Ειδήσεις

«Σιγά – σιγά μπαίνει τάξη σε πολλά ζητήματα»

Την ικανοποίησή του για την πορεία της διαχείρισης μιας σειράς ζητημάτων, όπως η ανεξέλεγκτη βόσκηση (αιγοπρόβατα) και η τακτοποίηση των νομικών θεμάτων με τους μικροπωλητές, τα περίπτερα, τις λαϊκές αγορές και τις καντίνες στις παραλίες, εξέφρασε με δηλώσεις του προς την ‘δ’ ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα και Επιχειρηματικότητας – Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης κ. Γιώργος Πόκκιας.
«Σίγουρα τα ζητήματα της αρμοδιότητάς μου έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη. Στόχος αυτής της δημοτικής αρχής, ήταν εξ αρχής να μπει μια τάξη σε μερικά πράγματα τα οποία σήμερα δεν είναι πλέον τα ίδια όπως πριν από δύο χρόνια που παραλάβαμε. Η Ρόδος επιστρέφει στην κανονικότητα. Η δική μας αντιδημαρχία που αποτελείται από την Διεύθυνση Εμπορίου και την Διεύθυνση Πρωτογενούς Τομέα, έχει σχέδιο με το οποίο δρομολογούνται πράγματα. Το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων π.χ. ήταν εξ αρχής ένα μείζον πρόβλημα και δυστυχώς είχαμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτό. Η εικόνα των μικροπωλητών στο Μανδράκι, στο Νεώριο και στην Πύλη Ντ’ Αμπουάζ, έχει βελτιωθεί με καινούργια κιόσκια και με νόμιμες άδειες καθώς επίσης και οι καντίνες στις παραλίες, που σήμερα, το 70% διαθέτει άδεια (σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νησιού). Όλα ανεξαιρέτως υπόκεινται σε φορολογικό και υγειονομικό έλεγχο. Με τον ίδιο τρόπο προχωρήσαμε και στην τακτοποίηση των περιπτέρων που ήταν κυριολεκτικά εκτός ελέγχου…» δήλωσε ο κ. Γ. Πόκκιας.
Ο αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για το μείζον ζήτημα με την αδέσποτη βόσκηση, όπου το έλλειμμα του θεσμικού πλαισίου δημιουργεί προβλήματα στον έλεγχο: «Κάποτε γίνονταν έλεγχοι αραιά ενώ σήμερα, οι έλεγχοι γίνονται σε καθημερινή βάση, με μικτά κλιμάκια που εντοπίζουν τα αδέσποτα αιγοπρόβατα, τα συλλαμβάνουν και επιβάλλουν πρόστιμα συνεχώς. Τα ζώα διατίθενται στα ευαγή ιδρύματα του νησιού. Δυστυχώς, από τα 100.000 παραγωγικά ζώα που υπάρχουν, τα 80.000 (αιγοπρόβατα) είναι ανεξέλεγκτα. Πώς θα τα ελέγχουμε εάν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι δεν είναι συνεργάσιμοι, ενώ αντί για θεσμικό πλαίσιο εμπλέκονται δέκα διαφορετικοί φορείς;» διερωτήθη ο κ. Πόκκιας.
Όσον αφορά το πρόβλημα με τα πανηγύρια, όπου κάθε χρόνο σημειώνονται διάφορα κρούσματα αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής, ο κ. Πόκκιας ήταν κατηγορηματικός: «Το…. πανηγύρι με τα πανηγύρια, τελείωσε! Ήταν μέχρις εδώ! Όταν παραλάβαμε, κανένα πανηγύρι δεν λειτουργούσε με νόμιμη άδεια. Προσπαθούμε να τα νομιμοποιήσουμε –παρά τις τεράστιες αντιδράσεις. Η διαδικασία είναι η εξής: ο κοινόχρηστος χώρος που γίνεται το πανηγύρι, ορίζεται από τον δήμο (εκάστοτε τοπική ενότητα) και αδειοδοτείται από τον δήμο. Όλοι όσοι δραστηριοποιούνται εκεί (μικροπωλητές, παιχνίδια, σουβλάκια κ.λπ.) πληρώνουν στον δήμο. Το ξεκινήσαμε πέρσι και καταφέραμε να δώσουμε άδεια μόνον σε ένα πανηγύρι. Φέτος, θα το κάνουμε για όλα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Τα έσοδα και οι τζίροι πρέπει να ελέγχονται. Και σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση αυτού του χρήματος πρέπει να είναι νόμιμη. Είχα στείλει από τον περασμένο Οκτώβριο σχετική επιστολή σε όλους τους προέδρους των τοπικών ενοτήτων για να μου δώσουν ακριβή στοιχεία σχετικά με τα πανηγύρια της περιοχής τους, και μέχρι σήμερα δεν μου έχουν απαντήσει…. Όποιος δεν ανταποκριθεί, δεν θα πάει άδεια και δεν θα γίνει πανηγύρι. Το ξεκαθαρίζω. Θα ελέγχονται όλα και θα επιβάλλονται πρόστιμα….» τόνισε ο κ. Πόκκιας. (σημ.: το όλο θέμα είχε αναδείξει η «δ»).
Είπε τέλος, ότι το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και με τις λαϊκές αγορές, όπου κυριαρχούσε ένα ‘μπάχαλο’ εδώ και χρόνια καθώς οι πιο πολλοί ήταν οι αθίγγανοι χωρίς άδειες και φέτος, επιχειρείται να μπει τάξη με την εφαρμογή του νομικού πλαισίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου