Ειδήσεις

Μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές

Τη μείωση του ΦΠΑ στις ακτοπλοϊκές μεταφορές, που αποτελεί καίρια συμβολή στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης των νησιωτικών προορισμών δρομολογεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όπως ανακοίνωσε στην πρώτη Συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΞΕΕ.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του κ. Βαρβιτσιώτη στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ανταλλάχτηκαν απόψεις για κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αναφορικά με τη διασφάλιση επαρκών ακτοπλοϊκών συνδέσεων ενδονησιωτικών επικοινωνιών ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου τόνισε ότι πρώτη μέριμνα του υπουργείου είναι η ακτοπλοϊκή κάλυψη όλων των νησιών της χώρας, γεγονός που επιβάλλει έναν εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση στις υφιστάμενες ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις προς όφελος των άγονων γραμμών.

Για τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών μεταφορών δήλωσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί όλα τα δρομολόγια από το Υπουργείο Ναυτιλίας και επομένως είναι άμεσα δημοσιοποιήσιμα προς ενημέρωση των τουριστών.

Για τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις και τέλη όσον αφορά στον ελλιμενισμό των τουριστικών σκαφών ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι το υπουργείο έχοντας έτοιμο όλο το πλαίσιο για τα σκάφη αναψυχής, καταργεί μια σειρά από γραφειοκρατικού τύπου αγκυλώσεις που αναφέρονται στον απόπλου και τον κατάπλου των σκαφών, την κατάργηση του τέλους 0,88 ευρώ, την ερασιτεχνική άδεια αλιείας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το υπουργείο αύξησε το δυναμικό της λιμενικής αστυνομίας στα νησιά τα οποία αποτελούν χώρους εισόδου λαθρομεταναστών και προγραμματίζει την πύκνωση των ελέγχων για την πάταξη της άγρας πελατών και του παραεμπορίου κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Σε σχέση με τα Υδατοδρόμια, πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε από το υπουργείο όλο το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων και αναμένεται η εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από εταιρείες υδροπλάνων.

Ο Πειραιάς, σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων λιμενικών έργων θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα hub κρουαζιερόπλοιων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως είπε συμπληρώνονται επίσης οι υποδομές σε λιμένες που υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, όπως ο λιμένας του Κατάκολου.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης επισήμανε την ανέλιξη των λιμενικών υποδομών της χώρας, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Σημειώνεται τέλος ότι ο παράγων της νησιωτικότητας της χώρας αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι νησιωτικοί προορισμοί και να αναπτυχθούν οι κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισής τους στο πλαίσιο και της συνθήκης της Λισσαβόνας που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών χωρών.
euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου