ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β. Νούλαντ: Προκλητικές οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Νούλαντ

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες δεν επι­μέ­νουν να εγκα­τα­λει­φθεί ο αγωγός EastMed, απλώς εκφρά­ζουν την ανη­συ­χία τους για τις ενερ­γεια­κές εξε­λί­ξεις, διευ­κρι­νί­ζει η υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Βικτώ­ρια Νούλαντ. Όπως εξήγησε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης που παρα­χώ­ρησε στην αντα­πο­κρί­τρια της ΕΡΤ στην Ουά­σιγ­κτον, Λένα Αργύρη, η τελική απόφαση για το συγκε­κρι­μένο έργο θα πρέπει να ληφθεί από τις εμπλε­κό­με­νες χώρες.

Συνε­χί­ζο­ντας, η Αμε­ρι­κα­νίδα υφυ­πουρ­γός χαρα­κτή­ρισε προ­κλη­τι­κές τις παρα­βιά­σεις του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου από την Τουρκία, τονί­ζο­ντας ότι οι συζη­τή­σεις με την Άγκυρα για ενδε­χό­μενη αγορά αερο­σκα­φών F-16 δεν έχουν ολο­κλη­ρω­θεί.

Επι­πλέον, η κ. Νούλαντ προ­α­νήγ­γειλε τη συμ­με­τοχή του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Άντονι Μπλίν­κεν στο τρι­με­ρές σχήμα συνερ­γα­σίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ μέσα στις επό­με­νες εβδο­μά­δες, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό, ξεκα­θά­ρισε ότι έχει εξη­γή­σει με σαφή­νεια στον κατο­χικό ηγέτη Τατάρ ότι λύση δυο κρατών στην Κύπρο δεν είναι απο­δε­κτή για τις ΗΠΑ.

Ερω­τη­θείσα γιατί πήγε «με άδεια χέρια» στην Ελλάδα- η οποία είναι ο πλέον αξιό­πι­στος σύμμαχος- ενώ προ­σέ­φερε στην Τουρκία -η οποία κάθε άλλο παρά καθαρή θέση έχει πάρει στον πόλεμο της Ουκρανίας- τη δημιουρ­γία ενός στρα­τη­γι­κού μηχα­νι­σμού, η κ. Νούλαντ απά­ντησε πως «οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουν Στρα­τη­γικό Διάλογο με την Ελλάδα και μάλιστα σε επίπεδο Υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών. Είδαμε έναν ακόμα γύρο αυτού του δια­λό­γου το φθι­νό­πωρο. Το ταξίδι μου ήταν πρω­τί­στως ένα ευχα­ρι­στή­ριο ταξίδι προς την Ελλάδα που είναι ένας τόσο στα­θε­ρός σύμ­μα­χος. Ήθελα να εκφράσω τις ευχα­ρι­στίες μου για την πρόοδο που έχουμε κάνει μαζί, αλλά και για να σχε­διά­σουμε τη στρα­τη­γική μας για το πως θα συνε­χί­σουμε να δια­σφα­λί­ζουμε ότι η Ευρώπη θα έχει ενέρ­γεια και πως θα συνε­χί­ζουμε να βοηθάμε την Ουκρα­νία. Επο­μέ­νως, επρό­κειτο και για μια αμιγώς στρα­τη­γι­κού τύπου συζή­τηση. Τώρα σε σχέση με τον στρα­τη­γικό μηχα­νι­σμό που εγκαι­νιά­σαμε στην Τουρκία, είναι κάτι που η Ελλάδα έχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό πρό­σθεσε ότι τις επό­με­νες εβδο­μά­δες ο Άντονι Μπλίν­κεν θα συμ­με­τά­σχει στο τρι­με­ρές σχήμα συνερ­γα­σίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, στέλ­νο­ντας με αυτό τον τρόπο το καλύ­τερο μήνυμα στή­ρι­ξης. Όπως σημεί­ωσε η κ. Νούλαντ, «οι ΗΠΑ στη­ρί­ζουν πάρα πολύ αυτή τη συνερ­γα­σία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και είχα την ευκαι­ρία να συμ­με­τά­σχω στη συνά­ντηση με τους τρεις υπουρ­γούς Εξω­τε­ρι­κών πρό­σφατα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνά­ντηση πολύ σύντομα, τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, μεταξύ των τριών υπουρ­γών με τον υπουργό μου, με τον Υπουργό Εξω­τε­ρι­κών Μπλίν­κεν, για να υπο­γραμ­μί­σουμε τη σημασία αυτού του σχή­μα­τος και του έργου που προ­σπα­θούν να κάνουν μαζί, που προ­σπα­θούμε να κάνουμε όλοι μαζί, για την ενέρ­γεια, για την ασφά­λεια στη θάλασσα και για άλλα σημα­ντικά ζητή­ματα».

Σχετικά με τις ενερ­γεια­κές εξε­λί­ξεις, ρωτή­θηκε γιατί οι ΗΠΑ επι­μέ­νουν να επα­να­λαμ­βά­νουν Ότι ο αγωγός EastMed δεν έχει μέλλον την ώρα που οι εμπλε­κό­με­νες χώρες φαί­νε­ται να έχουν δια­φο­ρε­τική άποψη. Από την πλευρά της η Αμε­ρι­κα­νίδα υφυ­πουρ­γός διευ­κρί­νισε ότι «οι ΗΠΑ δεν επι­μέ­νουν σε τίποτα και αν οι χώρες της περιο­χής απο­φα­σί­σουν ότι θέλουν να προ­χω­ρή­σουν με αυτό το έργο, θα το κάνουν. Η ανη­συ­χία μας είναι αυτή που δια­τύ­πωσα στην Ελλάδα, δηλαδή ότι το έργο είναι εξαι­ρε­τικά ακριβό, τα ύδατα πολύ βαθιά, και μπορεί να χρεια­στούν δέκα χρόνια ή περισ­σό­τερα για να ολο­κλη­ρω­θεί όταν όλοι χρειά­ζο­νται ενέρ­γεια εδώ και τώρα. Η Ελλάδα είναι ήδη ενερ­γεια­κός κόμβος και πιστεύ­ουμε ότι υπάρ­χουν ταχύ­τε­ροι, πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί και πιο παρα­γω­γι­κοί τρόποι για τη μετα­φορά ενέρ­γειας στην περιοχή, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της εξε­ρεύ­νη­σης σε άλλες περιο­χές, μέσω καλω­δίων ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας κ.λ.π. Εξαρ­τά­ται προ­φα­νώς από τις χώρες της περιο­χής εάν θέλουν να προ­χω­ρή­σουν με το έργο, αλλά η ανη­συ­χία μας είναι ότι σε δέκα χρόνια θέλουμε να είμαστε όλοι απε­ξαρ­τη­μέ­νοι από τους υδρο­γο­νάν­θρα­κες και να έχουμε στραφεί στην καθαρή ενέρ­γεια. Επο­μέ­νως, τώρα πρέπει να μεγι­στο­ποι­ή­σουμε αυτές τις λύσεις που είναι γρή­γο­ρες και μπορούν να ωφε­λή­σουν τους πάντες».

Σε σχέση με το πρό­σφατο ταξίδι της στα κατε­χό­μενα είπε πως εξήγησε πολύ καθαρά στον κ. Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στη­ρί­ζουν την λύση της διζω­νι­κής δικοι­νο­τι­κής ομο­σπον­δίας και όχι τη λύση των δύο κρατών που αυτός προ­τεί­νει. Ερω­τη­θείσα γιατί Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι συνε­χί­ζουν να τον επι­σκέ­πτο­νται με δεδο­μένο ότι πλέον κινεί­ται εκτός του δια­πραγ­μα­τευ­τι­κού πλαι­σίου του ΟΗΕ, η Βικτό­ρια Νούλαντ απά­ντησε ότι «είναι πάγια τακτική των ΗΠΑ όταν πηγαί­νουμε στην Κυπριακή Δημο­κρα­τία, να επι­σκε­πτό­μα­στε πάντα και τον Βορρά. Προ­σπα­θούμε εδώ και πολλές δεκα­ε­τίες, όπως γνω­ρί­ζετε, και ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν όταν ήταν αντι­πρό­ε­δρος και εγώ όταν ήμουν υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, να ενθαρ­ρύ­νουμε τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για μια διζω­νική δικοι­νο­τική ομο­σπον­δία. Εξήγησα πολύ καθαρά στον κ. Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στη­ρί­ζουν μια διζω­νική δικοι­νο­τική ομο­σπον­δία και δεν στη­ρί­ζουμε τη λύση των δύο κρατών που έχει προ­τεί­νει ο Βορράς».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.