Τέσσερις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, παρουσίασε με την τοποθέτησή του σήμερα στη Βουλή ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ως εισηγητής εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για ζητήματα χετικά με το μετανασταυτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Με την ευκαιρία της συζήτησης αυτού του σχεδίου νόμου, το οποίο εμπεριέχει και προς κύρωση ευρωπαϊκές οδηγίες και που θα ταθεί προς ψήφιση αργότερα σήμερα το βράδυ, η κυβέρνηση δέχεται κατά κύματα την κριτική της αντιπολίτευσης για επιλογές, ανεπάρκειες, λάθη αλλά και παραλείψεις.

«Η καρδιά του προβλήματος είναι ο πραγματικός διαχωρισμός ανάμεσα στον πρόσφυγα και τον μετανάστη. Και για να γίνει αυτό χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες, χρειάζεται μέσα σε δυο μήνες να ξεκαθαρίζουν οι υποθέσεις και σε Α΄ και σε Β΄ βαθμό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης για να συνεχίσει: «Δεύτερον, Κλειστά Προαναχωρησιακά Κέντρα. Όποιος δεν δικαιούται, ασύλου δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Θα πρέπει να μπαίνει σε μία διαδικασία εξόδου από τη χώρα. Θα πρέπει, βέβαια, να ενισχυθούν αυτά και οι υποδομές να είναι πολύ καλύτερες απ’ ό,τι στα ανοιχτά κέντρα. Επίσης, θα πρέπει να πάμε σε μία λογική διαφάνειας και λογοδοσίας. Δεν μπορεί να γίνεται ένα πάρτι γύρω από τα κονδύλια του προσφυγικού και να μην υπάρχει πραγματικά λογοδοσία για το ποιος κάνει τι, πού πάει το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου ή του Ευρωπαίου φορολογούμενου». Και ο εισηγητής της ΝΔ συμπλήρωσε: «Τέλος, εμείς πιστεύουμε σε μία στιβαρή
πολιτική φύλαξης των συνόρων της χώρας. Εμείς πιστεύουμε στην ενίσχυση των δομών, στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής επιτήρησης. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και με τη FRONTEX».

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Βαρβιτσιώτης αφιέρωσε και στο να ασκήσει κρκτική στους κυβερνητικού χειρισμούς. «Έχουμε διόγκωση του αριθμού των εγκλωβισμένων προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Έχουμε ασφυκτικές και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα hotspots. Έχουμε αύξηση των ροών από τον Έβρο και εκρηκτική κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες. Τελικά, έχουμε μια αποτυχία της προσφυγικής πολιτικής που εσείς εφαρμόζετε», υποστήριξε με τη σειρά του εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου. Και πρόσθεσε: «Επί της αρχής του νομοσχεδίου ψηφίζουμε «Παρών» και αυτό για λόγους καθαρά τυπικούς, που αφορούν την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών Οδηγιών. Σας λέμε ότι εάν δεν υπήρχαν αυτές οι Οδηγίες, θα είχαμε καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

«Το μεγαλύτερο σήμερα πρόβλημα στο προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ο διπλός εγκλωβισμός στα νησιά, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, ανύπαρκτες υγειονομικές υπηρεσίες, με εκρήξεις απελπισίας από τους εγκλωβισμένους, με επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών, άνθιση δουλεμπορικών κυκλωμάτων αλλά και με σημαντικό αριθμό πνιγμένων, ακόμα και παιδιών», υπογράμμισε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).

Λόγω του θέματος, αναπόφευκτο ήταν να καταγράφονται και φραστικές ασχήμιες από τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ