Τέσσερις επιπλέον αλλαγές, στο ήδη μερικό χαλάρωμα των μέτρων για τις δραστηριότητες στα Δικαστήρια της χώρας που ίσχυσε από την περασμένη Δευτέρα, φέρνει η νέα ΚΥΑ που θα ισχύσει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προσανατολισμός είναι να υπάρξουν κάποιες επιπλέον δυνατότητες άσκησης νομικών δραστηριοτήτων στα δικαστήρια, οι οποίες είναι και αιτήματα των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα , αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως από 18/1:

-Τρέχουν (δηλαδή δεν αναστέλλονται) όλες οι προθεσμίες για προσφυγές κατά βουλευμάτων όπου υπάρχει προσωρινά κρατούμενος ή η παραγραφή του αδικήματος είναι έως τις 31/12/22023. Δεν αναστέλλονται επίσης οι προθεσμίες κατά των ενταλμάτων

-Οι διαδικασίες εκουσίας δικαιοδοσίας για την κήρυξη ιδιόγραφων διαθηκών σε κυρίες, καθώς και οι διαδικασίες δικαστικής συμπαράστασης θα γίνονται ΜΕ μάρτυρες. Οι υπόλοιπες διαδικασίες θα γίνονται με δήλωση των 2 διαδίκων στην αντιδικία ή του ενός αν δεν υπάρχει αντιδικία.

-Οι διαδικασίες εκουσίας δικαιοδοσίας και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του Β’ βαθμού θα δικάζονται χωρίς να απαιτείται συναίνεση των διαδίκων, όπως όλες οι σχετικές του Β’ βαθμού.

-Τα ασφαλιστικά μέτρα προσημειώσεων, εξαλείψεως αυτών και συντηρητικών κατασχέσεων  θα δικάζονται με μάρτυρες . Όλες οι άλλες με κοινή δήλωση των διαδίκων την προηγουμένη, χωρίς μάρτυρες.

Τι άλλαξε η προηγούμενη ΚΥΑ

Η προηγούμενη απόφαση που ισχύει από 11 Ιανουαρίου είχε επιφέρει ένα μερικό – επιπλέον – άνοιγμα των δικαστηρίων της χώρας κάνοντας αποδεκτό κομμάτι των αιτημάτων των δικηγόρων.

Συγκεκριμένα είχε επιφέρει:

-Εκδικάζονται υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου δεν απαιτείται ή ζητείται εξέταση μάρτυρα στο ακροατήριο καθώς και όλες οι δίκες υπερχρεωμένων α΄ και β΄ βαθμού.

-Εκδικάζονται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όπου αμφότεροι οι διάδικοι συμφωνούν να εκδικασθεί η υπόθεση χωρίς μάρτυρα στο ακροατήριο. Στις υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας και ασφαλιστικών μέτρων απαιτείται δήλωση του ή των διαδίκων όπου υφίσταται αντιδικία, που αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) την προτεραία της δικασίμου στη γραμματεία του δικαστηρίου, ότι δεν θα εξεταστούν μάρτυρες.

 

-Εκδικάζονται τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων, είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα. Δηλαδή θα εκδικάζονται όσες υποθέσεις παραγράφονται έως 31/12/2022 για τα πλημμελήματα (από 31/12/2021 που ισχύει τώρα) και 31/12/2023 για τα κακουργήματα (από 31/12/2022 που ισχύει τώρα).

– Εκδικάζονται όσες ποινικές υποθέσεις έχουν προσδιορισθεί να δικασθούν μετά από αναίρεσή τους από τον Άρειο Πάγο.

Πηγή: dikastiko.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ