Τοπικές Ειδήσεις

Ολοκληρώνεται η μεταφορά του Κτηματολογίου Ρόδου

Την βεβαιότητα ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του Κτηματολογίου Ρόδου στις νέες εγκαταστάσεις στο σύμπλεγμα του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου και θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του, εξέφρασε χτες, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Νικόλαος Ματσάκης.
«Η λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου γίνεται μεταξύ των δύο κτηρίων (του παλαιού και του νέου) δηλαδή του κτηρίου στο παλαιό νοσοκομείο το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου. Πολλές από τις λειτουργίες του Κτηματολογίου Ρόδου είναι σε πλήρη εξέλιξη –και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην παραλαβή των πράξεων, οι οποίες δεν εισέρχονται πλέον στο δικαστικό μέγαρο, στον χώρο του Εφετείου το οποίο μας είχε παραχωρηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Σήμερα, οι πράξεις παραλαμβάνονται στο καινούργιο κτήριο, γίνονται έρευνες από τους δικηγόρους, τόσο στη Ρόδο όσο και στο Υποθηκοφυλακείο Τήλου – Χάλκης. Αυτό σημαίνει ότι, ο κάθε δικηγόρος έχει αυτοπρόσωπη παρουσία πλέον για έρευνα, και με βάση το άρθρο 36 του κώδικα, μπορεί να εκδίδει βεβαιώσεις ισότιμες και ισόκυρες με τα πιστοποιητικά του Κτηματολογίου, καθώς επίσης έχει πρόσβαση και στο Αρχείο Καταχωρημένων Πράξεων, αλλά και στο Αρχείο Ακαταχωρήτων Πράξεων. Όλα είναι σε πλήρη εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Ματσάκης.
Ηδη, έχει μεταφερθεί τεράστιο μέρος του Αρχείου του Κτηματολογίου Ρόδου και των Σχεδιαγραμμάτων, και σύμφωνα με τον κ. Ματσάκη, το άνοιγμα του Κτηματολογίου δεν θα αργήσει.
«Ας μην λησμονούμε ότι οι αριθμοί του Αρχείου, είναι… τρομακτικοί. Μιλάμε για 4.500 περίπου τόμους και για 1.000.000 πράξεις. Είναι από τα μεγαλύτερα Αρχεία της χώρας. Το τονίζω αυτό, με δεδομένο ότι το Αρχείο, υπάρχει από την Ιταλοκρατία, μέχρι και σήμερα.
Μία παράμετρος του ζητήματος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι, στα Υποθηκοφυλακεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν υπήρχε Αυτοτελές Τεχνικό Τμήμα. Εδώ στη Ρόδο, υπάρχει Αυτοτελές Τεχνικό Τμήμα από την περίοδο των Ιταλών, που σημαίνει ότι εκτός του Αρχείου των Πράξεων, υπάρχει και ένα Αρχείο Σχεδιαγραμμάτων, που δεν υπήρχε στα Υποθηκοφυλακεία. Συνεπώς, μιλάμε για ένα Αρχείο… τερατώδες –σε όγκο».


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ματσάκη, η μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου στο νέο κτήριο, θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2022 προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν και οι λοιπές λειτουργίες:
«Για να μην παραμείνει το Κτηματολόγιο κλειστό για παραπάνω χρονικό διάστημα (αφού παρέμεινε για πάρα πολύ χρόνο κλειστό), πήρα μια σημαντική απόφαση, η οποία έγινε δεκτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον υπουργό. Όπως προανέφερα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα που παρέμενε κλειστό το Κτηματολόγιο Ρόδου, η παραλαβή των εισερχομένων πράξεων, γινόταν στο χώρο του Εφετείου –ως πράξη ευθύνης απέναντι στον ροδιακό λαό. Θα μπορούσε να παραμείνει εντελώς κλειστό. Ωστόσο, υπήρξαν πολύ κίνδυνοι στις πράξεις και κυρίως στις μεταβιβάσεις ακινήτων που θα δημιουργούσαν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα. Βεβαίως, δεν γίνονταν μετεγγραφές, αλλά τουλάχιστον οι ενδιαφερόμενοι, μπορούσαν να καταθέσουν το συμβόλαιό τους, να πάρουν αριθμό και να εκδοθεί βεβαίωση κατάθεσης του συμβολαίου, της δικαστικής απόφασης κ.ο.κ.
Ας μην λησμονούμε ότι μιλάμε για μια νευραλγική υπηρεσία και οι ευθύνες που φέρω είναι πράγματι τεράστιες».
Ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου εμφανίσθηκε βέβαιος ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του.
«Ήδη, μεταφέρουμε σε καθημερινή σχεδόν βάση αρχεία, πράξεις, σχεδιαγράμματα, υλικό κ.λπ. και τολμώ να πω ότι είμαστε κοντά στο τέλος της διαδικασίας. Στο παλαιό κτήριο βρίσκεται το τελευταίο κομμάτι της καταγραφής του υλικού και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η μεταφορά για να ολοκληρωθεί», ανέφερε.

Το Κτηματολόγιο Ρόδου θα λειτουργήσει σε δύο ορόφους (ισόγειο και πρώτο όροφο) οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί ενώ το κτήριο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Σύμφωνα με τον κ. Ματσάκη, αν και το Παραχωρητήριο προβλέπει διετία, ζητήθηκε να είναι παραπάνω –με δεδομένο ότι αποτελεί μια νευραλγική υπηρεσία η οποία δεν έχει καμία δυνατότητα να κλείσει ξανά: «Αν και αυτό αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να μείνει εδώ μόνον δύο χρόνια», τόνισε ο κ. Ματσάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου