Τοπικές Ειδήσεις

Συμβιβασμός μεταξύ του Μανώλη Μαργέλλου και της υπό εκκαθάριση “ΡΟΔΩΝ ΑΕ” για την καντίνα

Σε συντηρητική κατάσχεση καταθέσεων της υπό εκκαθάριση δημοτικής εταιρείας «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΡΟΔΟΥ ΑΕ», με τον διακριτικό τίτλο “ΡΟΔΩΝ ΑΕ”, προχώρησε κατόπιν της υπ’ αριθμ. 42/2022 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή του για την υπόθεση της διαβόητης καντίνας στην παραλία έμπροσθεν του καζίνου της Ρόδου ο επιχειρηματίας Μανώλης Μαργέλλος.
Ο κ. Μαργέλλος δεν κίνησε την διαδικασία κατασχέσεως με έκδοση απογράφου και παραιτήθηκε της συντηρητικής κατασχέσεως έχοντας έρθει σε συμφωνία με τους εκκαθαριστές για τον συμψηφισμό απαίτησης του ύψους 214.628,98 ευρώ πλέον τόκων από την ως άνω απόφαση με μισθώματα που καταβάλλει για το ακίνητο του «ΕΛΛΗ» (Ronda).
H δημοτική εταιρεία δεν έχει απωλέσει το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του Αρείου Πάγου με αίτημα την ακύρωση της τελεσίδικης απόφασης αλλά και το δικαίωμα ασκήσεως αναστολής. Αμφότερα τα δικονομικά δικαιώματά της εκπνέουν στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο κ. Μαργέλλος, που διεκδικεί αποζημίωση συνολικού ύψους 1.084.219,22 ευρώ, διατείνεται με την αγωγή του ότι υπέστη ζημία ύψους 84.219,22 ευρώ σε έξοδα για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό της συγκεκριμένης καντίνας στο πλαίσιο της από 14ης Ιουλίου 2008 σύμβασης διαχείρισης που είχε υπογράψει με τη δημοτική ανώνυμη εταιρεία και περαιτέρω αξιώνει την καταβολή ρήτρας συμβολαίου από τη μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε υποχρεώνει την εναγομένη να του καταβάλει το ποσό των 214.628,98 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση.
Επιβάλλει περαιτέρω σε βάρος της εναγομένης μέρος από τα δικαστικά έξοδα του ενάγοντος και για τους δύο βαθμούς δικαιοδοσίας, το οποίο ορίζει σε 9.900 ευρώ. Η αγωγή του επιχειρηματία είχε απορριφθεί με την υπ’ αριθμ. 37/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Ο πρώην δήµαρχος Ροδίων κ. Χ. Χατζηευθυμίου είχε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει νοµικώς κατοχυρωµένη ανάθεση του management της καντίνας σε ιδιώτη, καθώς η ιδιοκτησία του χώρου και των υπερκείµενων κτισµάτων ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων. Με τη συγκεκριµένη σύµβαση στον κ. Μαργέλλο δινόταν η δυνατότητα διαχείρισης της καντίνας αλλά και καθήκοντα επίβλεψης της ανακαίνισής της, τα έξοδα της οποίας υπολογίστηκαν σε 250.000 ευρώ.
Η «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» ανέλαβε να αποπληρώσει τα έξοδα ανακαίνισης στον κ. Μαργέλλο, ο οποίος υποχρεούτο να υποβάλει όλα τα νόµιµα παραστατικά για τις εργασίες που εκτελέσθηκαν στην καντίνα. Συµφωνήθηκε επιπλέον να επιµερίζονται τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης σε ποσοστό 40% υπέρ της «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» και 60% υπέρ του Μαργέλλου. Στην ίδια σύµβαση υπάρχει µάλιστα και ρήτρα για αποζηµίωση ύψους 1 εκατ. ευρώ στον κ. Μαργέλλο σε περίπτωση καταγγελίας, υπαναχωρήσεως, διοικητικής πράξης ή σε περίπτωση που η σύµβαση καταστεί άκυρη ή αν τυχόν οι υποσχεθείσες εκατέρωθεν παροχές καταστούν αδύνατες ή απαγορευτικές ή οριστικά διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης. Υπέρ των θέσεων της υπό εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης είχε καταθέσει η πρώην πρόεδρός της κ. Ρένα Μαντικού, που υποστήριξε ότι ο κ. Μαργέλλος έχει εξοφληθεί στο ακέραιο για τα έξοδα στα οποία προέβη για την αποκατάσταση της καντίνας και ότι η σύμβαση management δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, καθώς η ΕΤΑ δεν επέτρεψε την συγκεκριμένη διαδικασία.
Στον αντίποδα κατέθεσε υπέρ των θέσεων του επιχειρηματία υπάλληλός του, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν του έχει καταβληθεί το σύνολο των εξόδων στα οποία προέβη παρά μόνο 90.000 ευρώ, κι ότι η επιχείρηση λειτούργησε μόνη της την καντίνα. Το Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε μεταξύ άλλων ότι Κ.Υ.Α. των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, με την οποία παραχωρήθηκε στους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας και οι παρατείνουσες την ισχύ της όμοιες, που ακολούθησαν, δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώστε να αποκτήσουν νόμιμη υπόσταση, εντούτοις αποτέλεσαν τη νομική βάση, υπό την οποία ο Δήμος Ροδίων εκμίσθωσε απευθείας τον χώρο της καντίνας στην εναγόμενη και αυτή ανέθεσε τη διαχείρισή της στον ενάγοντα δυνάμει έγκυρης σύμβασης, ο οποίος ανέλαβε αυτήν και προέβη σε δαπάνες, πιστεύοντας καλόπιστα ότι ο δήμος είχε το σχετικό δικαίωμα παραχώρησης.
Σημειωτέον δε ότι η 136/2007 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ροδίων περί απευθείας εκμίσθωσης, μεταξύ άλλων ακινήτων, και της επίδικης καντίνας, ελήφθη ομοφώνως κατόπιν σχετικής εισήγησης της νομικής του υπηρεσίας ενώ η ανωτέρω απόφαση ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητά της από τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το γεγονός ότι οι συναλλαχθέντες διάδικοι δεν είχαν καμία αμφιβολία σχετικά με την εγκυρότητα της μεταξύ των σύμβασης επιρρωνύεται τόσο από τον επιλεχθέντα χρόνο διάρκειας της (δωδεκαετής) όσο και από την μεγάλου ύψους, προβλεφθείσα, ποινική ρήτρα, παράγοντες οι οποίοι καταδεικνύουν σοβαρή συναλλακτική πρόθεση.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Παναγιώτα Καραμάριου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου