστασίας τα οποία πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε όλοι κανονικά;
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε και να εφαρμόζουμε με προσοχή τα μέτρα προστασίας όπως τα είχαμε πει εξ αρχής.
Για τον εμβολιασμό, δυστυχώς, είναι μια κακή εποχή. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε το ποσοστό που θέλαμε και να πιάσουμε τον στόχο που είχαμε θέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Ο αριθμός των εμβολιασμών είναι χαμηλός σε όλη την χώρα και το τείχος της ανοσίας θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.
Τώρα, από εκεί και πέρα πρέπει να δώσουμε βάση στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα και στην καλή επιδημιολογική παρατήρηση. Θεωρώ ότι θα πρέπει να μπούμε σε μια πιο στενή επιδημιολογική παρατήρηση με αρκετά τεστ (Rapid Tests, Self Tests κ.λπ.) τα οποία πρέπει να γίνονται τακτικά.
Επίσης να δώσουμε οδηγία σε όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους, να κάνουν οπωσδήποτε τεστ.
Εδώ όμως θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε αυτό που λέμε ‘ατομική ευθύνη’. Πολλές φορές δεν εφαρμόζουμε με προσοχή τα μέτρα και ευνοούμε την διασπορά του ιού.
• Αυτό το περίφημο ‘τείχος της ανοσίας’ δηλαδή, θα καθυστερήσει κι άλλο…
Νομίζω ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Εμείς, σαν Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχουμε στόχο μετά τις 20 Αυγούστου να κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο, με εκλαϊκευμένο τρόπο να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά του εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Ο κρίσιμος μήνας είναι ο Οκτώβριος (επειδή οι κορωνοϊοί έχουν μια ενδημικότητα μεταξύ Οκτωβρίου – Μαρτίου) γιαυτό και πρέπει να πετύχουμε ένα υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό που έχουμε μέχρι σήμερα.
Θα είμαι όμως ειλικρινής μαζί σας: δεν είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος…
• Για ποιον λόγο κύριε Λουκίδη;
Γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε το ποσοστό του τείχους της ανοσίας που θέλαμε να πετύχουμε κι αυτή την στιγμή, είμαστε κοντά στο 53%. Καταλαβαίνετε ότι για να φτάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα… δεν θα είναι τόσο εύκολο.
• Ωστόσο, μόλις ήρθαν τα εμβόλια στην Ελλάδα, οι συμπολίτες μας έτρεξαν να εμβολιαστούν. Ανταποκρίθηκαν. Γιατί μετά παρουσιάστηκε μια κάμψη; Μήπως κάποιοι εφησύχασαν;
Έπαιξαν πολλά ρόλο. Μπορεί κι εμείς να κάναμε κάποια επικοινωνιακά λάθη. Τονίστηκαν πολύ οι ανεπιθύμητες ενέργειες π.χ. οι αλλεργίες και τελικά δεν σημειώθηκαν τόσες επιπτώσεις. Ή ίσως έγιναν λάθη στην επιλογή εμβολίων για κάποιες ηλικίες. Σε μια τέτοια πανδημική κρίση, όλοι κάνουν ενέργειες που να μην είναι απόλυτα σωστές.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση του αντι-εμβολιαστικού κινήματος το οποίο φαίνεται ότι προσπαθεί με ό,τι μέσα διαθέτει να εκφοβίζει και να απειλεί ανθρώπους που με επιστημονικό τρόπο προσπαθούν να τεκμηριώσουν απόψεις για τον εμβολιασμό. Για μένα αυτά είναι αδιανόητα. Ξεφεύγουν από κάθε λογική και επηρεάζουν με κάθε τρόπο και κυρίως μέσα από τα social media οδηγούν σε λάθος αποφάσεις.
• Για τον εμβολιασμό στα παιδιά είστε θετικός;
Κοιτάξτε, δεν είμαι ειδικός γι αυτό αλλά διάβασα όπως και όλοι μας την ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας όπου λέει πως υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία και πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 χρονών και πάνω με σκοπό να διαφυλάξουμε την υγεία τους. Ίσως αργότερα να βγει και οδηγία για εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 12 ετών.
• Τώρα, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα σε κάποιες κοινωνικές ομάδες. Πώς το σχολιάζετε;
Θα θεωρήσω τον εαυτό μου θιγμένο, εάν κάποιος έρθει και μου πει ότι πρέπει να κάνεις το εμβόλιο. Αν εγώ δεν έχω την συναίσθηση και την υπευθυνότητα να προστατεύσω τους ασθενείς μου από μόνος μου, με τους οποίους έρχομαι σε επαφή καθημερινά και να είμαι ο άνθρωπος που θα τους προκαλεί μολύνσεις, και περιμένω ένα χαρτί για να εμβολιαστώ… με θίγει ως άνθρωπο, ως επαγγελματία και ως επιστήμονα.
Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τις αντιρρήσεις τους: κάποιες είναι λογικές, κάποιες όχι.
Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, επειδή κι εγώ είμαι στην εκπαίδευση, αλίμονο εάν εγώ καλώ τους φοιτητές μου να εμβολιαστούν, ενώ εγώ είμαι ανεμβολίαστος…
Πρέπει να μας γίνει κτήμα και δεοντολογική γνώση και όχι να περιμένουμε ένα χαρτί για υποχρεωτικότητα.
• Θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις;
Όσο έχουμε κόσμο ανεμβολίαστο και όσο οι τρίτες χώρες έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων (λόγω του τρόπου με τον οποίο ζει ο πληθυσμός τους) θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις. Το θέμα είναι πως οι μεταλλάξεις δεν είναι πάντα κακές και θανατηφόρες. Ίσως στο τέλος, να δώσουν την λύση σε μια πανδημία. Όμως αυτό δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αυτή τη στιγμή. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αυξήσουμε τα μέτρα επιδημιολογικής παρατήρησης σε όλους ανεξαιρέτως (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους) και φυσικά, να ενεργοποιήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, την ατομική μας ευθύνη και τον εμβολιασμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου