Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk προειδοποίησε σήμερα από το Βουκουρέστι ότι ο κίνδυνος ρήξης της Ε.Ε. είναι “αληθινός” και κάλεσε τα κράτη μέλη της να “ακούσουν τα επιχειρήματα και των άλλων” ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο Brexit, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.
“Ο κίνδυνος διάλυσης είναι αληθινός, διότι η διαδικασία (σ.σ. του διαλόγου Λονδίνου – Βρυξελλών) είναι ουσιαστικά πολύ εύθραυστη. Πρέπει να τη χειριστούμε με φροντίδα, διότι ό,τι σπάει δεν μπορεί να επισκευαστεί”, είπε ο Tusk, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
“Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να αρχίσουμε να ακούμε περισσότερο τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς απ’ ό,τι τα δικά μας”, υπογράμμισε ο Tusk, εκτιμώντας πάντως ότι είναι φυσικό το γεγονός πως η στάση κάθε πλευράς γίνεται πιο σκληρή, καθώς “ο χρόνος πιέζει”.
Ο Tusk, ο οποίος κάνει περιοδεία σε πρωτεύουσες κρατών μελών της Ε.Ε. για να προασπίσει τη συμβιβαστική πρότασή του για να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά εκείνους που ανησυχούν περισσότερο για την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Cameron να επιβάλει περιορισμούς στη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εργάζονται στη χώρα του.
“Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, διεμήνυσε ο Tusk, αλλά πρόσθεσε πως “δεν θα συμβιβαστούμε στις θεμελιώδεις ελευθερίες και αξίες” της Ευρώπης, και “σε αυτό το πνεύμα συνέταξα την πρότασή μου”.
Στο μεταξύ, μια δημοσκόπηση της ComRes που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ITV News και μεταδόθηκε σήμερα καταγράφει ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. συρρικνώθηκε συγκρινόμενο με αυτό όσων θέλουν την αποχώρησή της και η διαφορά μειώθηκε στις οκτώ μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.
Το 49% των Βρετανών ανέφερε ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το 41% απάντησε ότι θα ψήφιζε υπέρ του Brexit εάν το δημοψήφισμα διεξαγόταν σήμερα. Τα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου ήταν 54% και 36% αντίστοιχα.
Ο πρωθυπουργός Cameron ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα και το δημοψήφισμα να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ