Η μεγάλη αύξηση των τουριστικών αφίξεων στη Ρόδο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε ακίνητα και καταλύματα. Σύμφωνα με την Handelsblatt.de Γερμανοί και γενικότερα επενδυτές των γερμανόφωνων χωρών, βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δυναμική που αναπτύσσει ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια.
Η παραθεριστική κατοικία στη Ρόδο, αποτελεί το αντικείμενο του «πόθου» για τους επενδυτές. Παράλληλα, η οικονομία του διαμοιρασμού καθιστά τα ακίνητα ακόμη πιο ελκυστικά. Τα Βλυχά στη Λίνδο, είναι από τις περιζήτητες περιοχές. Στις αρχές του 2019, ο συνταξιούχος Florian Z. επένδυσε το ποσό των 520.000 ευρώ σε μια βίλα, 130 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια, σαλόνι, πισίνα σε ένα οικόπεδο σχεδόν 1.000 τ.μ. στη συγκεκριμένη περιοχή.
Τους χειμερινούς μήνες ο γερμανός συνταξιούχος χρησιμοποιεί ο ίδιος το ακίνητο και απολαμβάνει το ήπιο κλίμα της Ρόδου. Μισθώνει την κατοικία μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου. «Κατά την πρώιμη και όψιμη τουριστική περίοδο, κερδίζω 1500 ευρώ την εβδομάδα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 3200 ευρώ», λέει ο Γερμανός και είναι ευχαριστημένος: «Πέρυσι δεν έμεινε ούτε μέρα ξενοίκιαστο το ακίνητο», λέει ο ίδιος.
Και δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλο και περισσότεροι ξένοι αγοραστές που ενδιαφέρονται για ακίνητα διακοπών στην Ελλάδα και στη Ρόδο δεν αναζητούν απλά μία παραθεριστική κατοικία. Θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ένα ακίνητο το οποίο θα τους επιφέρει έσοδα. Οι πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες στη χώρα μας έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις σε όλη τη Μεσόγειο σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης από την εταιρείας Algean Properties.
«Οι αποδόσεις του ακινήτου παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο για το 50% σχεδόν των αγοραστών», λέει ο κ. Γιώργος Πετράς, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Engel & Völkers στη Ρόδο. «Η οικονομική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η ταυτόχρονη έκρηξη των τουριστικών δεικτών είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει στην αγορά μία μεγάλη γκάμα πολυτελών κατοικιών σε χαμηλά σχετικά τιμές.
Τα ίδια ακίνητα μπορεί να τα νοικιάσει κανείς σε υψηλές τιμές», εξηγεί ο κ. Πετράς και επισημαίνει ότι με τα δεδομένα αυτά, μπορεί κανείς να βγάλει κέρδος έως και 7% επί του κεφαλαίου της επένδυσης. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι πλέον, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν έχουν να ανησυχούν πολύ για την περιουσία τους και τη συντήρηση των κατοικιών. Σε όλες τις περιοχές διακοπών και στη Ρόδο, υπάρχουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών που φροντίζουν τα πάντα, από τον καθαρισμό και τη συντήρηση της πισίνας έως την παράδοση των σπιτιών στους τουρίστες.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς, τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένα έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας στη Ρόδο με τους επενδυτές να κρατούν μία συντηρητική στάση. Πλέον όμως, η καλή προσφορά που υπάρχει σε προορισμούς, όπως είναι η Ρόδος, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των ακινήτων μέσω πλατφορμών, όπως αυτή του Airbnb, αναμένεται να οδηγήσει σε μία «έκρηξη» πωλήσεων. Ο κ. Πετράς αναφέρει τέλος ότι έχει αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα, καθώς πλέον δεν υπάρχει ο φόβος του Grexit που ήταν ιδιαίτερα έντονος το 2012 και στα επόμενα χρόνια. Συνεπώς επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρχε πριν και δεν αποτυπωνόταν έμπρακτα στην αγορά, πρόκειται να αρχίσει να εκφράζεται πολύ έντονα από αυτό το καλοκαίρι και έπειτα. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τους Γερμανούς και τους γερμανόφωνους, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα επενδυτές από τρίτες χώρες και κυρίως από τη Ρωσία, την Κίνα και εσχάτως από την Τουρκία, δεδομένου ότι με την επένδυση ποσού άνω των 250.000 ευρώ σε ακίνητο εξασφαλίζουν βίζα για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ