Ρεπορτάζ

Αυξάνονται σταδιακά στη Ρόδο πολιτικοί και θρησκευτικοί γάμοι

Το τέλος των απανωτών lockdown έδωσε ‘ώθηση’ στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων στη Ρόδο.
Παρά το γεγονός πως ισχύουν ακόμη οι περιορισμοί για την τέλεση του μυστηρίου στην εκκλησία, στο Δημαρχείο Ρόδου ή στις Δημοτικές Ενότητες του νησιού, από τις αρχές του 2021 διαπιστώνεται εντονότερο ενδιαφέρον και κινητικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική», από την αρχή του έτους μέχρι και τις 14 Ιουλίου 2021, τελέστηκαν 161 πολιτικοί γάμοι στις Δημοτικές Ενότητες του νησιού, ενώ σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, εκδόθηκαν 128 άδειες θρησκευτικού γάμου.
Ο αριθμός αναμένεται να αλλάξει στο επόμενο εξάμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019 τελέστηκαν (συνολικά) 199 γάμοι και το 2018 202 γάμοι -στη Δ.Ε. Ρόδου.
Το 2020 ήταν δύσκολη χρονιά και οι περισσότεροι γάμοι είτε πολιτικοί είτε θρησκευτικοί, αναβλήθηκαν.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΜΕΧΡΙ 14/7/2021 ANA ΔHMOTIKH ΕΝΟΤΗΤΑ
ΡΟΔΟΥ 49
ΙΑΛΥΣΟΥ 6
ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ 9
ΚΑΜΕΙΡΟΥ 1
ΑΤΑΒΥΡΟΥ 1
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 43
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 15
ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 2
ΑΦΑΝΤΟΥ 5
ΛΙΝΔΙΩΝ 30
ΣΥΝΟΛΟ 161

Με δηλώσεις του στην «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Καμπούρης υπογράμμισε:
«Το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μειώθηκαν οι πολιτικοί γάμοι στη Ρόδο. Τον τελευταίο καιρό όμως και μετά την άρση των περιορισμών, διακρίνουμε μια αύξηση. Να σημειώσουμε πως ο Δήμος Ρόδου θα αναρτήσει πολύ σύντομα και μια ειδική εφαρμογή – πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να κανονίσουν την ημερομηνία του γάμου τους, σε όποιο μέρος του νησιού επιθυμούν. Πρόκειται για πολλά σημεία, τα οποία έχουν ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Αυτό δεν απευθύνεται μόνον στους Ροδίτες, αλλά και σε όποιο ζευγάρι θελήσει να τελέσει τον γάμο του στη Ρόδο.
Φυσικά, απευθυνόμαστε και στους ξένους επισκέπτες μας που ενδιαφέρονται να έρθουν στο νησί για να παντρευτούν σε ένα από τα όμορφα μέρη που διαθέτουμε, στους οποίους θα δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για γρήγορη έκδοση πιστοποιητικών, εγγράφων κ.λπ. Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα έχει σχέση και με τους αρμόδιους τους τουρισμού. Προσωπικά, εκτιμώ πως αυτή η διαδικασία θα διευκολύνει όσους θέλουν να τελέσουν τον γάμο τους στη Ρόδο και φυσικά θα τους δίνει τη δυνατότητα να εκδίδουν τα απαραίτητα έγγραφα και να κλείνουν τις ημερομηνίες που επιθυμούν, μέσα από την ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο».
Στη Ρόδο, οι τελετές λαμβάνουν χώρα:
– Πλατεία «Αντιναυάρχου Π. Ιωαννίδη (ελαφάκια)
– Οδός Ακροπόλεως στο λόφο Αγ. Στεφάνου (Μόντε Σμιθ)
– Πάρκο Ροδινιού συμπεριλαμβανομένου του αύλειου χώρου του κτηρίου
– Ροδιακή Έπαυλη και του περιβάλλοντος χώρου αυτής, εφόσον
ολοκληρωθούν οι εργασίες
– Φάρος Αγίου Νικολάου (εξωτερικός χώρος – ελαφάκια)
– Αύλειος χώρος Ενυδρείου
– Πλατεία Αργυροκάστρου (Μεσαιωνική Πόλη)
– Μεσαιωνική Τάφρος, κάτω από την πύλη Ντ’ Αμπουάζ
– Σκαλιά κεντρικής εισόδου του Δημαρχιακού Μεγάρου

Στις υπόλοιπος δημοτικές ενότητες, υπάρχουν επίσης πολλά σημεία στα οποία μπορούν να τελεστούν πολιτικοί γάμοι όπως στις Πηγές Καλλιθέας, στη Λίνδο, στον Προφήτη Ηλία, στα πρώην δημαρχεία, στον Αρχάγγελο, σε παραλικές περιοχές, στην Κοιλάδα των Πεταλούδων κ.ά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου